Italijanski senat je podprl lastno zmanjšanje. Foto: EPA
Italijanski senat je podprl lastno zmanjšanje. Foto: EPA
Renzi napovedal nove varčevalne ukrepe

Gre za osrednji del reforme, s katero želi vlada Mattea Renzija narediti politične institucije vitkejše in učinkovitejše.

Renzijeva ustavna reforma predvideva, da bo v senatu v prihodnje sedelo le 100 in ne več 315 senatorjev. Senatorje bodo iz vrst županov in deželnih svetnikov po novem izbirali deželni sveti v sorazmerju s številom prebivalcev. Obenem se jim bodo drastično zmanjšala pooblastila, med drugim ne bodo več glasovali o zaupnicah vladi, in tudi dohodki.

Nasprotniki glasovanje bojkotirali
Dvodomni parlament je Italija dobila po drugi svetovni vojni, z njim pa se je po mnenju številnih zgolj podvojilo delo, posebnega učinka pa to ni imelo. Z omenjeno reformo naj bi sicer v Italiji med drugim tudi odpravili pokrajine in razširili instrument referenduma.

Priprave na današnje glasovanje so bile težke, saj so morali v bistvu senatorji odločati o stvareh, ki poslabšujejo njihov lastni položaj. Za spremembe je na koncu glasovalo 183 senatorjev, proti ni bil nihče, saj so se nasprotniki odločili, da sploh ne bodo glasovali.

Jeseni bo sledilo še odločanje o tem v večjem, spodnjem domu parlamenta v Rimu ter verjetno nato še referendum, na katerem bodo svoje povedali še državljani.

Renzi napovedal nove varčevalne ukrepe