Menih je prepričan, da so potresi kazen za človeške grehe. Foto: EPA
Menih je prepričan, da so potresi kazen za človeške grehe. Foto: EPA

Dominikanski menih je v eter dejal, da so bili potresi, tudi avgustovski, v katerem je umrlo skoraj 300 ljudi, kazen za človeške grehe, med njimi tudi za istospolne zakonske zveze, ki so jih odobrili maja letos.

V Vatikanu so ostro zavrnili menihove besede, ki so jih označili za brezbožne, in poudarili, da nimajo nič skupnega s katoliško teologijo, poroča BBC.

"Gre za izjave, ki so žaljive za vernike in škandalozne za neverujoče," je dejal monsignor Angelo Becciu, namestnik državnega sekretarja, ki je blizu papežu Frančišku. Becciu je opozoril, da bi moral Radio Maria, ki je v preteklosti že večkrat dvignil veliko prahu zaradi svojih antisemitskih komentarjev, umiriti ton svojega poročanja in se prilagoditi Cerkvinemu sporočilu o usmiljenju.

Toda kljub ostrim besedam Vatikana omenjeni menih svojega mnenja ni spremenil. "Samo preberite katekizem," je dejal Giovanni Cavalcoli, pri čemer je imel v mislih cerkveni nauk Katoliške cerkve.

Na dogajanje se je odzval tudi omenjeni Radio Maria. V izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani, so sporočili, da žaljivi komentarji ne odražajo mnenja postaje.