Varnostni svet ZN-a je resolucijo o preiskavi kemičnih napadov v Siriji sprejel soglasno. Foto: Reuters
Varnostni svet ZN-a je resolucijo o preiskavi kemičnih napadov v Siriji sprejel soglasno. Foto: Reuters
false
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun mora v sodelovanju z vodjo Organizacije za prepoved kemičnega orožja v 20 dneh sestaviti ekipo strokovnjakov, ki bodo šli v Sirijo. Foto: Reuters

Namen resolucije je identificirati odgovorne za napade s kemičnim orožjem, generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pa mora v sodelovanju z vodjo Organizacije za prepoved kemičnega orožja v 20 dneh sestaviti ekipo strokovnjakov, ki bodo šli v Sirijo.

Tam jim morajo vse strani zagotoviti dostop do prič in omogočiti nemoteno preiskavo. Preiskovalni odbor ima mandat za delo v trajanju enega leta, v 90 dneh po začetku dela pa mora Varnostnemu svetu predati prvo poročilo.

Soglasnost "jasno sporočilo"
Resolucija je bila sprejeta soglasno - potem ko so se ZDA in Rusija uskladile glede besedila -, kar je po mnenju veleposlanice ZDA v ZN-u Samanthe Power "jasno in močno sporočilo vsem vpletenim v napade s kemičnim orožjem v Siriji - Skupen preiskovalni mehanizem vas bo identificiral, če boste ljudi ubijali s plinom".

Soglasnost Varnostnega sveta pri omenjeni resoluciji je sicer redkost v ravnanju tega 15-članskega telesa ZN-a glede Sirije, poroča BBC.

ZDA že dolgo za kemične napade obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Rusija, ki Al Asada podpira, pa nasprotno trdi, da so za napade odgovorni uporniki.

Prav pooblastilo, da preiskovalci po preiskavi prst uperijo v krivca - kar ZN ni storil vse od začetka vojne v Siriji -, pa po poročanju BBC-ja pomeni pravo moč sprejete resolucije.

Uničeno vse kemično orožje
Spomnimo, po smrtonosnem kemičnem napadu blizu Damaska avgusta leta 2013 so ZDA zagrozile z vojaškim napadom. Po posredovanju Moskve je bilo doseženo, da se Sirija odreče svojim zalogam kemičnega orožja. Lani je Organizacija za prepoved kemičnega orožja oznanila, da je uničila vseh 1.180 ton kemičnega orožja ali materiala za njegovo izdelavo.