Mnogo prebivalcev Libije parlamenta ne podpira. Foto: Reuters
Mnogo prebivalcev Libije parlamenta ne podpira. Foto: Reuters
Na tisoče ljudi se je zbralo v Tripoliju in Bengaziju. Foto: Reuters

Spor glede usode parlamenta je razkril krhkost Libije skoraj tri leta po padcu diktatorja Moamerja Gadafija, piše agencija Reuters. Svojo politično vizijo porivajo v ospredje tako islamistične kot nacionalistične stranke, nekdanji uporniki in regionalna plemena.

Generalni nacionalni kongres je bil izvoljen leta 2012, sicer brez širše ljudske podpore. Ker bi se mu moral mandat končati 7. februarja, so si ga člani podaljšali, da bi dali čas posebni 60-članski skupščini za pripravo osnutka nove ustave. To skupščino pa bi izvolili na volitvah 20. februarja.

Člani kongresa se dejali, da bodo, če bo ta skupščina v 60 dneh napredovala, ostali na položajih, da bi ohranili stabilnost, dokler ne konča svojega dela. V nasprotnem primeru pa bodo razpisali nove volitve za novo začasno skupščino.

Razklan kongres
Protestniki so na mirnih demonstracijah z libijskimi zastavami zahtevali, da se mandati ne bi podaljšali. Kongres je sicer razklan med Zvezo nacionalnih sil in Stranko za pravičnost in izgradnjo, politično vejo Muslimanske bratovščine.

Trije člani kongresa, eden iz Zveze nacionalnih sil in dva neodvisna, so v petek odstopili v podporo protestnikom.

Prehod Libije v demokracijo je v krizi, vlada je šibka, vojska pa šele v izgradnji, brigade nekdanjih borcev, ki so se borili proti Gadafiju, pa so se povezale z med seboj tekmujočimi političnimi frakcijami.

Milica na vzhodu države je tako blokirala pristanišča in močno zmanjšala izvoz nafte, varnost pa je zelo oslabljena. Lanskega oktobra je bil na kratko celo ugrabljen premier Ali Zeidan.

V Libiji tako, v Tuniziji pa ...
Tranzicija v Libiji je precej drugačna od tiste v sosednji Tuniziji, kjer so vladajoči islamisti oblast prepustili začasni vladi, da bi sprostili razklanost med njimi in sekularnimi opozicijskimi strankami.

Ta kompromis je odprl pot za dokončanje nove tunizijske ustave in omogočil tehnokratski vladi, da vlada do volitev, ki bodo jeseni.

Zaradi štirih desetletij Gadafijeve vladavine je bila Libija slabo pripravljena na mehek prehod v demokracijo, piše Reuters. V politični zmedi so tako nekateri protestniki v petek zahtevali nove volitve, drugi pa oblikovanje predsedniške komisije ali sodišča, ki bi nadomestila parlament do volitev.