Žerjav naj bi se zrušil zaradi nenavadno silovitih vetrov in deževja. Foto: Reuters
Žerjav naj bi se zrušil zaradi nenavadno silovitih vetrov in deževja. Foto: Reuters
Tragedija v romarskem središču

Ko se je eden izmed ogromnih žerjavov zrušil, je med ljudmi zavladala panika, zato so začeli bežati. Zaradi paničnega stampeda je umrlo še več ljudi.

Meka se trenutno pripravlja na vsakoletno veliko muslimansko romanje hadž, ki se bo začel čez deset dni, obišče pa ga okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta. Islam od vernikov zahteva, da se vsak musliman, ki je zdrav, vsaj enkrat v življenju odpravi na romanje v Meko.

Vodja Savdske agencije za civilno zaščito Sulejman bin Abdulah Al Amr je sicer dejal, da se je žerjav v petek, 11. septembra, zrušil zaradi nenavadno silovitih vetrov in deževja, ki so v petek popoldne zajeli mesto.

Slabi varnostni standardi na gradbišču
Tragedija je okrepila že dalj časa prisotne kritike na račun slabih varnostnih standardov na gradbišču pri Veliki mošeji v Meki. Tam trenutno stoji okoli 15 velikih žerjavov, na območju mošeje pa je bilo v času nesreče v petek popoldne kar okoli 800.000 ljudi, piše britanski BBC.

Oblasti v Meki so lani zaradi vse večjega števila verujočih začele s širitvijo prizorišča za 400.000 kvadratnih metrov, da bi lahko naenkrat sprejelo do 2,2 milijona ljudi. Padli žerjav je bil del gradbišča na območju. Lani je mošejo obiskalo tri milijone vernikov, zato so oblasti letos število omejile.

Tragedija v romarskem središču