Velik del Afganistana je pod nadzorom talibanov, ki so prevzeli odgovornost za jutranji napad v Kabulu. Foto: Reuters
Velik del Afganistana je pod nadzorom talibanov, ki so prevzeli odgovornost za jutranji napad v Kabulu. Foto: Reuters
Kabul pretresla huda eksplozija

Gre za najhujši napad v Kabulu v skoraj letu dni, poroča Reuters. Večina ranjenih je civilistov, številni pa so v kritičnem stanju. Po poročanju BBC-ja je tiskovni predstavnik notranjega ministra Sedik Sediki dejal, da se je v vozilu ubil samomorilski napadalec.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so sicer pred tednom dni sprožili pomladno ofenzivo. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da so talibani vdrli v prostore NDS-ja. Neimenovani predstavnik afganistanske obveščevalne službe NDS je sicer sprva dejal, da je bilo ubitih najmanj 15 sodelavcev NDS-ja. Po poročanju afganistanskih medijev bi lahko število ubitih v napadu naraslo na od 20 do 40.

Reuters navaja očividca, ki je dejal, da je pol ure po eksploziji, ki je odjeknila v jutranji konici, slišal streljanje, kar je potrdila tudi policija.

Na območju ministrstvo, veleposlaništva, palača
Na območju je več varnostnih služb, tudi Nacionalni direktorat za varnost, nekaj sto metrov stran pa stojita tudi obrambno ministrstvo in predsedniška palača. Ameriško veleposlaništvo in misija Nata sta sporočila, da njihova poslopja v napadu niso bila poškodovana.

Talibani nadzirajo precejšen del Afganistana, napredovanje pa jim je olajšal umik večine enot ZDA in Nata konec leta 2014. Talibani so najmočnejši po letu 2001, ko so jih z oblasti v državi vrgle sile pod vodstvom ZDA.

Ob napovedi pomladne ofenzive so talibani posvarili, da bodo v ofenzivi "izvajali obsežne napade na položaje nasprotnikov po vsej državi". Ofenzivo so poimenovali Operacija Omari v čast umrlemu Muli Omarju, ki velja za enega od očetov talibanov.

Kabul pretresla huda eksplozija