V Vatikanu so zadovoljni, da so jih ZDA uvrstile v srednjo kategorijo držav. Foto: EPA
V Vatikanu so zadovoljni, da so jih ZDA uvrstile v srednjo kategorijo držav. Foto: EPA
Vatikan
Konec leta 2010 je papež Benedikt XVI. razglasil zakon proti pranju denarja. Foto: EPA

V poročilu o mednarodni strategiji nadzora nad narkotiki, ki ga pripravlja ameriško zunanje ministrstvo, je seznam 190 držav, ki so razvrščene v tri kategorije - zelo skrb vzbujajoče, skrb vzbujajoče in preostale države.

Vatikan je v drugi kategoriji skupaj s še 67 drugimi državami, kot so Poljska, Egipt, Irska, Madžarska in Čile.

Vatikan se je na seznamu znašel, ker menijo, da je dovzeten za pranje denarja in je pred kratkim oblikoval program za boj proti temu, je povedala predstavnica ameriškega State Departmenta Susan Pittman in pojasnila, da uvrstitev v drugo kategorijo pomeni, da je finančni sistem dovzeten, da postane morebitno središče za pranje denarja.

Lani je Vatikan spremenil svoje zakone, da so usklajeni z mednarodnimi standardi o finančnem kriminalu. Vatikan sicer pri Evropski komisiji išče uvrstitev na t. i. "beli seznam" držav, ki priznavajo mednarodne standarde proti davčnim utajam in pranju denarja. Bruselj bo o tem odločal junija.

"Naš namen je priti na beli seznam in zadovoljni smo, da nas je State Department uvrstil v manj ranljivo kategorijo," je dejal neimenovani predstavnik Vatikana.

Najbolj razviti najdovzetnejši za pranje denarja
Slovenija se je na omenjenem seznamu znašla v tretji kategoriji držav, ki so najmanj ranljive za pranje denarja. V kategoriji najdovzetnejših držav za pranje denarja so vse članice skupine gospodarsko najbolj razvitih držav G8, med njimi ZDA, Nemčija, Italija in Rusija.

Banka Vatikan, ki jo je leta 1942 ustanovil papež Pij XII., je v središču pozornosti od septembra leta 2010, ko so ji italijanski preiskovalci zamrznili 23 milijonov evrov sredstev, potem ko so sprožili preiskavo o morebitnem pranju denarja. V banki so zanikali nepravilnosti in pojasnili, da so samo nakazovali sredstva med svojimi računi.

Pred dvema mesecema je nastal nov škandal, ko so v javnost prišla pisma visokega vatikanskega predstavnika, ki je razkril spletke znotraj vatikanskih zidov, predvsem o nepotizmu in klientelizmu ob podeljevanju poslov podjetjem po pretiranih cenah.