Vatikan namerava posodobiti svojo medijsko strategijo. Foto: EPA
Vatikan namerava posodobiti svojo medijsko strategijo. Foto: EPA
Tarcisio Bertone

Greg Burke je pojasnil, da njegovo imenovanje ni povezano z zadnjim škandalom v Vatikanu, ko so uhajali zaupni papeževi dokumenti, ki so razkrili spletke in korupcijo za vatikanskimi zidovi.

Nekdanji novinar ameriške televizije, priljubljene pri konservativcih, je povedal, da bo njegova naloga poenostaviti vatikanske novice in preprečevati presenečenja, kot so bile na primer napačne odločitve pri izjavah o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi.

Vodja vatikanske službe za odnose z javnostmi Federico Lombardi ostaja na svojem položaju, vseeno pa je iz najetja Burka mogoče sklepati, da papež s komuniciranjem Vatikana ni najbolj zadovoljen.

Po poročanju nekaterih medijev je Burke član skrivnostnega in elitističnega konservativnega gibanja Opus Dei, zato se že pojavljajo očitki, da Burke nikakor ne bo poskrbel za večjo preglednost odnosov z javnostmi v Vatikanu.

Bo zamenjal drugi človek Vatikana?
To pa naj ne bi bila edina kadrovska menjava v Vatikanu, saj mediji poročajo o domnevnem odhodu državnega sekretarja kardinala Tarcisa Bertoneja, ki je bil ena glavnih tarč uhajanja zaupnih dokumentov izza vatikanskih zidov.

Italijanski mediji ugibajo, da bi Bertoneja utegnili zamenjati že letos jeseni, saj bo takrat dopolnil 78 let. Čeprav njegov položaj ne predvideva upokojitvene starosti, bi kot uradni razlog njegove zamenjave utegnili navesti prav njegovo starost, primerno za upokojitev.

Uhajanje zaupnih dokumentov je sicer še predmet preiskave in glavni osumljenec ostaja papežev osebni tajnik Paolo Gabriele, ki je še vedno v priporu. Vodja tričlanske preiskovalne komisije, španski kardinal Julian Herranz, ki je tudi član gibanja Opus Dei, je pojasnil, da je preiskava intenzivna in prinaša rezultate.