Obrezovanje deklic pomeni delno ali popolno odstranitev zunanjih delov ženskih genitalij ali kakršne koli druge poškodbe ženskih genitalij. Foto: EPA
Obrezovanje deklic pomeni delno ali popolno odstranitev zunanjih delov ženskih genitalij ali kakršne koli druge poškodbe ženskih genitalij. Foto: EPA
false
Obrezovanje predstavlja veliko tveganje za zdravje in življenje deklic in žensk. Foto: EPA
false
Danes je dan ničelne tolerance do obrezovanja žensk. Foto: EPA
false
Kljub pozivom in resolucijam proti obrezovanju deklic je to prakso ponekod po svetu težko izkoreniniti ali vsaj zmanjšati. Foto: EPA

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) v svojem poročilu pred današnjim dnevom ničelne tolerance do obrezovanja žensk ugotavlja, da je število obrezanih deklic in žensk dejansko še precej višje in da se iz leta v leto povečuje. "Če se bo ta trend nadaljeval, se bo število deklic in žensk, podvrženih temu posegu, v prihodnjih 15 letih znatno povečalo," je opozoril Unicef.

Najobsežnejše poročilo o obrezovanju deklic in žensk do zdaj še ugotavlja, da je obrezanih 70 milijonov deklic in žensk več, kot so lani ocenili strokovnjaki. To gre sicer delno pripisati temu, da so tokrat v ocenah upoštevali tudi podatke iz Indonezije, države z največ muslimani na svetu.

Obrezovanje ženskih spolovil je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih genitalij ali povzroči kakršne koli druge poškodbe ženskih genitalij. V 30 državah, kjer je obrezovanje najbolj razširjeno, ga običajno izvedejo, preden deklice dopolnijo pet let.


V nekaterih državah je to pravilo

"V državah, kot so Somalija, Gvineja in Džibuti, je ta praksa splošno razširjena," je poudarila glavna avtorica poročila Claudia Cappa. "Če se rodite v teh državah, je več kot 90 odstotkov možnosti, da jo boste prestali," je še dejala. V Somaliji je obrezanih 98 odstotkov žensk in deklic, v Gvineji 97 odstotkov, v Džibutiju pa 93 odstotkov.

Se je pa zaradi preventive drastično zmanjšalo obrezovanje žensk in deklic v Liberiji, Burkina Fasu in Keniji. Na splošno se je delež obrezanih žensk v 30 obravnavanih državah znižal z 51 odstotkov leta 1985 na 37 odstotkov, kolikor znaša zdaj. V nekaterih primerih so deklice obrezane brez privoljenja staršev na ukaz lokalnih oziroma vaških oblasti.

Več kot polovica vseh žensk in deklic, ki so bile podvržene sporni tradicionalni ali verski praksi, sicer živi v Egiptu, Etiopiji in Indoneziji. Guardian poroča, da je tovrstno obredno obrezovanje v Indoneziji prepovedano že od leta 2006.

Praksa, ki ogroža življenje in zdravje
"Obrezovanje spolovil je kršitev pravic žensk in deklic," je ob objavi poročila izpostavila namestnica izvršnega direktorja Unicefa Geeta Rao Gupta. Poudarila je še, da je ugotavljanje obsega obrezovanja ženskih spolovil ključno za končanje te prakse.

Dejala je, da se obrezovanje deklic in žensk razlikuje med kulturami in regijami, da pa je vsem tovrstnim postopkom skupno, da ogrožajo zdravje in življenje. Obrezovanje povzroča hude krvavitve in druge težave, kot so ciste, okužbe, neplodnost in povečano tveganje, da se bo otrok rodil mrtev.

V številnih družbah je obrezovanje ženskih spolovil pogoj za poroko, številni pa ga imajo za versko obveznost, čeprav ga ne zapoveduje nobeno versko besedilo. Gambija, v kateri je islam prevladujoča vera, je recimo konec lanskega novembra obrezovanje prepovedala in se tako pridružila več kot 20 afriškim državam. Decembra 2012 je Generalna skupščina ZN-a sprejela resolucijo, s katero poziva države članice, naj prepovejo tovrstno prakso.