Vsesplošna zmeda in bežeči ljudje po prvi eksploziji na pogrebu protestnika, nato sta odjeknili še dve eksploziji. Foto: EPA
Vsesplošna zmeda in bežeči ljudje po prvi eksploziji na pogrebu protestnika, nato sta odjeknili še dve eksploziji. Foto: EPA
Protesti na prizorišču sredinega samomorilskega napada.
Več sto protestnikov se je v petek zbralo na protestu proti predsedniku Ašrafu Ganiju, ki prebivalcem več ne more zagotoviti varnosti. V spopadih protestnikov s policijo je umrlo več ljudi. Foto: Reuters
Eksplozija na pogrebu in nove smrtne žrtve v Kabulu

"Za zdaj je bilo v bolnišnico prepeljanih šest mrtvih in 87 ranjenih," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje. Med ranjenimi je tudi minister za javno zdravje Feroudin Feroz.

Med žalujočimi na pogrebu je bil tudi izvršni vodja afganistanske vlade Abdulah Abdulah, vendar je nepoškodovan. V televizijskem nagovoru je za napad obtožil tri samomorilske napadalce in napovedal preiskavo dogodka. Nobena skupina še ni prevzela odgovornosti za napad, Talibani vpletenost zanikajo, poroča BBC.

"Za zdaj še ne vemo, ali so bile eksplozije posledica samomorilskega napada ali predhodno nastavljenega razstreliva," je povedal predstavnik policije, ki je želel ostati neimenovan.

Po besedah očividca Ramatulaha Begane je prva eksplozija odjeknila ob klicu k molitvi. Ko so prestrašeni ljudje želeli zbežati v različne smeri, je odjeknila še druga, je povedal za Reuters.

Eksplozije so odjeknile na pogrebni slovesnosti za Mohamedom Salemom Izedjarjem, sinom podpredsednika senata in enem izmed udeležencev množičnega petkovega protesta.

Protestniki zahtevali Ganijev odstop
V petek se je več sto ljudi v spomin na žrtve napada zbralo na lokaciji sredine eksplozije tovornjaka bombe v diplomatski četrti Kabula, ki je poškodovala več kot 90 in ranila 460 ljudi.

Protestniki so po smrtonosnem napadu zahtevali odstop predsednika Ašrafana Ganija, saj ljudem ne uspe zagotoviti varnosti. Med policijo in protestniki so izbruhnili spopadi, ko so se želeli protestniki odpraviti proti predsedniški palači. Policija je v zrak sprožila več opozorilnih strelov, uporabili so tudi vodne topove in solzivec, poroča Al Džazira.

Tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva Vahid Madžruh je sporočil, da so v spopadih umrli štirje ljudje, osem pa je ranjenih. Neimenovani član parlamenta je sicer sporočil, da je umrlo osem ljudi, še poroča Al Džazira.

Oblasti so medtem prebivalcem Kabula naročile, naj se ne udeležujejo protestov in demonstracij, saj obstaja velika možnost samomorilskih napadov na večje skupine ljudi.

Eksplozija na pogrebu in nove smrtne žrtve v Kabulu