NCA je sporočil, da so med operacijo zasegli 9.172 naprav, od telefonov do prenosnih računalnikov. Foto: EPA
NCA je sporočil, da so med operacijo zasegli 9.172 naprav, od telefonov do prenosnih računalnikov. Foto: EPA

Policijska operacija je potekala šest mesecev v več delih Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske. Nacionalna kriminalistična agencija (NCA) navaja, da so z akcijo zaščitili več kot 400 otrok.

Med prijetimi so zdravniki, učitelji, vodje skavtskih skupin in nekdanji policisti.

"Naš cilj je bil zaščititi otroke, ki so bili žrtve spolnega izkoriščanja ali pa bi temu lahko bili izpostavljeni," je dejal namestnik direktorja NCA-ja Phil Gormley.

Prijeti so osumljeni različnih kaznivih dejanj, od posedovanja nespodobnih fotografij otrok do resnih spolnih napadov. Med njimi jih je bilo 39 v preteklosti že obsojenih za spolne prestopke. Preostali policiji pred operacijo niso bili znani.

Svarilo morebitnim prestopnikom
Po besedah Gormleyja namen operacije ni zgolj ujeti ljudi, ki so zagrešili postopke, ampak tudi "vplivati na morebitne prestopnike, še preden prestopijo mejo".

"Želimo, da prestopniki vedo, da svetovni splet ni varen, anonimen prostor za dostop do nespodobnih slik, da te pustijo digitalni odtis in da ga bo policija našla," je še dodal.

Zadnja leta je Veliko Britanijo pretresel niz pedofilskih škandalov, med katerimi je največ zgražanja povzročilo razkritje, da je pokojni televizijski zvezdnik Jimmy Savile v svoji večdesetletni karieri zlorabil okoli 200 žrtev, starih od osem do 47 let.

Britanski premier David Cameron je pred kratkim napovedal temeljito preiskavo obtožb o zlorabah otrok, v katerih so domnevno sodelovali tudi visoki britanski politiki. Med tokratno operacijo po navedbah NCA-ja ni nobenega nekdanjega ali trenutnega poslanca oziroma člana vlade.