Ahmadinedžad odkrito podpira Mašaeja (desno) kot svojega naslednika. Foto: EPA
Ahmadinedžad odkrito podpira Mašaeja (desno) kot svojega naslednika. Foto: EPA

Ahmadinedžad ne sme kandidirati za tretji zaporedni mandat, v ospredju za prevzem njegove funkcije pa sta trenutno dva človeka. Prvi je Esfandiar Rahim Mašaej, Ahmadinedžadov tesni pomočnik, drugi pa njegov kritik, nekdanji predsednik države Akbar Hašemi Rafsandžani.

Ahmadinedžad je Mašaeja h kandidaturi nagovarjal že dolgo časa. Delita si poglede na nacionalizem, skupno jima je tudi zavračanje cerkvenega sistema in vpliva. Rafsandžani pa velja za večletnega političnega tekmeca Ahmadinedžada in njegovega hudega kritika. Predsednik Irana je bil med letoma 1989 in 1997, po Ahmadinedžadovi zmagi na volitvah leta 2009 pa je ostro kritiziral nasilno zatrtje protestov opozicijie. Poudaril je pravico državljanov do mirnih proestov, nato pa je nekoliko omilil svoje kritike.

Bo Ahmadinedžad bičan?
Svet za obrambo ustave, ki ga vodi prav Hamenej, mora sicer potrditi vsakega predsedniškega kandidata posebej. Svet pa zdaj razpravlja, ali je morda Ahmadinedžad prekršil zakon, ker je najtesnejšega sodelavca Mašaeja javno podprl pri predsedniški nominaciji. Mašaej in Ahmadinedžad sta tudi sorodstveno povezana, saj sta predsednikov sin in Mašaejeva hči poročena. Če bo svet presodil, da je Ahmadinedžad prekršil zakon in zlorabil oblast, mu bodo sodili. Za tak prekršek je zagrožena kazen šest mesecev zapora ali 74 udarcev z bičem.

Če bo svet za obrambo države podprl tako Mašaeja kot Rafsandžanija, se bo najverjetneje v njun boj vmešal še kdo iz najožjega kroga Hameneja, ki goreče podpira načela islamske republike.

Iranske oblasti si sicer želijo svetu pokazati, da je vodstvo države močno, usklajeno in opravilno sposobno, predsedniške volitve pa bi namesto tega lahko prinesle pravo dramo in nepričakovan razplet.