Osamo bin Ladna so ubili ameriški specialci 2. maja 2011 v Abotabadu v Pakistanu. Foto: EPA
Osamo bin Ladna so ubili ameriški specialci 2. maja 2011 v Abotabadu v Pakistanu. Foto: EPA

Najmlajša izmed bin Ladnovih vdov Amal Ahmed Abdul Fateh je razkrila tudi podrobnosti iz življenja nekdanjega vodje Al Kaide. Preiskovalci zdaj povezujejo kraje in ugotavljajo, koliko je njena zgodba pristna in kako uspešni so bili pri sledenju bin Ladna.

Pakistanske obveščevalne službe so poleg Fateh aretirale še dve bin Ladnovi vdovi, in sicer Khairiah Sabar in Siham Sabar. Zaradi nezakonitega vstopa v Pakistan so vse tri ženske pridržali in jim bodo tudi sodili. Če bo sodišče 2. aprila odločilo, da so krive, jim grozi od pet do deset let zaporne kazni.

Fateh se je hotela poročiti z mudžahidom
Kot je dejala 30-letna Fateh, ki sama prihaja iz družine, kjer je bilo 17 otrok, se je vedno hotela poročiti z mudžahidom (sveti bojevnik). Ko se je njena družina dogovorila za njeno poroko z Osamo bin Ladnom leta 2000, je iz Jemna šla v Afganistan in nato v Kandahar.

Čeprav se ne spomni točnega datuma poroke, ve le to, da se je z vodjo Al Kaide poročila pred 11. septembrom leta 2001, torej še pred zrušitvijo ameriških dvojčkov. V Kandaharju je živela skupaj z bin Ladnom in preostalima ženama, in sicer vse do napadov, nato se je družina razšla.

Družina je bila stalno na begu
Njo je pot vodila v pakistansko pristaniško mesto na jugu države Karači, kjer je bila približno devet mesecev. Preden se je znova pridružila bin Ladnu v Peševarju, se je selila šestkrat ali sedemkrat. Za menjavo njenega bivališča in hrano je skrbelo kar nekaj pakistanskih družin in Saad, bin Ladnov najstarejši sin. Ko se je znova pridružila družini, so se skupaj preselili v dolino Svat, kjer so v obdobju več kot pol leta zamenjali dve hiši.

Nato so se preselili v severni del Pakistana v Haripur, kjer je leta 2003 Fateh rodila hčer Aasia in naslednje leto še sina Ibrahima. Kot je dejala na zaslišanju, je oba otroka rodila v bolnišnici, kjer je ostala le kratek čas - dve ali tri ure.

Nazadnje pa se je družina ustalila v Abotabadu leta 2005. Tam so ostali šest let, vse do bin Ladnove smrti. Fateh je po pisanju CNN-a, v Abotabadu rodila še dva otroka, hčer Zainab (2006) in sina Husaina (2008).

Osamo bin Ladna so ubili ameriški specialci 2. maja 2011 v Abotabadu v Pakistanu. Njegove posmrtne ostanke pa naj bi odvrgli v morje, kar je v javnosti sprožilo polemiko, da morda vodje Al Kaide sploh niso ubili, saj v javnosti niso pokazali nobenih posnetkov, kot so to storili v primeru libijskega voditelja Moamerja Gadafija.