Regensburška škofija Domspatzen, za katero so lani razkrili 500 primerov spolnih zlorab v katoliškem pevskem zboru. Foto: EPA
Regensburška škofija Domspatzen, za katero so lani razkrili 500 primerov spolnih zlorab v katoliškem pevskem zboru. Foto: EPA
Reinhard Marx
Vrhovni kardinal Reinhard Marx je pozval k reformam nemške Cerkve. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Tudi papež Frančišek je v Talinu poudaril, da se mora Cerkev spremeniti, če želi ohraniti prihodnje generacije. Foto: Reuters

Žrtve je spolno zlorabljalo kar 1.670 klerikov, večinoma duhovnikov – kar je skupno okoli 4,4 odstotka vseh dejavnih klerikov v obdobju med 1946 in 2015, navaja Deutsche Welle. V 60 odstotkih primerov so se duhovniki izognili kazni, številni med njimi pa so bili po razkritju le prestavljeni v druge župnije, kjer vernikom niso razkrili njihovih zločinov. Vsaka šesta žrtev klerike obtožuje posilstva.

Izsledke štiriletne raziskave, ki jo je leta 2014 naročila nemška škofovska konferenca, so zdaj tudi uradno predstavili na škofovski konferenci v mestu Fulda. Število zlorab je najverjetneje še precej večje, tudi avtorji raziskave so na predstavitvi kritizirali Cerkev, da jim ni dovolila dostopa do katoliških institucij, kot so šole in otroški domovi.

Med predlogi ukinitev celibata
Vrhovni kardinal Reinhard Marx je priznal, da je Cerkev izgubila zaupanje javnosti. Raziskavo je označil kot točko preloma za Cerkev, ki mora zdaj znova pridobiti zaupanje. Več uveljavljenih klerikov je po predstavitvi obsežnosti zlorab pozvalo k obsežnim reformam Cerkve. Med predlogi se je znašla tudi pobuda, naj škofom in duhovnikom dovolijo poroke. Dokončne predloge reform naj bi škofovska konferenca predstavila v četrtek.

Številke le "vrh ledene gore"?
Nemška pravosodna ministrica Katarina Barley je raziskavo označila za šokantno, vendar je ta po njenem mnenju najbrž le "vrh ledene gore". Cerkev je pozvala, naj prevzame odgovornost za desetletja prikrivanja in zanikanja ter izpostavila nujnost sodelovanja s tožilci, da vsak primer privedejo pred sodišče.

Kar se je zgodilo v Nemčiji, je del svetovne problematike Rimskokatoliške cerkve, meni Jörg Schuh, vodja berlinskega centra Tauwetter za žrtve spolnega nasilja. "Želim, da ta tema postane papeževa prioriteta in da njegova Cerkev resnično nekaj naredi," je dejal Schuh, še poroča Deutsche Welle.

Papež: Cerkev se mora spremeniti, da obdrži prihodnje generacije
Papež Frančišek
medtem v Estoniji končuje štiridnevno baltsko turnejo. V prestolnici Talin je poudaril, da so spolne afere sprožile val ogorčenja med verniki in jih odvračajo stran od Cerkve. Ta mora spremeniti svoje delovanje, če želi obdržati prihodnje generacije, je po poročanju Washington Posta dejal papež v Talinu.

Po aferah s spolnimi zlorabami številni mladi v Cerkvi več ne vidijo pomembnega sogovornika, meni Frančišek, ki je na ekumenski prireditvi z mladimi v estonski prestolnici poudaril nujnost, da odrasli spoznajo, da je treba "nekaj spremeniti, ne nazadnje odstraniti".