Države, ki mejijo na Sirijo, najbolj občutijo državljansko vojno, ki traja že skoraj štiri leta. Foto: Reuters
Države, ki mejijo na Sirijo, najbolj občutijo državljansko vojno, ki traja že skoraj štiri leta. Foto: Reuters
Libanon
V Libanonu je po podatkih libanonske vlade že več kot 1,5 milijona sirskih beguncev. Foto: Reuters
Libanon omejuje dotok beguncev

Svetovna organizacija od libanonske vlade zahteva, da pojasni, ali bodo lahko najbolj ranljivi begunci še vedno lahko pripotovali v Libanon. Tiskovni predstavnik Agencije ZN-a za begunce (UNHCR) v Libanonu Ron Redmond je povedal, da so v zadnje pol leta že uvedli nekaj ukrepov, s katerimi so omejili število tistih, ki se želijo registrirati kot begunci, vendar pa so izdelali sistem, ki omogoča prihod za najbolj ranljive.

V želji, da bi omejili množični pritok beguncev iz Sirije, je Libanon vpeljal nove omejitve in še zaostril politiko do beguncev, ki želijo vstopiti v državo.

Do zdaj je bilo potovanje med Sirijo in Libanonom precej neomejeno, veljalo pa je, da so lahko Sirci v Libanonu brez kakršnih koli dokumentov bivali do šest mesecev. V skladu z novimi pravili si bodo morali zdaj Sirci, ki bodo želeli vstopiti v Libanon, priskrbeti vizum, v katerem bodo morali natančno navesti razlog za vstop v državo in izpolniti nekatera merila. Tudi tisti, ki bodo v Libanon pripotovali zaradi dela, si bodo morali priskrbeti zagotovilo posameznika ali podjetja.

Libanonske oblasti bodo vizume izdale za določeno obdobje, še vedno pa ni povsem jasno, kaj novi ukrepi pomenijo za Sirce, ki že živijo v Libanonu, a nimajo uradnega statusa beguncev.

V Libanonu že več kot 1,5 milijona beguncev
To je zadnji v vrsti ukrepov, s katerim želi Libanon zmanjšati val sirskih beguncev v državo. BBC poroča, da je uradno število sirskih beguncev v Libanonu že preseglo 1,1 milijona, še najmanj pol milijona pa je neprijavljenih. Ker število beguncev v Libanonu zdaj že pomeni kar četrtino prebivalstva, to izjemno bremeni državno infrastrukturo in državne vire.

Že oktobra je libanonski minister za socialne zadeve sporočil, da država ne bo več sprejemala beguncev, razen nujnih primerov, a bodo vstop v državo še vedno dovolili Sircem, ki tja vstopajo z drugimi nameni, zaradi dela ali potovanja. Kot posledica te odločitve je močno upadlo število registriranih beguncev v državi, so ob tem sporočili Združeni narodi.

Konflikt v beg prisilil že več kot 10 milijonov ljudi
Sicer pa je bilo zaradi sirskega konflikta, ki traja že štiri leta, svoje domove prisiljenih zapustiti že več kot deset milijonov ljudi. Kot je poročal visoki komisar Združenih narodov za begunce, se je 3,2 milijona beguncev zateklo v sosednje države - Turčijo, Libanon, Jordanijo ali Irak, drugi pa so razseljeni po državi.

Libanon omejuje dotok beguncev