V poročilu so zapisali, da naj bi Vatikan ščitil pedofilske duhovnike. Foto: EPA
V poročilu so zapisali, da naj bi Vatikan ščitil pedofilske duhovnike. Foto: EPA

Odziv Vatikana na uradno poročilo irske vlade o preiskavi zlorabe otrok v irski Katoliški cerkvi je bil dolgo pričakovan. V odzivu so izrazili globoko zaskrbljenost glede ugotovitev vladne preiskovalne komisije, ki se nanašajo na hude napake odgovornih v južnoirski škofiji Cloyne. Ob tem je Vatikan izrazil obžalovanje zaradi škandala in gnus zaradi spolnih zlorab, ki so se zgodile v omenjeni škofiji.

Ob tem Sveti sedež zavrača vsakršne obtožbe o oviranju preiskave glede spolnih zlorab in o primerih pedofilije v škofiji Cloyne, ob tem pa zagotavlja, da ni oviral ali se vmešaval v nobeno preiskavo glede spolnih zlorab.

Vatikan naj bi škofe odvračal od prijave pedofilskih duhovnikov
Posebna preiskovalna komisija, ki je po naročilu irske vlade opravila preiskavo o dogajanju v škofiji Cloyne, je sredi julija objavila poročilo, ki je ugotovilo, da je Vatikan irske škofe skrivoma odvračal od tega, da bi pedofilske duhovnike prijavili policiji, dveletna preiskava pa je pokazala tudi, da je Vatikan med letoma 1996 in 2009 spodbujal tamkajšnje škofe, naj ne spoštujejo novih pravil o zaščiti otrok, ki jih je leta 1996 sprejela irska Cerkev.

T. i. Cloynovo poročilo, ki obsega več kot 400 strani, je bilo zelo kritično tudi do nekdanjega škofa v Cloynu Johna Mageeja in njegovega ravnanja v preiskavah o spolnih zlorabah. Magee, ki je bil tudi osebni tajnik treh papežev - Pavla VI., Janeza Pavla I. in Janeza Pavla II. - je marca lani odstopil.

Poročilo je močno odmevalo na Irskem. Premier Enda Kenny je vlogo Katoliške cerkve v spolnih zlorabah otrok s strani duhovščine označil kot popolnoma sramotno, v govoru v parlamentu julija letos je Katoliško cerkev obtožil, da postavlja svoj ugled pred žrtve zlorab, uradni Dublin pa je zaradi poročila celo poklical na pogovore veleposlanika Vatikana.

"Skupaj sledimo cilju zaščite otrok"
Kardinal Sean Brady, ki je na čelu irske Katoliške cerkve, je dejal, da čas, ki si ga je Vatikan vzel za odgovor na Cloynovo poročilo, in temeljitost odgovora, kažeta na to, da je Sveti sedež vse obtožbe vzel zelo resno. "Verjamem, da bo poročilo pripomoglo k lajšanju bolečin tistim, ki so bili prizadeti, in da bomo odslej skupaj sledili cilju zaščite otrok," je povedal Brady.