Da je treba ustaviti delovanje teroristične skupine, so Nigerijci opozarjali tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji. Foto: Reuters
Da je treba ustaviti delovanje teroristične skupine, so Nigerijci opozarjali tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji. Foto: Reuters

Po poročanju tamkajšnjih medijev se je ženskam uspelo osvoboditi, ko so njihovi ugrabitelji odšli na novo akcijo, saj so izpeljali napad na bližnje vojaško oporišče. V spopadih z nigerijsko vojsko je bilo nato ubitih več kot 50 pripadnikov te teroristične skupine. Člani Boko Harama pa še vedno zadržujejo več kot 200 šolark, ki so bile ugrabljene aprila.

"Na svoje domove se je vrnilo 63 žensk in deklet. Ko so šli skrajneži na eno izmed svojih misij, so izkoristile priložnost, zbrale pogum in pobegnile," je dejal predstavnik krajevnih oblasti Abas Gava.

Skrajna islamistična organizacija Boko Haram je svetovno javnost opozorila nase, ko je iz vasi Chibok 14. aprila v zvezni državi Borno ugrabila 200 deklet. V zameno zanje zahteva izpustitev svojih borcev in sorodnikov, a nigerijske oblasti so vsakršna pogajanja z njimi zavrnile.

Prejšnji teden pa so aretirali tri ženske, ki so v vrste Boko Harama skušale izvabiti nove članice. Njihova tarča naj bi bile predvsem vdove in mlada dekleta, ki so jim obljubljale poroko s člani te teroristične mreže.

Izredne razmere
Na severu Nigerije sicer še vedno velja izredno stanje, saj so na tem območju člani Boko Harama izjemno dejavni. S svojimi nasilnimi akcijami skušajo vreči z oblasti vlado in uveljaviti islamsko državo.