Papež Frančišek ob rimskem Koloseju. Foto: EPA
Papež Frančišek ob rimskem Koloseju. Foto: EPA
Križev pot v rimskem Koloseju

Križev pot ob rimskem Koloseju je leta 1964 znova uvedel papež Pavel VI., leta 1985 pa je Janez Pavel II. odločil, da razmišljanja in molitve, ki jih berejo na vsaki izmed postaj, napišejo avtorji, ki jih vsako leto posebej izbere papež sam.

Pred kolosejem se je letos zbralo približno 40.000 ljudi.

Letos je meditacije za križev pot napisal italijanski duhovnik Giancarlo Bregantini, nadškof v Campobassu v osrednji Italiji, znan po svojem delu v župnijah v Kalabriji in ostrih javnih obsodbah kalabrijske mafije ndranghete.

Monsinjor Bregantini je govoril o posledicah gospodarske krize po vsem svetu, a tudi gospodarskih in socialnih težavah juga Italije.

Zelo oster pa je bil v svoji pridigi med popoldansko slovesnostjo Kristusovega pasijona, na kateri je v baziliki svetega Petra sodeloval tudi Frančišek, papežev osebni pridigar Ranier Cantalamessa. Obsodil je politike, ki kradejo javni denar, visoke menedžerje, ki prejemajo stokrat višje plače in pokojnine, kot je dejal, od tistih, ki so v njihovi službi.

Papež Frančišek je obred križevega pota spremljal z griča antičnega foruma in blagoslovil vernike. Pred obredom velikega petka je na družbenem omrežju Twitter po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal, da "ni lahko tesno slediti Jezusu, saj je pot, ki jo je izbral, križeva pot".

Dan prej, na veliki četrtek, je izvedel tradicionalno umivanje nog. Letos je to izvedel dvanajstim gibalno oviranim, noge pa jim je na koncu tudi poljubil. Gre za ponazoritev geste, ki jo je Jezus izvedel svojim apostolom pred zadnjo večerjo.

Iz Rima Mojca Širok, RA Slovenija
Foto: Reuters, EPA

Križev pot v rimskem Koloseju