V ZDA so v zadnjih tednih ugotovili več incidentov s kontrolorji, ki so zaspali. Foto: EPA
V ZDA so v zadnjih tednih ugotovili več incidentov s kontrolorji, ki so zaspali. Foto: EPA

23. marca ponoči je zaspal kontrolor na letališču Ronalda Reagana v Washingtonu, 29. marca sta v Lubbocku v Teksasu zaspala dva kontrolorja, ki nista odgovarjala na poskuse vzpostavljanja stikov, 11. aprila pa je na letališču v državi Washington, ki ga uporablja tovarna letal Boeing, zaspal kontrolor, ki je že bil v disciplinskem postopku zaradi podobnega dogodka 6. januarja. Že februarja je zaspal kontrolor na letališču McGhee Tyson v zvezni državi Tennessee.

V sredo zaspal kontrolor v Renu
Zadnji incident se je zgodil v sredo zjutraj, okoli 2. ure po krajevnem času, ko je zaspal kontrolor letenja na mednarodnem letališču Tahoe v mestu Reno v zvezni državi Nevada. Kontrolor se kar 16 minut ni oglašal na klice, medtem pa je moralo dvomotorno letalo piper, ki je prevažalo bolno osebo, pristati brez nadzora oziroma ob pomoči kontrolorjev na drugih letališčih.

"Javnost potrebuje zagotovilo zvezne uprave za letalstvo, da se bodo na incident pravilno odzvali in ustrezno ukrepali, da bi preprečili napake na vseh letališčih," je povedal direktor letališča v Renu Krys Bart. Kontrolorja je vodstvo letališča že suspendiralo.

Prve ukrepe je uprava že sprejela
Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) je tako sprožila revizijo svoje politike, ki na določenih letališčih v nočni izmeni dovoljuje le po enega kontrolorja letenja. Po 27 letališčih v ZDA naj bi že takoj razporedili dodatne kontrolorje, za potezo pa so se odločili prav zaradi incidentov v zadnjih tednih.

Na novice se je odzval tudi ameriški minister za promet Ray LaHood, ki je izrazil ogorčenje ob napakah kontrolorjev in zagotovil, da bodo na ministrstvu preverili število kontrolorjev na vseh letališčih v državi in da bodo ukrepali, dokler pomanjkljivosti ne bodo odpravljene.