Med vojaki Islamske države so številni na Zahodu rojeni in vzgojeni muslimani, kar potrjujejo tako spletne objave džihadistov kot redka novinarska poročila z ozemlja samooklicane nove države. Foto: Reuters
Med vojaki Islamske države so številni na Zahodu rojeni in vzgojeni muslimani, kar potrjujejo tako spletne objave džihadistov kot redka novinarska poročila z ozemlja samooklicane nove države. Foto: Reuters
Morilec Foleyja
Več let zaprtega novinarja Jamesa Foleyja je, sodeč po videoposnetku, obglavil moški po imenu John z jasnim britanskim naglasom. Po prvih ugotovitvah obveščevalnih služb je morilec 24-letni Abdel Majed Abdel Bary. Foto: Reuters
Britanska vlada svari pred napadom

Zvišanje stopnje ogroženosti na trenutno "resno" pomeni, da je britanska vlada prepričana, da je teroristični napad "zelo verjeten". Višja stopnja teroristične nevarnosti je samo še oznaka "kritično". A britanska notranja ministrica Theresa May je ob tem poudarila, da nimajo še nobenih informacij, da bi grozil kak takojšnji napad.


"Povečanje stopnje ogroženosti je povezano z razvojem dogodkov v Siriji in Iraku, kjer teroristične skupine načrtujejo napade na Zahod,"
je v sporočilu pojasnila Mayeva.

Strah zaradi lastnih državljanov
"Nekateri izmed njihovih načrtov po vsej verjetnosti zajemajo tuje borce, ki so se tja (v Sirijo in Irak, op. a.) prišli borit iz Velike Britanije ali drugod iz Evrope,"
je še dodala notranja ministrica in ob tem izpostavila dejstvo, da se na strani Islamske države bori več deset britanskih državljanov, nekateri obveščevalni viri govorijo že o več sto borcih z Otoka.

Britanski premier David Cameron je pri tem napovedal, da bo britanska vlada oblikovala nove ukrepe za učinkovitejši boj proti skrajnežem, ki da postajajo vse večja grožnja. Opozoril je, da se je po oceni obveščevalnih služb skrajnežem v Siriji in Iraku pridružilo okoli 500 britanskih državljanov.

Napoved odvzemanja potnih listov
Kot enega izmed ukrepov je napovedal, da bo britanska vlada poskušala preprečevati tovrstne poti britanskih državljanov. Med ukrepi bi bil tudi odvzem potnih listov tistim, ki bi se želeli odpraviti v boj v tujino, je napovedal. Drug ukrep bi bil odvzem britanskega državljanstva imetnikom dvojnega državljanstva, v nekaterih primerih pa tudi naturaliziranim Britancem.

Po Siriji in Iraku sicer pustošijo džihadisti skupine ISIL, ki je pred tedni razglasila Islamsko državo oziroma kalifat, njihovi vse številnejši privrženci pa so v Siriji in Iraku zavzeli številna mesta in obširna območja.

Britanska vlada svari pred napadom