Na fotografiji je obesek, v katerem je pepel mrtvega otroka, v rokah pa ga drži njegova mati. Foto: Reuters
Na fotografiji je obesek, v katerem je pepel mrtvega otroka, v rokah pa ga drži njegova mati. Foto: Reuters
Raztros pepela v reko. Foto: Reuters

Glede na to, da se med katoliškimi verniki opaža, da se vedno manj odločajo za pokop pokojnikov in vedno pogosteje za njihovo upepelitev, želi Vatikan s svojo odločitvijo opozoriti pred "novimi idejami, ki so v nasprotju z doktrino Cerkve".

Nekateri verniki namreč upepeljene posmrtne ostanke ljubljenih hranijo doma v žari ali pepel raztresejo na svojem vrtu. Spet drugi ga na neki način materializirajo, tako da ga vmešanega v glino ali barvo oblikujejo v vazo oziroma sliko. Pojavljajo pa se tudi primeri, ko je pepel del gradbenega materiala postavljenih zgradb, vinilnih plošč, kosa nakita in celo ognjemeta, poroča Guardian.

Kremacija ni prepovedana
Kot so sporočili iz svetega sedeža, je papež Frančišek dokument Ad Resurgendum cum Christo o pokopu pokojnih in shranjevanju pepela, ki je bil sprejet 15. avgusta, odobril že marca letos. Navodila pa so posredovali javnosti pred prihajajočim Dnevom spomina na mrtve. Pri tem poudarjajo, da kremacija ni prepovedana, "razen če bi bila izbrana iz razlogov, ki so nasprotni krščanskemu nauku".

Kardinal Gerhard Müller, prefekt kongregacije za nauk vere, je na torkovi novinarski konferenci celo izjavil, da je pokop bolj zaželen od upepelitve. Ob tem je opozoril, da upepelitve, ki so dovoljene od leta 1963, potrebujejo nove smernice, pri čemer je imel v mislih predvsem odločitve, da svojci pepel ljubljenih obdržijo doma.

"Pepel mora biti shranjen na svetem prostoru, kot sta pokopališče ali cerkev, ali v prostoru, ki je posebej namenjen temu. Hranitev pepela doma ni dovoljena," je dejal. Dodal je, "da bi se izognili nerazumevanju vsakršnih oblik panteizma, naturalizma ali nihilizma, je raztros pepela v zraku, na tleh, v vodo ali kjer koli drugje, kot tudi spreminjanje pepela v posmrtne objekte, prepovedano".

Ob tem je izpostavil, da lahko "shranjevanje pepela na svetem kraju zmanjša tveganje, da bi bili pokojni prikrajšani za molitev, spominjanje sorodnikov in krščanske skupnosti. Na tak način se izognemo možnosti, da bi pozabljali, nespoštljivo ali vraževerno ravnali s posmrtnimi ostanki pokojnih, še posebej po tem, ko bo preminula prva generacija". Škofje lahko hrambo pepela doma dovolijo v izrednih primerih.