Svet

Poudarki

  • Mussomeli zavrača trgovanje z Guantanamom
  • Žbogar: Obisk in zapornik "dva ločena procesa"
Ameriški veleposlanik v Sloveniji zavrača Pahorjevo 'kupčkanje' z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Foto: EPA
Žbogar pravi, da se s Pahorjem redno posvetujeta o zunanjepolitičnih temah. Foto: EPA
VIDEO
Razsežnosti WikiLeaks v svetu

Dodaj v

Veleposlanik ZDA: Vaš premier je časten in iskren človek

Žbogar meni, da Pahorjev pogovor ni bil neprimeren
1. december 2010 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph Mussomeli je ponovil, da glede morebitnega sodelovanja Slovenije in ZDA pri sprejemanju zapornikov iz Guantanama ni bilo "nobenega povezovanja, nobenega kupčevanja in nobenega quid pro quo".

Opozoril je še, da si lahko tudi najpozornejši soudeleženci nekega pogovora tega različno interpretirajo.

Poleg tega je Mussomeli - na podlagi lastne izkušnje z razkritimi diplomatskimi depešami v preteklosti - dejal, da so tovrstni razkriti dokumenti včasih popravljeni in spremenjeni, tako da ne prikazujejo realnosti. "Vaš premier je časten in iskren človek. V njegovih nedavnih izjavah ni ničesar, čemur bi oporekali," je v sporočilu, ki so ga poslali iz veleposlaništva ZDA v Ljubljani, še poudaril veleposlanik.

Opozoril je, da morajo ljudje razumeti, da je tako napačno kot tudi nepošteno prezgodaj soditi o slovensko-ameriških odnosih zgolj na podlagi nekaj posameznih depeš, ki jih je mogoče že zato, ker so iztrgane iz neke celote, napačno interpretirati.

"Depeše ne odražajo celotne slike"
WikiLeaksova razkritja so rodila številne domneve in ugibanja po vsem svetu, a ti dokumenti po zatrjevanju Mussomelija nikakor ne odražajo "celotne slike ali točne predstave globine ter kompleksnosti našega odnosa". Gre namreč za "osamljene posnetke", zato je "napačno in nevarno" na njihovi osnovi prenagljeno sklepati. "Predstavljajte si, da ustavite film na neki naključni točki in skušate nato na osnovi tega enega posnetka analizirati celoten film. To je nemogoče," je svoje trditve ponazoril veleposlanik.

V sporočilu za javnost je obenem izpostavil prijateljstvo, skupne vrednote in naravno partnerstvo med Slovenijo in ZDA pri vrsti vprašanj, vključno z zaprtjem ameriškega zapora za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Izrazil je prepričanje, da so interes Slovenije, da pomaga pri tem zaprtju, krepili humanitarni pomisleki in zavezanost vladavini prava.

Znova je tudi izrazil obžalovanje ZDA zaradi razkritja informacij, ki bi morale ostati zaupne. Diplomati se morajo namreč odkrito pogovarjati s svojimi kolegi in morajo biti prepričani, da bodo ti pogovori ostali tajni. Odkrit dialog med vladami je del temeljnih pogajanj v mednarodnih odnosih in je nujen za ohranjanje miru, varnosti ter stabilnosti v svetu.

Žbogar: "Lahko bo prišlo do obiska, pa ne bomo vzeli zapornika"
Zunanji minister Samuel Žbogar se ne strinja z mnenji, da je bil pogovor predsednika vlade Boruta Pahorja na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani konec lanskega leta neprimeren. Poudaril je, da pri pogovoru ni šlo za izsiljevanje ali pogojevanje.

Tako se je zunanji minister odzval na vprašanje o depeši, po kateri naj bi Pahor na srečanju z vršilcem dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyjem Frednom ponujal sprejem zapornika iz Guantanama v Sloveniji v zameno za srečanje z ameriškim predsednikom Obamo. Prizadevanja za obisk premierja pri ameriškem predsedniku v Washingtonu, ki tako kot vedno potekajo na zunanjem ministrstvu, in vprašanje morebitnega sprejema ujetnika iz Guantanama "sta dva ločena procesa", je poudaril Žbogar.

"Lahko, da bo prišlo do obiska, pa ne bomo vzeli zapornika, lahko bomo vzeli zapornika, pa ne bo prišlo do obiska. To sta dva ločena procesa, ki pa lahko v določenem trenutku pomagata v bilateralnih odnosih," je pojasnil minister. Če pa bi Slovenija sprejela enega izmed zapornikov, bi to po mnenju Žbogarja gotovo okrepilo bilateralne odnose, slovenski premier in ameriški predsednik pa bi lahko v Washingtonu "to izkoristila za neki nov nivo odnosov".

Dodal je, da v Sloveniji, kar zadeva sprejem ujetnika iz Guantanama, "še nismo tako daleč". Pogovori o tem trajajo že več kot leto dni, pravne podlage pa niso najboljše, zato o tem še tudi ni odločitve. Žbogar je še povedal, da je Pahor obiskal tudi druga veleposlaništva v Sloveniji. V tem ne vidi težave, temveč neki izkaz posebne naklonjenosti, kar lahko samo koristi bilateralnim odnosom Slovenije z drugimi državami.

Dodal je, da se s predsednikom vlade redno posvetujeta o zunanjepolitičnih temah, "se pa ne obveščava o vsakem pogovoru, ki jih imava z diplomati v Ljubljani". "O temah, o katerih se je predsednik vlade pogovarjal, pa se koordinirava."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
libero1
# 01.12.2010 ob 17:04
vam ga podarimo, za vedno.....
peklenšček
# 01.12.2010 ob 17:08
Veleposlanik ZDA: Vaš premier je časten in iskren človek

......................... saj danes ni prvi april ampak prvi december!
rissp
# 01.12.2010 ob 16:55
Pahor ima prav toliko s komunizmom kot ima Jansa z fasizmom...
Pahor ni noben levicar, Jansa ni noben desnicar. Oba (kot velika vecina politikov) sta neoliberalna kapitalista, ki sta jima sveta le denar in oblast...
semaino
# 01.12.2010 ob 17:15
hahahah , zdaj bodo pa vsi zanikali kaj piše v njihovih dokumentih, ki jih je sam posredoval. Dobro jutro nam ne rabite lagati - vemo, da je Pahor ponujal, da bi sprejel zapornika in vi ste ga potem opozorili, da po naših zakonih to ne gre. Lažete, lažete in še enkrat lažete.
Jan1983
# 01.12.2010 ob 17:07
Novemu veleposlaniku svetujem, da si prebere pismo, kandidata za kmetijskega ministra, Vojtica.

Bo izvedel kako časten in iskren je.
vali
# 01.12.2010 ob 17:38
Veleposlanik ZDA: Vaš premier je časten in iskren človek

Pa menda ja ni tudi veleposlanik na koki, ko take bedastoče kvasi?
PatrickBateman
# 01.12.2010 ob 17:28
rissp
ampak dejansko BB ne obtozuje komunizma, kar pa JJ obtozuje prav tako kot fasizem. Ceprav fasizem je zgolj stara italijanska politika, je pri nas bolj aktualna, ker je argument vsakega slovenskega komunista za blatenje vsakega svojega politcnega nasprotnika.

Pa tudi ceprav sta zate enaka, bi se njihovi volici stepli med seboj.
MoTmOt
# 01.12.2010 ob 17:01
Veleposlanik ZDA: Vaš premier je časten in iskren človek

Si ga pa hitro "prebral"..v enem mesecu :)))
Ljudina
# 01.12.2010 ob 16:54
A je kdo kje mogoče zamešal besedo časten za častihlepen?

Če je že tako časten, jim ga lalhko Slovenci v imenu dobrote in dobro sosedskih odnosov kar podarimo. Pa ne samo njega. Kar celo vlado.

SALVE
Zatarra
# 01.12.2010 ob 17:34
A je to pojasnilo g. Joseph Mussomeli morda poslal v uradni depeši? :>
Dejane
# 01.12.2010 ob 17:36
kake majo, lol. Zdj pa kontra neki ,,,
podjetnik
# 01.12.2010 ob 18:57
Veleposlanik ZDA: Vaš premier je časten in iskren človek

Normalno, da je najboljši, če bi jim pa za slikanje z Obamo pod mizo zagotovil posel vreden najmanj 4 milijarde € in sprejel terorista. Kako ga ne bi hvalili? Še več takšnih bumbarjev si želijo...
podjetnik
# 01.12.2010 ob 18:47
SRAMOTA za Slovenijo! Ne samo, da nam je Pahor UNIČIL državo, še PRODAL nas je za en fotoshooting z Obamo! Banana republika!

Naj sedaj končno naredi eno dejanje vredno moža in odstopi! Politično je že tako ali tako mrtev!
bull
# 01.12.2010 ob 19:26
Tako kot so vsi lahko selektorji,se vsi odlično počutijo v koži diplomatov....
centrihi
# 01.12.2010 ob 18:33
To je pa že višek parodije ala Pahor, dol z njim....kdo še temu kljukcu sploh kaj verjame...
vodin
# 01.12.2010 ob 21:41
Američani so tudi Noriego podprli in Osamo bin Ladna ko je bilo treba! Nič hudega če sta bila morilca, no eden je še zdaj.
KLIPAN
# 01.12.2010 ob 19:54
Ameri so spet dokazali kakšni butci so.
Enostavno ne dojamejo, da jim nobeden več ne verjame in da so že zdavnaj izgubili vso kredibilnost.
TinkiPinki
# 01.12.2010 ob 18:56
pa smo zopet pri Borutu. Hudo!
ancient
# 01.12.2010 ob 18:19
Če hočejo nekateri (celo vodilni v politiki - svetovni) Assangeema, kar na hitro ubiti, potem si lahko predstavljamo, kako resna so "sranja", ki jih proizvaja politika US in ostalih njihovih lizunov.
In to vsekakor meče slabo luč tudi na "dobre" američane ter ostale zemljane, ki poizkušajo furati do človeka prijazno demokracijo...
panther
# 01.12.2010 ob 18:08
Ja, ja, zdaj je treba hitro eden drugemu ritko brisat.... Vrana vrani ne izkljuje oči!
nr.1
# 02.12.2010 ob 19:44
Kako lahko g.Pahor obljublja, da bomo vzeli zapornika - zakaj bi to storili, saj ni naš zapornik in tudi ni naš državljan... naj ga imajo Američani. Naš predsednik pa se izpostavlja in nekaj obljublja in tu spet solira. Noben drug politik ni samovolno hotel sprejet zapornika in to v zameno obiska ali pa tudi ne... katastrofa.
_ps_
# 01.12.2010 ob 21:47
Vsi lažejo! Samo naš veliki gologlavi brezmadežni ivan ne.
mucek113
# 01.12.2010 ob 19:50
podjetnik@

Ne vem. Tako kot sem prepričan, da tudi ti ne veš. Diplomacija ima neke zakone oziroma uzance, ki jih mi ki nismo profesionalni diplomati ne razumemo.
Če se midva nekaj dogovoriva, bom jaz to posredoval nekomu tretjemu ki ga ti ne poznaš na način ki se bo meni zdel in ki vem kako ga bo ta tretji interpretiral.

Še enkrat pravim, mogoče imaš prav in nas je hotel prodati za 20 minut kafetkanja z Obamo. Vzamem to kot možnost, ker ne vem! Nočem se delat pametnega. Samo mi je hecno, da vse kar reče Pahor je takoj avtomatsko laž. Niti se mu ne pusti da kaj razloži.

Tudi sam sem kritičen do dosti njegovih potez, ampak nekateri pa za vsako stvar naredijo tak halo, da je čudno, da se niso pogovarjali o tem, da bi Pahorja vzeli v Gvantanamo;)
zemljemerec
# 01.12.2010 ob 19:28
Je treba delat, da bo Slovenija prepoznavna v svetu ! Zato politiki toliko potujejo (Escape) in stalno nekam hitijo, se kažejo in rokujejo, vabijo in smejijo. Sedaj se smeji že cel svet ! Kdo bi si mislil, da imamo tako smešnega premierja.
rob3rtsi
# 01.12.2010 ob 17:48
Mogoče pa Mussomelli, glede na to da je šele par tednov v Sloveniji, še sploh ne ve da je v Sloveniji in ne na Slovaškem? Pač še ena pomota več :P
anrom
# 01.12.2010 ob 17:42
Laskave besede uglednega diplomata države ,ki ima pol sveta za tepce,pol pa za barabe,seveda v tem konkretnem primeru veliko pomenijo in sigurno držijo.
martuljek
# 01.12.2010 ob 22:00
Ja, kaj pa drugega. Saj je ameriški veleposlanik šolan diplomat. Pa še v Sloveniji. Vsaka drugačna izjava bi bila sumljiva. Vendar, diplomati v urejenih državah ne dajejo takšnih izjav. Lepo je povedal, da je Pahor "banana" predsednik, ki pade na takšne finte.
mucek113
# 01.12.2010 ob 19:52
Se je pa John Stewart tako kot vedno lepo pošalil glede tega dogovarjanja:)
vele
# 01.12.2010 ob 19:20
No, če bi bilo na tak način interpretirano trgovanje z incidenti v Piranskem zalivu na relaciji Janša-Sanader, potem bi bilo res zanimivo. Tam bi se resnično lahko pogovarjali o kazenskih ovadbah, najverjetneje kar za veleizdajo. V normalni diplomaciji in politiki nasploh pa gre skoraj vedno za "daj dam", pa če si javnost to predstavlja še tako idilično ali kako drugače. Skozi filter medijev pa tako vedno pride do javnosti tako popačena informacija, da so vsi tisti, ki medijem dobesedno verjamejo, milo rečeno, bedaki.
podjetnik
# 01.12.2010 ob 19:14
mucek113

Prebral sem si depešo, ki je bila objavljena na to temo. Nobeden ni zanikal verodostojnosti depeš. Zakaj pa misliš, da je cirkus po celem svetu in se ZDA počutijo ogrožene ker razkriva njeno delovanje. Ker so to samo eni ponaredki? Lepo te prosim.

Pahor je nesposoben in izdalica. Izpadli smo kot največja banana republika, ko se naš premier klečeplaži pri vršilcu dolžnosti na embasadi in mu ponuja posle vredne 4 milijarde € za en fotoshooting... To je absurd!
mucek113
# 01.12.2010 ob 19:05
Hehe Pahor prodal državo. Internetni komentatorji podo sedaj razlagali pomen tajnih depeš. Noro.
Ne da branim Pahorja, samo ste res smešni tisit, ki vsako stvar obrnete proti njem, preden sploh kaj veste o njej.

Moj prejšnji komentar, ki se je glede teh depeš samo za malenkost postavil v bran pahorju ima samo 4 minuse? Ponavadi je vsak, ki je samo za trenutek pomislil, da pri tej levi vladi pa ni vse zanič bil takoj zbombardiran z minusi.

Tudi desničarska internetna vojska ni več tisto kar je bila;)
erikferfoljo
# 01.12.2010 ob 19:00
No, saj tudi ko pride Janša & lopovi & co. na oblast, bo Pahor postal spet zaželjen politik...
ramaya
# 01.12.2010 ob 18:00
najboljša je bila ta, da je domnevni zločinec janez ivan janša iz grosupelj želel svoj domnevni zločin prekupčevanja in preprodajanja orožja enačiti z diplomatskimi notami zda in slovenije....narobe svet...
vodin
# 01.12.2010 ob 21:36
Groza kakšne fašiste imamo na oblasti. Odkar je levajzarjem razpadel totalitarni sistem so kot izgubljeni v vesolju. A pokvarjeni so ostali še zmeraj, sedaj ko nimajo več rdeče zvezde so jo zamenjali za belo, ameriško.

Američani so svojega lakaja podprli, da tela za njihove interese proti Sloveniji.
nad_realist
# 01.12.2010 ob 20:35
Dolina Šentflorjanska ne bi bila zadovoljna pa če bi bil njen premier in predsednik sam BOG.

Mislim, da je bolj verjeti Pahorju kot pa neki spletni strani z dvomljivo vsebino. Žal pa noben demanti ne bo pomagal, kot je napisal že prvi komentator...
andreas
# 01.12.2010 ob 18:56
Glede na izjavo omenjenega veloposlanika, "da je možno, da je kdo kaj ponaredil" (ki jo je MMC 'slučajno' izpustil), slišali pa smo jo na Svet-u kanala A, se resno sprašujem:
- ali so preverili, če je na tem dokumentu kakšna sled zelenega flomastra?
;) ;)

(JJ je vse kriv PRESS)
Bivši uporabnik
# 01.12.2010 ob 18:32
zdaj ma pa del mmcja tezave..vedno so podpirali vse ameriske izjave a taisti so najbolj pljuvali po pahorju..

kaj pa zdj?
papiga
# 01.12.2010 ob 18:28
Commonsense ja pa ja, je vam iz roke, pač želi si še večkrat biti oropano v stilu kot je bilo v primeru Patria.
rissp
# 01.12.2010 ob 16:53
Koliko raznih afer , skandalov in preobratov bo se potrebnih, da se bomo zaceli zavedati, da lahko samo mi sami koncamo ta zacarani krog "navidezne demokracije" ?
Danes so spet razkrite svinjarije Pahorja, jutri ko bo vladala "desnica", bodo razkrite svinjarije Janse,itd.. In seveda bodo lopovi vedno tajili in krivdo dali na tiste, ki so jih razkrinkali , ces da "nas napada opozicija da bi nas oslabila"... V resnici pa se nam vsi skupaj lepo smejijo in zapravljajo posteno nakradeno bogastvo...
citizen
# 01.12.2010 ob 22:33
Veleposlanik ZDA vi nimate pojma!
Mate13
# 01.12.2010 ob 19:13
Mah, sam še čakam na pozive po sankcijah in zapiranju internet strani, potem pa bom takoj vedel, kam pes taco moli oz. "čigav" je Asange. Ker ko se bo šlo na zapiranje interneta, bo začetek konca svobode in demokracije (kolikor je pač še je). In tale wikileaks je odličen izgovor za tovrstne zahteve... zato jim ni za zaupat in slepo verjet ...
Bivši uporabnik
# 01.12.2010 ob 17:30
Obama pride pa brez zapornika. Zmaga + zmaga

Sicer pa laskave besede uglednega Zahodnega diplomata na račun Slovenija. Bravo!!
mucek113
# 01.12.2010 ob 17:40
No, ameriški veleposlanik je potrdil Pahorjeve besede. Včeraj ste trdili, da Pahor laže, danes da oba. Teorije zarote so brezmejne.
Če je Pahor sposoben vodja je tema za neko drugo debato. Da je časten in iskren pa mislim, da mu res ne gre oporekati.
Mogoče mu lahko tisti ki ga osebno poznate;)
Ali pa tisti ki ste bili zraven ko so se te depeše sestavljale, ali pa ste jih kar sami pisali.

Bo vsaj 15 desničarskih minusov?
PICENG
# 01.12.2010 ob 17:22
Semaino, Mussomeli jih ni poslal, saj je par tednov šele pri nas! Malo se scooliraj.
PICENG
# 01.12.2010 ob 16:58
Takšni, kot so domobrAn in podobni, so vir vsega zla na Slovenskem.
domobrán
# 01.12.2010 ob 16:50
Janšo za predsednika, Borata pa v BB slavnih. Bo užival v soju žarometov, mi pa si bomo oddahnili, saj bo spet zapihal nov veter, ker bo spet dela na pretek brez komunističnih lopovov, lažnivcev, pasjej...,ker bomo naredili goli otok privržence diktatorskega komunizma spravili tja kakor so oni do 1990 leta učili pameti drugače misleče.
novaslovenija
# 01.12.2010 ob 17:03
včerjašnje poročanje RTVSLO pa ponovno senzionalistično, neprofesionalno in neprimerno resni temi. žalost je tak RTV
commonsense
# 01.12.2010 ob 16:43
Žalostno je, da noben demantij ne bo pomagal. Desnica je že odločena, ljudstvo ji je iz roke.
Sapp
# 01.12.2010 ob 17:19
Ne morem verjeti, da Wikileaks ljudje jemljejo resno...
Kazalo