Policija preiskuje okoliščine umorov v vojašnici Monte Txota. Foto: EPA
Policija preiskuje okoliščine umorov v vojašnici Monte Txota. Foto: EPA

Podrobnosti in okoliščine umorov, ki so pretresli državo, še niso povsen znane, a po prvih ugotovitvah oblasti ni šlo za za nikakršen poskus državnega udara ali za napad narkokartelov, temveč za osebni maščevalni pohod pobeglega vojaka.

Storilec naj bi zločin priznal svojcem
Na novinarski konferenci je minister za notranje zadeve Paulo Rocha potrdil prva ugibanja, da za množični poboj sumijo Antanyja Silvo. "Šlo je za osebni motiv, ne za napad na državo," je zatrdil minister. Pogrešani vojak Antany Silva naj bi po poročanju lokalega dnevnika "A Semana" celo teleforniral svojcem in jim priznal zločin.

Na otočju ob zahodni Afriki so razglašene izredne razmere, letališče in pristanišča so močno varovana. Vseeno letalski promet poteka nemoteno, medtem ko za pomorski velja embargo oz. lahko izplovejo samo plovila s posebnim dovoljenjem notranjega ministrstva. Vlada je v sporočilu za javnost hitro sporočila, da umori niso bili del udara ali povezani z bojem proti tihotapljenju mamil.

Najhujši zločin v državi z malo nasilnih zločin
Ubita španska državljana sta popravljala komunikacijsko središče na vrhu hriba, ki so ga varovali vojaki iz vojašnice. Kot še poroča BBC, je policija pozneje našla zapuščen avtomobil, v katerem je bilo osem kalašnikovk in naboji. Trupla so oblasti prepeljale v glavno mesto Praia, kjer jih bodo pregledali sodno-medicinski izvedenci. Gre za najhujši zločin v zadnjih desetletjih otočja, ki postaja vse bolj priljubljena turistična država, kjer so krvni delikti izjemno redki.

Kot poroča Reuters, so zelo dejavna prizadevanja zelenortskih oblasti v boju zoper združbe, ki tihotapijo kokain iz Latinske Amerike v Evropo, privedla do niza povračilnih ukrepov, zato se je sprva pojavljalo vprašanje, ali so umori povezani s tem. Oblasti so na začetku meseca zasegle 280 kilogramov kokaina, ki so jih skušali tihotapci z ribiške ladje, ki je plula pod brazilsko zastavo, prepeljati do ameriške jahte.

Pretekli petek je po marčevskih volitvah oblast prevzela nova vlada, ki je napovedala ničelno toleranco do zločinov.