Ubiti otroci so bili stari tri, šest in deset let. Foto: EPA
Ubiti otroci so bili stari tri, šest in deset let. Foto: EPA
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že pripotoval v Toulouse in dogodek označil za 'narodno tragedijo'. Foto: Reuters
Policija napadalca še išče. Foto: Reuters
Tragedija v Franciji

Na skupino ljudi, ki je bila pred šolo, je streljal neznanec na motornem kolesu, ki je nato zbežal, policija pa je zdaj v lovu za njim. Po besedah policijskih virov naj bi imel napadalec pri sebi dve vrsti orožja.

Gre za podoben dogodek kot pred nekaj dnevi, ko je neznanec v dveh ločenih incidentih v Toulousu in Montaubanu prav tako na motornem kolesu ubil tri francoske vojake. Glede na prve ugotovitve forenzikov naj bi storilec v obeh napadih uporabil isto pištolo in isti ukradeni skuter.

Skuter je bil pred več kot tednom dni ukraden v Toulousu, in to pred prvim izmed treh napadov. V Toulousu in Montaubanu sta se napada zgodila 11. in 15. marca.

Podobnost med napadoma
Po navedbah očividcev se je napadalec pred judovsko šolo pripeljal s skuterjem črne barve, podobnim tistima v prejšnjih dveh napadih. Francoski notranji minister Claude Gueant meni, da obstajajo podobnosti med današnjim napadom na judovsko šolo in napadi na francoske vojake.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je dejal, da gre v vseh treh primerih za istega napadalca, ki ga je v napad domnevno vodil rasizem. Streljanje je označil za narodno tragedijo. "To dejanje je gnusno in ne sme ostati nekaznovano," je še dejal in pojasnil, da so v državi dvignili stopnjo nevarnosti terorizma.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je medtem dejal, da za zdaj ni dokazov, da so bili francoski vojaki ubiti zaradi sodelovanja v operaciji v Afganistanu.

Ogorčenje po vsem svetu
Tako v Franciji kot drugje se že vrstijo odzivi. Sarkozy je streljanje pred judovsko šolo označil za "grozljivo dramo in strašno tragedijo". Glavni rabin judovske skupnosti v Franciji Giles Bernheim pa je zaradi napada izrazil ogorčenost.

Z zgroženostjo in pretresenostjo so se odzvali tudi v Izraelu, kjer od francoskih oblasti pričakujejo, da bodo "odgovorne za umore" privedle pred sodišče, je povedal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Džigal Palmor.

Francosko notranje ministrstvo je medtem poostrilo varnost judovskih ustanov po državi. Prizorišče napada bodo še danes obiskali najvišji francoski predstavniki. Sarkozy je skupaj z Richardom Prasquierjem, predsednikom združenja judovskih organizacij (CRIF), in ministrom za izobraževanje Lucom Chatelom že na kraju dogodka.

Napad je obsodil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso. "V imenu Evropske komisije strogo obsojam strahoten zločin in grozo, ki jo je povzročil. Nič ni bolj obsojanja vredno kot uboj nedolžnih otrok," je poudaril Barosso. Napad je obsodil tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je izjavil, da ga je ta grozovita tragedija globoko pretresla. V Beli hiši so dejali, da gre za nezaslišan napad, in ga najostreje obsodili.

Tragedija v Franciji