Ernst von Freyberg je povedal, da si bodo prizadevali za transparentnost. Foto: EPA
Ernst von Freyberg je povedal, da si bodo prizadevali za transparentnost. Foto: EPA

Leta 2011 je imela banka IOR (Inštitut za religiozna dela) 20,3 milijone evrov dobička, lani pa je, kot rečeno, ta dobiček povečala za več kot štirikrat, na 86,6 milijona evrov. Napoved banke za letošnje leto je bolj zadržana, razlog za to pa so visoki izdatki za spremembe v delovanju, ki gredo v smeri povečanja transparentnosti delovanja banke. Del teh prizadevanj je tudi objava bilance. "Z objavo bilanc izpolnjujemo svojo obveznost, vzpostaviti transparentnost aktivnosti," je povedal predsednik IOR-ja Ernst von Freyberg.

Banka je bila v preteklosti tarča številnih obtožb zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov. Papež Frančišek je junija letos ustanovil tudi posebno preiskovalno komisijo, ki je pristojna za pregled aktivnosti banke.

Tudi Vatikan bo moral spoštovati mednarodna pravila
Julija lani je Vatikan opravil prvi preizkus na poti pridružitve državam, ki izpolnjujejo mednarodna pravila finančnega poslovanja. Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval ga je ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočil. Drugi pregled o spoštovanju pravil naj bi bil opravljen do konca letošnjega leta.

Papež oster do rimske kurije
Medtem je papež Frančišek v pogovoru za italijansko La Repubblico spregovoril o svojih načrtih za reformo Cerkve, ki naj bi se obrnila v prihodnost z modernim duhom in se odprla sodobni kulturi, in okrcal rimsko kurijo, ki je po njegovem mnenju preveč zaverovana le v Vatikan. "Vidi in ukvarja se z interesi Vatikana, ki so v velikem delu posvetni interesi. Tak nazor zanemarja svet, ki je okoli nas," je dejal Frančišek. Poudaril je še, da je močno proti klerikalizmu, ki ne bi smel imeti ničesar opraviti s krščanstvom.