Vatikan hitro ukrepa proti novinarjem, manj hitro pa proti pedofilom v svojih vrstah, opozarja BBC. Foto: Reuters
Vatikan hitro ukrepa proti novinarjem, manj hitro pa proti pedofilom v svojih vrstah, opozarja BBC. Foto: Reuters
Proces proti obtoženim za uhajanje zaupnih informacij v Vatikanu

Na zatožno klop bi morala v torek sesti tudi dva novinarja Emiliano Fittipaldi in Gianluigi Nuzzi, ki sta dokumente navajala v dveh knjigah, v katerih pišeta o zlorabi dobrodelnih in drugih skladov Vatikana. Denar iz skladov naj bi šel tudi za razkošno obnovo stanovanja za kardinale in druge pomembne osebnosti v Vatikanu. Obtoženi so še dva člana papeške komisije za ekonomsko-upravne zadeve, ki je imela za namen predlagati reforme za izboljšanje toka denarja, namenjenega revnim, in pomočnik.

Če bo sodišče odločilo, da sta novinarja kriva, bi lahko bila zaprta za osem let. Več organizacij, med njimi Odbor za zaščito novinarjev, Poročevalci brez meja ter Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, je Vatikan pozvalo, naj zavrže obtožbe zoper novinarja, poroča Associated Press. "Novinarjem mora biti omogočeno, da opravljajo svoje delo nadzornika in preiskujejo domnevne nepravilnosti brez strahu pred povračilom," je dejala Nina Ognjanova iz Odbora za zaščito novinarjev.

Novinarja Fittipaldi in Nuzzi sta sojenje po poročanju BBC-ja označilo za "kafkovsko". Kot sta dejala, nihče od njiju ali njunih odvetnikov ni videl podrobnosti obtožnice. "To je sojenje proti svobodi medijev. V nobenem drugem delu sveta, ki se ima za demokratičnega, ne obstaja zločin objave novice," je dejal Fittipaldi, novinar italijanskega tednika L'Espresso. Kot je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok, je Fittipaldi v Sloveniji znan po tem, da je leta 2011 objavil vatikanske dokumente o finančnem stanju mariborske nadškofije in z njo povezanih družb, ki jih zdaj povzema tudi v knjigi.

Proti novinarjem hitro, proti pedofilom počasi
BBC poudarja, da je Vatikan zelo hitro obtožil peterico, kar je v močnem nasprotju s časom, ki je bil potreben za ukrepanje proti številnim duhovnikom, obtoženim spolnih zlorab otrok.

Če bodo novinarjem dosojene visoke kazni, bi moral Vatikan prositi Italijo, naj novinarje zapre, saj sam nima poslopij za zadrževanje zapornikov. V Italiji pa to, zaradi česar se bo novinarjem v Vatikanu sodilo, ni zločin, poroča BBC.

Ostali trije obtoženi so španski duhovnik Ángelo Lucio Vallejo Balda in njegov pomočnik Nicola Maio ter marketinška strokovnjakinja Francesca Chaouqui.

Proces proti obtoženim za uhajanje zaupnih informacij v Vatikanu