Vatikan Palestino priznava od februarja 2013. Foto: EPA
Vatikan Palestino priznava od februarja 2013. Foto: EPA
Palestina
Sporazum zagotavlja poseben status Palestine kot zibelke monoteističnih religij, pravi palestinski zunanji minister. Foto: Reuters

Gre za sporazum o življenju in aktivnosti Katoliške cerkve v Palestini. Kot je ob podpisu sporazuma v Vatikanu dejal palestinski zunanji minister Riad Al Maliki, "to ne bi bilo mogoče brez posebnega blagoslova njegove svetosti papeža Frančiška". Dejal je še, da ta zgodovinski sporazum zdaj zagotavlja poseben status Palestine kot rojstnega kraja krščanstva in zibelke monoteističnih religij.

V imenu Svetega sedeža je sporazum podpisal britanski nadškof Paul Gallagher, ki deluje kot vatikanski zunanji minister. Kot je dejal, bi moral biti sporazum v zgled drugim arabskim in muslimanskim državam glede krščanskih manjšin, ki so predvsem na Bližnjem vzhodu vse večje žrtve preganjanja.

Nadškof je pri tem še izrazil upanje, da bo sporazum pripomogel h koncu izraelsko-palestinskega spora, v katerem trpita obe strani. "Upam, da bo tako želena rešitev dveh držav čimprej postala stvarnost," je sklenill Gallagher.

Sporazum nastajal 15 let
Načelno so se za podpis sporazuma, ki je v bistvu nastajal 15 let, dogovorili že prejšnji mesec. Že sama napoved njegove sklenitve pa je tedaj povzročila žolčen odziv Izraela in napoved, da bo to škodovalo mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu.

Podobno so se na izraelskem ministrstvu odzvali tudi tokrat. "Ta preuranjen korak bo škodoval možnostim za napredek v mirovnem procesu in škoduje mednarodnim prizadevanjem, da se prepriča palestinske oblasti, naj se vrnejo nazaj k neposrednim pogajanjem z Izraelom," je po poročanju AFP-ja izjavil tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emanuel Nahšon.

Vatikan Palestino priznava od februarja 2013. Tudi papež Frančišek je med lanskim obiskom v Sveti deželi govoril o državi Palestini, sredi maja pa je na zasebni avdienci sprejel tudi palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga razglasil za "angela miru". Zatem je za svetnici razglasil še dve palestinski nuni.