Erdogan je po obisku rudnika povedal, da se eksplozije v rudnikih dogajajo vseskozi. Foto: Reuters
Erdogan je po obisku rudnika povedal, da se eksplozije v rudnikih dogajajo vseskozi. Foto: Reuters
Turčija
Obupani svojci rudarjev so se zbrali v okolici rudnika. Foto: EPA
Turški rudar
Najmlajši med mrtvimi rudarji naj bi imel 15 let. Foto: EPA
Rudnik
Do eksplozije in požara v rudniku je prišlo med izmeno. Foto: Reuters
Tragedija rudarjev v Turčiji

Verjetno najhujša rudarska nesreča v zgodovini Turčije se je zgodila v torek v rudniku v mestu Soma, okoli 480 kilometrov jugozahodno od Carigrada.

Po eksploziji je izbruhnil požar, zaradi česar se je del premogovnika zrušil in pod seboj pokopal številne rudarje, medtem ko so nekateri umrli zaradi opeklin in zadušitve.

Po besedah turškega ministra za energetiko Tanerja Yildiza je bilo ob nesreči v premogovniku 787 rudarjev.

Do zdaj so potrdili 245 mrtvih, medtem ko je zasebni lastnik rudnika sporočil, da so rešili skoraj 450 rudarjev. Drugi so ostali ujeti pod zemljo in reševalci bijejo bitko s časom, čeprav oblasti opozarjajo, da je upanja vse manj.

Turške oblasti so razglasile tridnevno žalovanje.

Prizorišče tragedije je obiskal premier Tayyip Erdogan, ki je zaradi nesreče odpovedal obisk v Albaniji. Obljubil je poglobljeno preiskavo vzrokov nesreče, a zavrnil vsakršno odgovornost vlade zaradi malomarnosti, pri tem pa dodal, da se delovne nesreče dogajajo po vsem svetu.

Sindikalni voditelji so ministra za energetiko že pozvali k odstopu. Parlament namreč pred tremi tedni ni želel oblikovati komisije, ki bi ugotavljala varnost rudnikov po državi. Oblikovanje komisije so predlagale tri opozicijske stranke, zavrnila pa jih je Erdoganova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP).

Ministrstvo za delo je danes objavilo sporočilo, v katerem je potrdilo, da so marca izvedli nadzor v rudniku v Somi in da niso ugotovili nobenih nepravilnosti.

Erdogana, ki je zavrnil vse kritike, so ob odhodu domačini izžvižgali in pozivali k odstopu vlade.

Spopadi v Carigradu in Ankari
Nesreča odmeva po vsej državi, ki je bila v zadnjem letu priča izjemni gospodarski rasti, a kljub temu še vedno ostaja ena izmed držav z najslabšimi delovnimi razmerami.

V Carigradu je morala policija s solzivcem in vodnimi topovi razgnati množico nekaj tisoč jeznih protestnikov, ki so vlado pozivali, naj odstopi. Spopadi med policijo in protestniki so izbruhnili tudi v prestolnici Ankara.

Za večino smrti je bila usodna zastrupitev z ogljikovim monoksidom, zato so poskušali v rudnik dovajati kisik za preživele. Eksplozijo v premogovniku naj bi po prvih ugotovitvah povzročila napaka na električnem transformatorju.

Gasilcem je v torek uspelo pogasiti požar, a je v rudniških jaških še vedno velika količina dima. Vsi rudarji naj bi sicer imeli plinske maske.

Sindikati le lutke, vodstvu le za denar
Premogovniško podjetje Soma Komur je v izjavi za javnosti sporočilo, da so v premogovniku veljali maksimalni varnostni ukrepi in da so izvajali inšpekcijski nadzor.

Nasprotno je eden izmed rudarjev povedal, da delavci pod zemljo niso bili zaščiteni, da v jaških niso izvajali nobenih varnostnih ukrepov, da so sindikati zgolj "lutke" in da vodstvo skrbi le denar. Minister Yildiz je zatrdil, da bodo - če bodo odkrili, da je bila za tragedijo kriva kakršna koli malomarnost - odgovorne kaznovali.

Eksplozije in udori v turških rudnikih so precej pogosti, še posebej slabe so razmere v zasebnih rudnikih, kjer pogosto ne spoštujejo varnostnih predpisov. Do zdaj najhujša rudniška nesreča v državi se je zgodila leta 1992, ko je v eksploziji plina v rudniku v Zonguldaku umrlo 263 delavcev.

Soma je sicer med glavnimi nahajališči lignita v Turčiji. Na območju živi okoli 100.000 ljudi, ki se preživljajo predvsem z delom v premogovnikih in v termoelektrarnah na lignit.

Tragedija rudarjev v Turčiji