Varnostni svet je po več kot dveh letih vendarle sprejel resolucijo o Siriji. Foto: EPA
Varnostni svet je po več kot dveh letih vendarle sprejel resolucijo o Siriji. Foto: EPA

"Rdeča luč za eno obliko orožja ne pomeni zelene luči za druge oblike orožja."

Ban Ki Mun po sprejetju resolucije o Siriji
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da mora svoj del odgovornosti za uspeh resolucije prevzeti tudi sirska opozicija, ne le vladajoči režim predsednika Bašarja Al Asada. Foto: EPA
Resolucija o Siriji sprejeta

"Danes je mednarodna skupnost opravila svojo nalogo," je dejal generalni sekretar Organizacije združenih narodov in pozval Damask, naj takoj in v celoti spoštuje določila resolucije. Resolucija ostro obsoja uporabo kemičnega orožja v Siriji, pri tem pa ne imenuje krivca za njegovo uporabo, vsebuje pa tudi dve obvezi: da se Sirija v celoti odpove kemičnemu orožju in omogoči strokovnjakom neomejen dostop do zalog kemičnega orožja.

EU pozdravil sprejetje resolucije
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je danes pozdravila resolucijo in v sporočilu zapisala, da gre za "velik korak na poti k trajnostnemu in enotnemu mednarodnemu odnosu do krize v Siriji". Po njenem mnenju bi morala odločitev VS-ja "postaviti standard za mednarodno skupnost pri odzivanju na grožnje, ki jih predstavlja orožje za množično uničevanje".

Hkrati pa resolucija ne predvideva takojšnjega vojaškega posredovanja ob morebitnih kršitvah določil. Na rusko vztrajanje je v resoluciji zapisano, da je za sprejetje odločitve o vojaškem posegu in sankcijah potrebna nova, dodatna resolucija Varnostnega sveta.

Sredi novembra nova mirovna konferenca v Ženevi
Ban je za sredino novembra napovedal tudi novo mirovno konferenco v Ženevi. "Ob tem ko zaznamujemo ta pomembni korak, hkrati ne smemo nikoli pozabiti, da se 'katalog groze' v Siriji z bombami, tanki, granatami in pištolami nadaljuje," je dejal Ban. "Rdeča luč za eno obliko orožja ne pomeni zelene luči za druge oblike orožja."

Ameriški državni sekretar John Kerry je po glasovanju dejal, da so Združeni narodi pokazali, "da je lahko diplomacija tako močna, da lahko na miren način prepove najhujše orožje".

Lavrov: Ob kršitvah bo VS odločno ukrepal
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Varnostni svet ob morebitnih kršitvah resolucije pripravljen kaznovati katero koli stran v konfliktu. "Varnostni svet bo odločno ukrepal v skladu s 7. poglavjem ustanovne listine ZN-a," je dejal vodja ruske diplomacije in napovedal, da je Moskva pripravljena sodelovati v vseh operacijah v Siriji. Rusija sicer vseskozi jasno nasprotuje sankcijam oz. uporabi sile proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Džafari je po glasovanju dejal, da je vsebina resolucija večinoma skladna s prepričanjem Damaska, je pa opozoril, da morajo resolucijo spoštovati tudi države, ki podpirajo sirske upornike.

Sirsko kemično orožje bo uničeno do sredine leta 2014
Petnajst članic sveta je tako vendarle potrdilo dokument, ki so ga predhodno uskladile ZDA in Rusija. Te so namreč začele intenzivna diplomatska pogajanja na začetku septembra. Sprejetje resolucije je sledilo odločitvi Siriji, da preda nadzor nad kemičnim orožjem Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Ta je v četrtek sprejela odločitev o pospešenem programu popolnega uničenja sirskega kemičnega orožja do sredine prihodnjega leta. Za dosego tega cilja se bodo njeni inšpektorji že v sredo odpravili v Sirijo.

Velika Britanija bo OPCW-ju namenila tri milijone dolarjev
Uničenje kemičnega orožja v Siriji bo, kot piše BBC, največji projekt v zgodovini te organizacije, pri tem pa bo OPCW potreboval široko pomoč, tudi v obliki finančnih sredstev. Britanski zunanji minister William Hague je včeraj že napovedal, da bo Velika Britanija organizaciji za operacijo v Siriji namenila tri milijone dolarjev.

Kot je znano, so inšpektorji ZN-a potrdili, da je bilo 21. avgusta v napadih v predmestju Damaska uporabljeno kemično orožje. Washington je za uporabo orožja obtožil režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ta pa je vztrajal, da so kemično orožje uporabili sirski uporniki.

Varnostni svet več kot dve leti ni mogel sprejeti nikakršne resolucije o dogajanju v Siriji, ki je že dve leti in pol v primežu državljanske vojne, saj sta Rusija in Kitajska od oktobra 2011 trikrat preprečili sprejetje vseh resolucij, ki so obsojale dejanja sirskega režima.

Resolucija ne predvideva takojšnje uporabe sile ob kršitvah
ZDA so vztrajale, da mora resolucija vsebovati določilo, ki predvideva takojšnjo uporabo vojaške sile, če Sirija dokumenta o nadzoru in predaji kemičnega orožja ne bi spoštovala, potem pa je Washington, v dogovoru s Francijo in Veliko Britanijo, sprejel besedilo, ki namesto grožnje s silo vsebuje omembo "nedoločenih kaznovalnih ukrepov" - a za sprejetje teh bi bila potrebna nova resolucija Varnostnega sveta ZN-a. Kot pravijo poznavalci, bo ravno to določilo najverjetneje vir različnih diplomatskih interpretacij.

"Rdeča luč za eno obliko orožja ne pomeni zelene luči za druge oblike orožja."

Ban Ki Mun po sprejetju resolucije o Siriji
Resolucija o Siriji sprejeta