72-letni ekonomist, profesor in politik Alexander van der Bellen je novi avstrijski predsednik. Van der Bellen se je rodil leta 1944 na Dunaju ruskemu očetu nizozemskih korenin in estonski materi. Foto: EPA
72-letni ekonomist, profesor in politik Alexander van der Bellen je novi avstrijski predsednik. Van der Bellen se je rodil leta 1944 na Dunaju ruskemu očetu nizozemskih korenin in estonski materi. Foto: EPA
Van der Bellen dobil bitko s Hoferjem
Van der Bellen novi avstrijski predsednik

To je za približno desetkrat več glasov kot maja, ko je bila razlika v korist Van der Bellna "le" 30.000 glasov. Pozneje je ustavno sodišče po ugovoru svobodnjakov zaradi napak razveljavilo volitve in odredilo ponovitev.

Van der Bellen naj bi dobil 53,3 odstotka glasov
Tokrat začasni končni izidi volitev kažejo, da je Van der Bellen dobil 51,68 odstotka glasov volivcev, kar je — tudi brez upoštevanja glasov po pošti — najtesnejši izid kakega drugega kroga predsedniških volitev v Avstriji. A ta prednost glede na vzporedne volitve s preštetjem glasov po pošti ne bo več najtesnejša, saj naj bi na koncu pobral skupaj 53,3 odstotka glasov in tako za okoli šest odstotnih točk prehitel Hoferja (46,7).

Končni uradni izidi znani zvečer
Glasovnice, oddane po pošti, so začeli preštevati ob 9. uri. Pri štetju okoli 700.000 glasov sodeluje več kot 100 okrajnih volilnih uradov. Ti glasovi pa, kot je že jasno glede na izide vzporednih volitev, ne bodo več vplivali na končni rezultat. Prešteli naj bi jih do večera, in nato tudi objavili končne uradne izide.

Višja kot maja bo po predvidevanjih tudi volilna udeležba. Maja je bila 72,7-odstotna, tokrat naj bi dosegla 74 odstotkov.

Ženske za van der Bellna, moški za Hoferja
Po podatkih inštituta Sora se lahko Van der Bellen za svojo zmago med drugim zahvali podpori žensk. Kar 62 odstotkov volivk je namreč glasovalo zanj. Med volivci moškega spola je v prednosti Hofer. Na splošno pa je Van der Bellnu bolje uspelo mobilizirati svoje volivce. Uspešnejši od Hoferja je bil nekdanji predsednik Zelenih tudi pri volivcih konservativne koalicijske ljudske stranke (ÖVP). Zanj je glede na analize inštituta Sora glasovalo 55 odstotkov privržencev ÖVP.

Večja mesta za van der Bellna
Van der Bellen je sicer najvišji rezultat dosegel v svojem domačem okraju, tirolskem Kaunertalu, kjer je pobral 86,4 odstotka glasov – še ne upoštevaje glasovnic, oddanih po pošti. Podobno dobro se je odrezal tudi v dunajskih okrajih, slavil je tudi drugje po mestih. Najslabši izid je imel v salzburški občini Muhr im Lungau, kjer ga je podprlo le 15,5 odstotka volivcev. Hofer je na drugi strani več kot 70 odstotkov glasov pobral v malce več kot 100 občinah, a gre predvsem za manjše in srednje velike podeželske kraje.

Prisega 26. januarja
Van der Bellnu so že v nedeljo čestitali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ter francoski predsednik Francois Hollande. Van der Bellen bo prisegel 26. januarja.

Van der Bellen dobil bitko s Hoferjem
Van der Bellen novi avstrijski predsednik