Sveti oče je danes nekaj pred 10. uro, ko se je uradno začela maša z razglasitvijo dveh novih svetnikov, prispel na trg pred baziliko sv. Petra. Tam ga je pričakalo več sto tisoč vernikov z vsega sveta. Iz Vatikana so sporočili uradno policijsko oceno, da je bilo zbranih okoli 750.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sveti oče je danes nekaj pred 10. uro, ko se je uradno začela maša z razglasitvijo dveh novih svetnikov, prispel na trg pred baziliko sv. Petra. Tam ga je pričakalo več sto tisoč vernikov z vsega sveta. Iz Vatikana so sporočili uradno policijsko oceno, da je bilo zbranih okoli 750.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Papež Frančišek je v Vatikanu pokojna papeža Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. razglasil za svetnika. Razglasitev je potekala v okviru maše na Trgu sv. Petra. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Vatikan
Slovesno mašo so v živo prenašale številne televizije, verniki pa so si prenos v živo in v tehniki 3D lahko brezplačno ogledali tudi v 500 kinodvoranah v 20 državah. Za slovesnost je sicer vladalo veliko medijsko zanimanje; za dogodek se je pri Svetem sedežu akreditiralo več kot tisoč novinarjev in fotografov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na Trgu sv. Petra je bil tudi prejšnji papež Benedikt XVI., ki se je pridružil kardinalom. Frančišek se je pri njem ustavil in ga objel, kar je množica pospremila z navdušenim aplavzom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Frančišek dva papeža razglasil za svetnika

V Vatikanu je potekala zgodovinska kanonizacija dveh priljubljenih papežev, Janeza Pavla II. in Janeza XXIII., ki sta korenito zaznamovala Cerkev in svet v drugi polovici 20. stoletja.

Slovesna maša ob kanonizaciji priljubljenih papežev na Trgu sv. Petra je potekala dve uri. Iz tiskovnega predstavništva Vatikana so sporočili, da je v Vatikan prispelo nekaj več kot 750 tisoč romarjev (samo 75 tisoč jih je bilo na Trgu sv. Petra). Razmeroma kratkemu obredu kanonizacije so prisostvovali številni visoki državni predstavniki. Prisotnih je bilo več kot 90 delegacij vlad in mednarodnih organizacij, od tega 24 voditeljev držav. Prav tako so bili v Vatikanu navzoči številni predsedniki vlad, dvorov in drugih religij. Vodja slovenske državne delegacije je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar, slovensko Katoliško cerkev pa je na slovesnosti med drugimi zastopal predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. Papež naj bi politične delegacije na Trgu sv. Petra uradno pozdravil po maši.


"Bila sta pogumna moža"

Kanonizacijo je spremljalo kakih 150 kardinalov, okoli 1.000 škofov in 6.000 duhovnikov z vsega sveta. Na Poljskem in v Rimu so slovesnost tudi neposredno prenašali na več javnih mestih.

"Bila sta pogumna moža, ki ju je opogumil Sveti duh, in sta Cerkvi in svetu pričevala o Božji dobroti, o njegovem usmiljenju," je o novih svetnikih v nagovoru dejal papež. Kot je dodal, sta bila oba nova svetnika duhovnika, škofa in papeža 20. stoletja. "Poznala sta njegove tragedije, vendar ju te niso premagale," je poudaril Frančišek in dodal, da sta si Janez XXIII. in Janez Pavel II. prizadevala za posodobitev Cerkve. "Ne pozabimo, da so prav svetniki tisti, ki dajejo Cerkvi napredek in rast," je opomnil.

Zgodovinska kanonizacija
Prvič v zgodovini Cerkve se je zgodilo, da sta svetnika postala dva papeža hkrati. Prav tako sta bila prvič na kaki kanonizaciji navzoča dva papeža - na povabilo zdajšnjega papeža Frančiška se je slovesnosti udeležil tudi prejšnji papež Benedikt XVI. Ta je bil prvi papež, ki je v 600 letih odstopil z mesta papeža zaradi zdravstvenih razlogov.

Dve zelo različni osebnosti
Odločitev zdajšnjega papeža Frančiška, da bodo dva papeža za svetnika prvič v zgodovini razglasili na skupni slovesnosti, si številni razlagajo kot prizadevanje za ohranitev ravnovesja ob dejstvu, da gre za dve zelo različni osebnosti. Janez Pavel II. je bil papež 27 let, Cerkev je vodil med letoma 1978 in 2005. Njegov postopek za razglasitev svetništva je bil zelo hiter, saj je trajal zgolj devet let. Takšna je bila tudi želja vernikov, ki so ob njegovi smrti v Vatikanu vzklikali "Santo subito", kar pomeni "Naj takoj postane svetnik". Na drugi strani pa je v Italiji rojenega papeža Janeza XXIII. (1958), ki so ga imenovali Božji papež, papež Frančišek predlagal za svetnika tik pred zdajci.

Janez XXIII. je spadal v progresivno vejo znotraj Cerkve, Janeza Pavla II. pa opisujejo kot konservativca. Janez XXIII. je bil dostopen in preprost, Janez Pavel II. pa karizmatičen, samozavesten in močan.

Številni noč preživeli pod milim nebom
Policija je vernike na Trg svetega Petra začela spuščati ob 5.30, na deset tisoče jih je na odprtje trga čakalo vso noč. Med verniki na trgu so prevladovali Poljaki. Na trgu so se zbrali tudi številni mladi, ki so prepevali verske pesmi in vzklikali imeni papežev. Dogodka se je udeležilo tudi okoli 100 članov tujih delegatov, med njimi člani kraljevih družin, predsedniki in premierji.

Trg svetega Petra sprejme okoli 100.000 vernikov, drugi pa so lahko slovesno mašo spremljali na okoliških ulicah in trgih na 18 velikih zaslonih, ki so jih postavili za to priložnost. Slovesno mašo so v živo prenašale številne televizije, verniki pa so si prenos v živo in v tehniki 3D lahko brezplačno ogledali tudi v 500 kinodvoranah v 20 državah.

Zračni prostor nad Vatikanom zaprt
V Vatikanu in Rimu danes veljajo poostreni varnostni ukrepi, za varnost skrbi okoli 10.000 policistov in vojakov. Zračni prostor nad Vatikanom je zaprt.

Na predvečer kanonizacije so v Rimu pripravili t. i. belo noč cerkva. Cerkve v središču italijanske prestolnice so bile odprte za molitev in spoved, v nekaterih je molitveno bedenje z branjem Svetega pisma in besedil obeh papežev potekalo v tujih jezikih.

Frančišek dva papeža razglasil za svetnika