Nigerijskim varnostnim silam ni uspelo zatreti Boko Harama. Foto: EPA
Nigerijskim varnostnim silam ni uspelo zatreti Boko Harama. Foto: EPA

Ob vdoru v mesto so se napadalci razdelili v več manjših skupin in se napotili k vojašnici, univerzi in domovanjem javnih uradnikov. Pri vojašnici je izbruhnil silovit spopad z varnostnimi silami.

Domačini so povedali, da so skrajneži ubili več civilistov in zažigali hiše.

Nigerijska vojska je v zrak poslala letala in nekaj napadalcev naj bi bilo ubitih, ko so skušali pobegniti s prizorišča spopada pri vojašnici.

Od začetka leta je bilo v napadih pripadnikov z Al Kaido povezane skrajne islamske skupine Boko Haram ubitih okoli 500 ljudi. V zadnjih skoraj petih letih njihovega boja za vzpostavitev islamske države na severu Nigerije je umrlo več tisoč ljudi.

V izjavi za javnost je vojska pojasnila, da so skrajneži skušali osvoboditi kolege, saj jim primanjkuje borcev, potem ko so zdesetkali njihove vrste.

Več sto zaprtih upornikov v mestni vojašnici naj bi bilo po navedbah človekoljubnih organizacij podvrženo mučenju in številni izmed njih so umrli. Vojska zanika slabo ravnanje z ujetniki.

Ofenziva ni dosegla ciljev
Pred letom dni je predsednik Goodluck Jonathan na severu države razglasil izredne razmere in sprožil vojaško ofenzivo proti skrajnežem, ki so postali največja grožnja varnosti in stabilnosti v največji afriški proizvajalki nafte.

V zadnjih mesecih je ofenziva skrajneže pregnala z mestnih območij in njihove napade omejila na podeželske predele, a napad na največje mesto v tem delu države, kjer je močna vojaška navzočnost, pomeni udarec za vojaško kampanjo Jonathana.

Napad se je zgodil v času obiska visoke komisarke ZN-a za človekove pravice Navi Pillay v državi. Povedala je, da so številni Nigerijci priznali, da so varnostne sile zagrešile zlorabe človekovih pravic.

S tem so odtujili številne skupnosti in s tem Boko Haramu ustvarili pogoje za novačenje novih borcev.