Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 84 glasov Ocenite to novico!
Idejo Velike Albanije sta podpirala nacistična Nemčija in Benito Mussolini. Foto: Reuters
Konec aprila so protestniki vdrli v makedonski parlament, kjer so malo pred tem za predsednika parlamenta izvolili Albanca Talata Xhaferija. Foto: Reuters
Nasprotniki Gruevskega menijo, da samo izkorišča medetnične napetosti in jih napihuje. Foto: Reuters
Ameriška zastava v družbi albanskih na Kosovu, kjer so ZDA vedno odkrito podpirale albansko stran. Foto: Reuters
Podpornik kosovske nacionalistične stranke AAK, ki ji ankete na junijskih volitvah napovedujejo velik uspeh. Foto: Reuters
Zastava Velike Albanije, z dronom spuščena na stadion v Beogradu med tekmo Srbije in Albanije leta 2014, ki je takrat povzročila velik meddržavni incident. Foto: Reuters
Srbski branilec Stefan Mitrović je zastavo sklatil, a vroče krvi ni bilo več mogoče umiriti. Foto: Reuters
Protivladni protesti v Kosovu letos pred padcem zmerne Mustafove vlade. Foto: Reuters
Haradinaj, ki ga Srbi obtožujejo vojnih zločinov, sodišče v Haagu pa ga je oprostilo, cilja visoko - in zagovarja Veliko Albanijo. Foto: Reuters
Sprejem za Haradinaja v Prištini ob vrnitvi iz francoskega pripora. Foto: Reuters
Več kot kosovskih zastav boste na Kosovu videli albanskih. Foto: Reuters
Nacionalisti na Kosovu si želijo (še) tesnejše povezave z Albanijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Velika Albanija – realna grožnja ali zgolj populizem za nabiranje političnih točk?

Ob dogajanju v Makedoniji in na Kosovu
21. maj 2017 ob 08:22
Priština/Skopje - MMC RTV SLO

Koncept Velike Albanije – združiti Albance iz Albanije, Kosova, Preševa, južne Črne gore, severozahodne Grčije in zahodne Makedonije pod eno državo – je star že 200 let, a je termin v zadnjem času s političnim položajem v Makedoniji in prihajajočimi volitvami na Kosovu znova oživel.

Je Velika Albanija realna grožnja, ki bi lahko Balkan spet pahnila v kaos, ali zgolj prikladno orodje za nabiranje političnih točk na obeh straneh in učinkovita provokacija, ko na nogometni tekmi s Srbi spustiš kak brezpilotni letalnik z albansko zastavo? Odvisno, koga vprašate. In v kakšnem kontekstu sprašujete.

Tako sta prejšnji mesec skoraj hkrati albanski premier Edi Rama in kosovski predsednik Hashim Thaci navrgla, da ne izključujeta povezovanja Albancev v neuradno združbo, pri čemer je šel Thaci celo tako daleč, da je zagrozil, da bodo "vsi Albanci v regiji živeli v skupni, združeni državi", če jim EU zapre vrata. Pozneje, ko so ga novinarji vprašali, ali to pomeni, da se zavzema za veliko Albanijo, pa je to kategorično zavrnil, češ da gre za "beograjsko izmišljotino, s katero bi upravičil lastne ambicije Velike Srbije", EU pa obtožil naivnosti in nasedanja srbski propagandi.

Ideja Velike Albanije

Ideja Velike Albanije sega v 19. stoletje, v čas Otomanskega cesarstva, za njo pa je stala Liga za obrambo albanskega naroda, znana kot Prizrenska liga. Cilj Lige je bil boj za albansko avtonomijo in združenje vseh Albancev v veliko albansko enoto.

Idejo sta med drugo svetovno vojno podpirala tudi nacistična Nemčija in italijanski fašistični voditelj Benito Mussolini, nato pa je zamisel ponovno oživela med kratkotrajno makedonsko državljansko vojno leta 2001, še vedno pa jo podpihujejo albanski nacionalisti. Nekateri, zlasti v Srbiji in Makedoniji, opozarjajo, da albansko nacionalistično gibanje predstavlja nevarnost za vso regijo, spet drugi mirijo duhove in ne vidijo nobene realne možnosti za novo vojno na Balkanu.

Drugačna obravnava albanskih in srbskih teženj
Olja na ogenj je prilil še predsednik albanskega narodnega sveta v Srbiji Jonuz Musliu, ki je dejal, da bi se morala Kosovu oz. Albaniji priključiti tudi z Albanci poseljena mesta v Srbiji Bujanovac, Preševo in Medvedja. "Srbija bi morala biti hvaležna, da Albanci ne zahtevajo še več ozemlja," je dejal.

Srbski premier Aleksander Vučić izjavam sprva ni želel dati prevelike teže, je pa pripomnil, da bi sam "v Bruslju visel na drogu namesto zastave", če bi dal podobne izjave o združitvi vseh Srbov v eno državo, v čemer bo nekaj resnice. Odziv Zahoda in EU-ja na izjave Albancev je bil namreč, milo rečeno, mlačen.

Vzpon Haradinaja in nacionalistov
Poleg tega pa je še Ramush Haradinaj, nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, ob vrnitvi iz pripora v Franciji, kjer je bil zaprt na podlagi srbskega naloga za aretacijo, dejal, da bo treba "postaviti Srbijo na svoje mesto". Haradinaj, ki ga Srbija obtožuje vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu med vojno na Kosovu leta 1998, Haag pa ga je obtožb leta 2012 oprostil, je nenadoma tudi postal glavni kandidat za pohod na čelo Kosova, potem ko je kosovski parlament pred dvema tednoma izglasoval nezaupnico vladi zmernega premierja Ise Mustafe.

Predčasne volitve so napovedane za 11. junij, ankete pa napovedujejo močan naskok skrajnemu nacionalističnemu gibanju Samoopredelitev, ki odkrito zagovarja referendum o združitvi Kosova in Albanije. "Na žalost so stvari na Kosovu take, da ko gre za tematiko odnosa Albancev do Srbov, to običajno pomeni, da oni postajajo junaki, namesto da bi se spraševali o svoji odgovornosti. Nacionalizem se dobro utrjuje prek političnega angažmaja, Haradinaj pa bo s svojim trdim, vojaškim ozadjem prav gotovo šel v to smer," je za Blic položaj komentiral analitik Bojan Klačar.

Vloga Američanov
Srbe je nato razburil še nekdanji ameriški diplomat William Walker, nekdanji vodja misije OVSE-ja na Kosovu, ki je na 17. obletnico Haradinajeve stranke Zveza za prihodnost Kosova (AAK) dejal, da bi se morali Albanci po vsej regiji tesneje povezati in da bi jim rad pri tem pomagal.

"Namen tega projekta, pri katerem delam, je, za vse Albance, na Kosovu, v diaspori, v Albaniji. Prizadevam si za projekt njihove združitve. Po neodvisnosti je zdaj čas še za zadnji korak, da se vsi povežete in izvedete vse te dosežke," je po poročanju kosovskega portala Koha.net dejal Walker. Beograd je te besede interpretiral kot podporo načrtu Velike Albanije, srbski premier Aleksandar Vučić pa je Walkerja obtožil lobiranja za omenjeni načrt še, ko je bil na čelu misije OVSE-ja.

"Povsod in na vsaki ravni bo Srbija to predstavila kot neizpodbitni dokaz, da Walkerjev cilj nikdar ni bil zaščititi človekove pravice na Kosovu, ampak se boriti proti Srbiji in za nastanek Velike Albanije," je povedal Vučić za ruski novičarski portal Sputnik. "Rekel je, da ima projekt, da ima načrt za združitev Albanije, Kosova in t. i. albanske diaspore. Tako da, dejansko, je njegov načrt ustvariti 'Veliko Albanijo'." Walker je obtožbe zavrnil, češ da Beograd uporablja enake propagandne taktike kot pokojni Slobodan Milošević in da ni govoril o formalni združitvi Albancev v eno državo, ampak o skupnem sodelovanju Albancev v regiji. Ob tem je še dejal, da so srbski voditelji tisti, ki so vedno skušali svet preplašiti z idejo Velike Albanije, navaja Gazeta Express.

Kosovska vojna
Walker med kosovskimi Albanci uživa velik ugled, saj je bil prvi tuji visoki predstavnik, ki je poročal o pokolu 45 albanskih civilistov v vasi Račak leta 1999, za katerega Srbi do danes vztrajajo, da ga je Osvobodilna vojska Kosova inscenirala, da bi dali Natu povod za vojaško posredovanje. Pokol v Račku ostaja vir kontroverznosti in teorij zarot, saj so se ugotovitve forenzičnih ekip, ali je šlo dejansko za civiliste ali borce, precej razlikovale. Tudi zato Vučić prav Walkerju očita, da si je pokol v Račku gladko izmislil, ker je Zahod z ZDA na čelu potreboval povod za vojaško posredovanje - in podporo neodvisnemu Kosovu.

Stvari so šle v zadnjem času tako daleč, da je bila prav grožnja Velike Albanije ena od glavnih točk pogovora med Vučićem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Pekingu 15. maja, ruski portal Izvestja pa je zapisal, da strokovnjaki menijo, da bodo po volitvah vlado v Prištini sestavljali radikalni nacionalisti. "Njihovo idejo Velike Albanije podpira Zahod, katerega cilj je oslabiti položaj držav v regiji, ki si želijo voditi neodvisno zunanjo politiko," pišejo Izvestja, ki ima pri tem v mislih predvsem rusko zaveznico Srbijo.

"Padec vlade Ise Mustafe si lahko razlagamo samo na en način, in to kot ameriški pritisk na kosovske Albance, da pospešijo udejanjenje Velike Albanije. Verjetna vrnitev vojnega zločinca Ramusha Haradinaja v politiko pomeni agresivne načrte kosovskih Albancev v zvezi s Srbijo in Makedonijo," pa je v intervjuju z Izvestji povedal direktor Balkanskega centra za mednarodno sodelovanje Viktor Kolbanovski.

Makedonski kotel
V Makedoniji je medtem strah pred Veliko Albanijo dodobra vzniknil med zadnjo vladno krizo, ki je vrelišče dosegla konec aprila, ko je bil za novega predsednika parlamenta imenovan Talat Xhaferi, prvi Albanec na tem položaju, zaradi česar so v parlament vdrli protestniki, pri tem pa je bilo poškodovanih več ljudi. Izvolitev Xhaferija, ki je svojo pisarno opremil tudi z dvema albanskima zastavama, je stranka VMRO-DPMNE pod vodstvom Nikole Gruevskega označila za puč.

Kriza v Makedoniji se je vlekla vse od volitev decembra lani, na katerih je zmagala konservativna stranka nekdanjega premierja Gruevskega, a temu ni uspelo sestaviti vlade, zato je po petih mesecih pat položaja makedonski predsednik Gjorge Ivanov nato ta teden mandat za sestavo vlade podelil vodji opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu. In če Gruevskemu nasprotniki z Zaevom na čelu očitajo koruptivnost in zlorabo položaja, Zaevu nasprotniki z Gruevskim na čelu po drugi strani očitajo paktiranje z Albanci.

Tako je SDSM koalicijo sestavil s tremi albanskimi strankami - DUI-jem, Gibanjem Besa in Zavezništvom Albancev, ena od zahtev njihovega prvotnega programa pa je bila, da albanski jezik postane drugi uradni jezik v Makedoniji. Zaradi vsega tega so mnogi, zlasti srbski portali, pisali o začetku konca Makedonije kot take in da so očitno sproženi vzvodi za vzpon albanske manjšine, ki predstavlja četrtino prebivalstva, potencialno tudi za razpad države na dva dela.

Od spopadov do več pravic
A makedonski novinarji, s katerimi smo govorili, zavračajo tezo, da bi bile medetnične napetosti eden od relevantnih elementov aktualne politične krize, ampak da je to zgolj dimna zavesa Gruevskega, ki se skuša za vsako ceno ohraniti na oblasti. Vseeno pa je izjavam, da so medetnične napetosti v Makedoniji zgolj konstrukt, težko verjeti, saj sporadični spopadi med Albanci in Makedonci potekajo že leta.

Leta 2001 je medetnično nasilje celo preraslo v oborožene spopade med albanskimi uporniki in vladnimi silami, nasilje pa se je končalo s podpisom Ohridskega sporazuma, ki je albanski manjšini podelil več pravic. Zdaj so s predsednikom parlamenta in albanskimi zastavami v parlamentu še više. A je zgolj to dovolj, da bi bili strahovi pred Veliko Albanijo upravičeni?

Velika Albanija zgolj bavbav?
Portal nemške televizije Deutsche Welle se je pred dnevi dodobra razpisal prav na to temo in pod naslovom "Velika Albanija - bavbav ali neuresničljive sanje?" koncept bolj ali manj zavrnil kot goli populizem, ki pa živi tudi zaradi podžigalnih in provokativnih izjav albanskih in kosovskih voditeljev. Mednarodni opazovalci so tako za Deutsche Welle dejali, da ne verjamejo, da bi Albanci poskušali združiti svoja ozemlja – ne prek nasilja, ne prek diplomacije, provokativne izjave pa so najverjetneje zgolj politično nastopaštvo pred prihajajočimi volitvami na Kosovu in v Albaniji.

"Razpravljanje o združitvi so neuresničljive sanje, je pa koncept zelo uporaben za nabiranje političnih točk," meni Frederik Wesslau iz Evropskega sveta za mednarodne odnose. "Bavbav Velike Albanije je nekaj, kar se pojavi od časa do časa in ki ga uporabljajo albanski voditelji, a tudi nealbanski voditelji z Zahodnega Balkana. Ko to služi njihovim specifičnim političnim ciljem, lahko vedno igrajo na to karto – bodisi kot sanje za Albance, bodisi kot grožnjo albanskega nacionalizma, če o tem govorijo Srbi in Makedonci," pravi Wesslau, ki meni, da gre pri ideji Velike Albanije v resnici bolj za obrobni fenomen in sanje skrajnežev, ne pa realni politični cilj.

Podpora zgolj minimalna?
Tudi Erdoan Shipoli, predstojnik katedre za javne in mednarodne zadeve na Mednarodni univerzi v Virginiji (VIU), meni, da se izjav Rame in Thacija ne sme jemati preresno. "Albanski voditelji skušajo s takimi izjavami pridobiti več glasov nacionalističnih skupin. Na mnoge albanske politike letijo očitki, da so kupljeni s strani ZDA, EU-ja ali take ali drugačne skupine, tako da si želijo na ta način dokazati, da so tudi domoljubi," je za Deutsche Welle povedal Shipoli. "Večina Albancev, vsaj kot jaz vidim, meni, da je najboljši način za združitev pod dežnikom EU-ja. Albanci vedo, da bi bilo zelo težko, če ne celo nemogoče, da bi sploh izbrali voditelja Velike Albanije, kaj šele, da bi zadeva delovala. Podpora taki pobudi je minimalna."

Podobno, a opreznejše razmišlja tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić: "Ideja Velike Albanije je na srečo zgolj golo sanjarjenje. So nas pa izkušnje naučile, da je pot, ki vodi od sanj do nočnih mor, kratka."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 21.05.2017 ob 08:29
Idejo V Albanije sta podpirala Hitler in Il Duce, danes pa ZDA. Kakšno naključje
Zeph
# 21.05.2017 ob 08:30
Odločen NE tej ideji. Ampak glede na njihovo nataliteto, je to skoraj samo še vprašanje časa.
feminist
# 21.05.2017 ob 08:28
Velika Albanija - realna grožnja ali zgolj populizem za nabiranje političnih točk?

dejstvo je, da se je njihovo defacto ozemlje relativno (glede na velikost domace Albanije) fajn povecalo. ali je to groznja ali ne je tezko reci; vsekakor pa je trend sirjenja opazen in ne gre tako enostavno kupit teorije, da gre samo in edino za nabiranje politicnih tock.
Hijena
# 21.05.2017 ob 08:38
Zdaj se počutijo vsemogočni, ko jim ZDA ščitijo hrbet. Ko te podpore ne bo več, kdo ve...
gremyus
# 21.05.2017 ob 08:33
Lahko pogledamo kaj se je zgodilo s Kosovom, pa bo vse jasno. Ne rabiš bit veliki um, da ti je jasno. Amerika pa tudi pritiska, da ima čim več pokritega z NATO organizacijo. Pomaga albancem in jih promovira in seveda financira. Vse skup je ena velika mafija... rak ki se širi na balkanu. Upam da Makedonci tole zrihtajo enkrat za vselej, sicer jih čaka izguba ozemlja, tako kot Srbijo. Če ne bodo celo še bombardiran, ker se bodo uprli. Zgodba se ponavlja.
patriot44x2
# 21.05.2017 ob 08:47
Tanja Fajon je v nedavnem intervjuju za Radio 1 rekla da je njen največji uspeh odprava vizumov za Albance.
Toliko o tem za koga so Slo levičarji, ki tako radi poudarjajo da so za ljudi. Ne povedo pa da ne za svoje.
Nikolaj
# 21.05.2017 ob 08:36
Američani vodijo umazano politiko. So za Veliko Albanijo, ne priznavajo pa samostojnosti Kurdom, Tibetance, Palestincem.
Enostavno
# 21.05.2017 ob 08:44
Srbski branilec Stefan Mitrović je zastavo sklatil,

Edino pravilno.
Preprost2
# 21.05.2017 ob 08:47
Velika Albanija - realna grožnja ali zgolj populizem za nabiranje političnih točk?

Grožnja
Enostavno
# 21.05.2017 ob 08:39
Velika Albanija - realna grožnja

Ste to šele zdaj ugotovili?Že 30 let imajo albanske politične strukture v južni srbski pokrajini zahodno podporo.Kdo vse je tukaj podpiral albanski separatizem in terorizem?Spomnite se sramote v Cankarjevem domu konec 80.tih......največji zagovornik nekakšne umetne države Kosova je bil pa Janez Drnovšek ter komplet desnica na čelu z JJ.
Seveda....takrat so se med seboj podpirali vsi,ki so rušili Jugoslavijo z obilno pomočjo zahoda in Vatikana.
Samo v vednost...:danes se kregata Nemčija in Turčija.Zakaj?Nemčija se boji,da bo izgubila vpliv na Balkanu.....ker je Turčija zelo prisotna.
Ne pozabimo tudi,da je v južni srbski pokrajini-Kosovo največji rudnik svinca v Evropi....ki so ga Nemci dolgo časa izkoriščali za svoje "demokratične" namene.
Majestic12
# 21.05.2017 ob 08:25
Ideja velike Albanije se bo sesula v prah tako kot se je ideja velike Srbije.
tone7
# 21.05.2017 ob 08:48
Enostavno, bravo krasen komentar.

Naša skorumpirana politika je vsekakor pripomogla, da se Albanci blazno hitro širijo
conanbarbarian
# 21.05.2017 ob 08:44
Pogresam Jugoslavijo in Tita, ki nikoli ne bi dovolil da se dogajajo take zadeve !
pašeresje
# 21.05.2017 ob 08:29
Majestic12

Obstaja ena bistvena razlika in sicer, razlika je v religiji, ki je podlaga za še pomembnejšo razliko v nataliteti (najpomembnejša stvar za prevlado v celotni biologiji)...
Calendula
# 21.05.2017 ob 09:40
Nas ne ogrožajo begunci, ki jim je cilj Nemčija, Anglija, Francija ...... ...... nas ogožajo šip*tarji. Ozrite se okoli sebe in prisluhnite, kateri jezik se uporablja v trgovskih centrh, na cesti, na športnih prireditvah .... itd. Preprodajalci zelenjave, sadja, lastniki slaščičan, gostinskih lokalov, trgovin ..... kupujejo nepremičnine, naseljujejo rojake in se razmnožujejo.

V Makedoniji so dosegli, da je albanščina drugi uradni jezik v državi. Slovenci prebudite se, to se že dogaja tudi pri nas. Na Jesenicah zahtevajajo prevajalca v Zdravstvenem domu, Vrtucu ......
sans
# 21.05.2017 ob 09:31
Kar se pa tiče Makedonije. Ko je bila vojna na Kosovu so bili makedonci prisiljeni sprejeti 300.000 beguncev, saj jih nobena druga država ni hotela sprejeti. In kaj se je zgodilo - ko se se kosovarji spustili iz svojih planin v Makedonijo je bilo to za njih, kot da bi prišli v Pariz - posledica - nihče se ni več želel vrniti nazaj. In tako so se težave v Makedoniji začele - namesto da bi bili kosovarji srečni in hvaležni, so naredili kaj, - novo vojno. In seveda evropsaka skupnost je naredila isto sranje kot v bosni in razdelila državo.
Teroristi ( ja teroristi!) so si slekli uniforme in oblekli kravato in začeli reketirat v državi, ki sploh ni njihova!
Veste sploh koliko kosovarjev, albancev živi v Makedniji - nihče ne ve, zato ker so proti štetju prebivalstva - saj so ti ljudje prijavljeni v 3 različnih državah, v Albaniji, kosovo in Makedoniji, ravno tako prihajajo množično na volitve iz Švice in drugih držav.
Albanska mafija je nadigrala ne samo Evropo ampak cel svet!
Follow Me
# 21.05.2017 ob 08:52
Lahko danes ni grožnja, bo pa lahko čez xx let in potem se bo začelo prekladanje krivde iz enega na drugega.
Preventiva je boljša kot kurativa.
drg
# 21.05.2017 ob 09:21
Vsekakor gre za grožnjo. Mi je pa zanimivo nekaj .. imeli bi "veliko Albanijo", nihče pa nebi tam živel? :) Zakaj točno bi jo potem imeli?
sans
# 21.05.2017 ob 09:22
Evropska skupnost s slovenci na čelu so glavni podporniki velike albanije. slovenski politiki so postali, ne lutke, ampak pravi pajaci v rokah EU in Amerike.
Kot bumerang se bo vse vrnilo Sloveniji, za vse kar smo povzročili na balkanu. Zagovarjajo odprtos, mulikulturnost in večetničnost v drugih državah, med tem ko našo državo obdajajo z žico in uvajajo kvote koliko beguncev, migrantov bodo sprejeli - to so ljudje, ki bežijo pred grozotam vojne, za katere smo posredno odgovorni tudi sami.
Med tem se pa albanci, prosto po Prešernu naseljujejo v Slovenijjo, brez kakršne koli asimilacije, brez kakršnega koli znanja jezika in kulture, edino kar znajo je zaračunati 2eur za burek. Ne skrbite, za to ne boste plačevali vi, ampak vaši otroci in vaši vnuki, saj bo takrat že polovico države govorilo albansko in bodo albanci tako kot sedaj v Makedoniji dosegli dvojezičnost.
šurda
# 21.05.2017 ob 09:10
Žal je to kar resnična GROŽNJA podprta s strani ZDA
na Kosovu je velika NATO-baza in tudi nekaterih Slovenskih
politikov, kot je denimo en in edini Ivan Janez Janša !

Ko je NAŠA policija aretirala Haridijana je notranja
ministrica fasala interpelacijo s strani SDS-a !!
Enostavno
# 21.05.2017 ob 08:53
Albanija je nastala kot produkt AO cesarstva za kontro Srbiji in seveda Rusiji.Tudi kasneje sta idejo Velike Albanije podpirala nacistična Nemčija in Benito Mussolini.
V novejšem času pa to idejo podpira kdo?Seveda naslednik nacistične Nemčije-USA ter njene podrejene kolonije v NATO vermahtu.
Tudi London in Vatikan imata tukaj globoko prste v marmeladi.
bobby8
# 21.05.2017 ob 09:04
Sicer pa naši vladajoči ta projekt v bistvu potpirajio saj je očitno,da imajo pri nas albanci vse možne privilegije med tem ko jih avhtotoni Slovenci nimamo.
Tudi s priznanjem kosovske države na delu Srbskega ozemlja bomo nekoč še obžalovali.

Albanci uživajo vso podporo tudi v ZDA in EU in jim pri projektu velika albanija tudi pomagajo kot jim je to že nekoč in to je mož z imenom Adolf Hitlar.
kapljač
# 21.05.2017 ob 09:56
In kakšno bo skupno življenje z Albanci ? Zadnjič peljem psa na sprehod. Se ustavima s sosedo , ki je imela dojenčka v vozičku na kratek pogovor. Pride mimo mlada mamica z sinkom , tam okoli štirih let , in ko ta zagleda psa , začne nekaj govoriti in brcati proti njemu. Pa pravim, tako se pa to ne dela . Kot da ne ni razumel.Tudi mati mu je nekaj govorila na daleč, ni pa posegla , niti ko je zagrabil večji kamen in ga hotel vreči proti nam. Čisto kamot bi lahko zadel tudi dojenčka . Takrat pa sem zakričal ; ne sme, da je zadobelo in " mulo" je samo preusmeril met kamna bolj vstran od nas. Ves čas nama z materjo nista privoščila enega pogleda ali ene slovenske besede, da bi se sporazumeli in tako sta "odhlačala" vstran, kot da se nič ni zgodilo . Se obnašajo kot da živijo v nekem drugem svetu. Jezika države kjer žive, pa ni treba znati. Kaj jim bo? Sej pa bo nekoč to vse "njihova republik", ali kako ?. (Zdej mi pa samo še rečte , da sem nestrpen ! Tudi to je ena od taktik , kako doseči svoje, čeprav je skregano z vsako logiko )
royayers
# 21.05.2017 ob 09:17
Koncept Velike Albanije – združiti Albance iz Albanije, Kosova, Preševa, južne Črne Gore, severozahodne Grčije in zahodne Makedonije

In Švice?
Srečni Luka
# 21.05.2017 ob 09:09
Olja na ogenj je prilil še predsednik albanskega narodnega sveta v Srbiji Jonuz Musliu, ki je dejal, da bi se morala Kosovu oz. Albaniji priključiti tudi z Albanci poseljena mesta v Srbiji Bujanovac, Preševo in Medvedja. "Srbija bi morala biti hvaležna, da Albanci ne zahtevajo še več ozemlja," je dejal.

Srbski premier Aleksander Vučić izjavam sprva ni želel dati prevelike teže, je pa pripomnil, da bi sam "v Bruslju visel na drogu namesto zastave", če bi dal podobne izjave o združitvi vseh Srbov v eno državo, na čemer bo nekaj resnice. Odziv Zahoda in EU-ja na izjave Albancev je bil namreč, milo rečeno, mlačen.


Končno eden redkih nepristranskih in objektivnih člankov, dotične avtorice.
Sebastjan666
# 21.05.2017 ob 09:04
Če sodi Velika Albanija na geopolitični jedilnik ljudi, ki vodijo EU in ZDA (recimo temu zvezo NATO), potem se bo to zgodilo - to pa še ne pomeni, da jih potem isti ne bodo sesuli, ko jim bo to pasalo - kot so to naredili že neštetokrat v zgodovini. Lep primer je recimo Husein. Ali pa recimo malo bolj podtalno, kot so z Mladimi Turki (prostozidarska združenja) najprej prevzeli oblast v Otomanski Turčiji, nato pa jo z istimi gibanji (Mlada Bosna, Mlada Armenija, Mlada Bolgarija, ......) razbili na prafaktorje, Angleški kolonializem pa je preko tega dobil proste roke in vpliv na Bližnjem vzhodu.

Srbe je nato razburil še nekdanji ameriški diplomat William Walker

In ista zveza NATO, ki jo je nekoč vodil Wesley Clark (Žid, ter štipendist Rhodes Scholarship - nadaljevanje angleškega kolonializma), je dejal, da zveza NATO ne bo več podpirala nacionalizma 19. stoletja. Pa si poglejmo Albanijo - med vrsticami lahko preberemo - podpirali bomo nacionalizem, če bo to v interesu oligarhije ( t.i. anglo-ameriška imperialna (neoliberalna, fašistična) karkoli že).
Potem pa še dodajmo tega Walkerja (oz. jezuitko Albrightovo (CFR) in jezuita Billa Clintona (CFR)- tudi Rhodesov štipendist), ki je pritiskal na forenzične izvedence (vodila jih je Finka Helena Ranta), da se je priredilo poboj pripadnikov KLAja v Račaku, kot poboj civilistov. Čeprav so vsi ostali forenziki, ki so bili v ekipi, nasprotovali poročilu, ki se je pojavilo v Haagu.

Tako se to dela.
firtoh
# 21.05.2017 ob 11:35
Jaz odkrito priznam,da so Albanci edini narod na tem planetu,ki ga ne maram. JLA sem v 80-ih služil v Kosovski Mitrovici in sem leto dni, noči preživel oblečen zaradi uzbun. Ko smo bili na terenu, so 5-letniki v nas metali kamenje in steklenice.Ko si imel izhod, smo bili v civilkah,ker je bila uniforma zdravju škodljiva, in smo se v glavnem zadrževali v srbskih lokalih.
Zato sem kar peno pljuval,ko so naši podpirali kosovske Albance.
drg
# 21.05.2017 ob 10:27
Pri Albancih je, v večini primerov tako - če si sam, z enim Albancem, je lahko vse super in se odlično razumeš z njim. Ko jih je več, pa je to čisto druga pesem. Tega sicer ne razumem, a take so moje izkušnje.
ro004
# 21.05.2017 ob 09:26
Zahod namerno podpira Albance, da se širijo, ker želijo uničiti Srbe, ki so jim trn v peti. Isto velja za Makedonce. Po 2. svetovni vojni v zahodni Makedoniji Albancev sploh ni bilo. Potem, pa so se začeli širiti.
tone7
# 21.05.2017 ob 09:59
Ne zatiskajte si oči pred resnico. Poglejmo le mesto Velenje in presenečeni boste, koliko se je v zadnjih letih povečalo število Albancev. Razpis za zdravnika, katerega je izdalo vodstvo ZD Velenje je bil šokanten, saj je med razpisnimi pogoji bil tudi zahtevek o znanju albanskega jezika.
in naša politika že vsa leta odkrito podpira Albance
somebody_87
# 21.05.2017 ob 11:24
V Osrednji knjižnici Celje imajo težave z mladimi Albanci. Ti so do novega leta kot nečlani knjižnice imeli brezplačen dostop do računalnikov in interneta. Ker je albanskih otrok v knjižnici vsako leto več, so zanje uredili albanski kotiček in pridobili dve prostovoljki, ki naj bi otrokom pomagali pri domačih nalogah in pri učenju jezika. Vendar pa albanski otroci za to pomoč niso preveč zainteresirani, ampak raje uporabljajo računalnik za igranje nasilnih igric. Mladi Albanci so si na otroškem oddelku ogledovali tudi pornografske spletne strani, odkrili so tudi dostope do spletnih strani z orožjem. V knjižnici se je povečal vandalizem, večkrat so sprožili tudi požarni alarm.

Ker so mladi Albanci pogosto tudi nasilni in glasni ter motijo ostale uporabnike, so v knjižnici s 1. januarjem uvedli plačilo za nečlane knjižnice za uporabo računalnika. Uvedli pa so tudi novi pravilnik, po katerem lahko knjižničarji v primeru težav takoj pokličejo policijo, kršiteljem pa lahko tudi prepovedjo vstop v knjižnico. Podali pa so tudi že dve kazenski ovadb
i.

Ze pri nas je veselo, kako sele mora biti tam kjer jih precej vec.
bobby8
# 21.05.2017 ob 09:28
ro004
Zahod namerno podpira Albance, da se širijo, ker želijo uničiti Srbe, ki so jim trn v peti. Isto velja za Makedonce. Po 2. svetovni vojni v zahodni Makedoniji Albancev sploh ni bilo. Potem, pa so se začeli širiti.
----------------------
Ne da želijo uničiti samo Srbe gre se bolj za to da uničijo pravoslavno cerkev in se vprašamo komu bi to najbolj ustrezalo.
Mogoče Vatikanu??????????
moj komentar
# 21.05.2017 ob 12:12
.Jugoslavija je dala šiptarjem vse.....vse....ampak res VSE.
Pa so se po zahodni komandi obrnili proti roki,ki jih je hranila.


Po koncu druge svetovne vojne, so bili Albanci s Kosova ljudstvo, ki je živelo na plemenski osnovi, nepismenih je bilo več kot 90% ljudi, industrije nobene, obstajalo je le poljedelstvo in pašnikarska živinoreja. Jugoslavija je ljudem s Kosova namenila ogromna sredstva za opismevanje, popolno socialno skrb za velike družine, šolanje na univerzah, delila je službe vsakemu Albancu, ki je želel delati, podelila je Kosovu avtonomijo z javno uporabo njihovega jezika, ustanovila je albansko RTV, skratka Jugoslavija je počela vse, da Albance s Kosova vključi kot enakopraven narod v skupno državo in jih asimilira v družbeni sistem.
Kaj je Jugoslavija dobivala v zameno?
Dobila je nož v hrbet z ustanavljanjem albanske iridente, terorističnimi napadi, izsiljevanji, podtikanji in sodelovanjem Albancev z zunanjimi tujimi sovražniki Jugoslavije.
Če bi bilo življenje v Jugoslaviji zanje res tako slabo, se nebi demografsko tako hitro razširili in v kratkem času enormono povečali prebivalstva. Sociala Jugoslavije je največ denarja namenila ravno preživljanju njihovih ogromnih družin.
Enostavno
# 21.05.2017 ob 11:52
Nekateri tukaj omenjate Tanjo Fajon.Ne bom se spuščal v njeno politično delovanje....toda ....Tanja Fajon se je fotkala z vojno zločinko Madeline Albright.......Madeline je židinja,ki je bila rešena tako,da jo je Srbska družina v Beogradu skrila in prehranila za časa nacistične okupacije.
Ravno ta Madelina Olbrajtova je leta 1999 vsekala po Srbih in Srbiji in jih zasula z uranovimi radioaktivnimi bombami z agresijo NATO nacističnega pakta.
moj komentar
# 21.05.2017 ob 13:13
Danes so v Prištini džamija pri džamiji vse nove, Albanske
in Ameriške zastave, tako je to danes !


Fabrik, šol in vrtcev pa nikjer.
Enostavno
# 21.05.2017 ob 11:58
firtoh
Ko smo bili na terenu, so 5-letniki v nas metali kamenje in steklenice.

Potrjujem tvoj stavek.Tudi sam sem doživel podobno v 80.tih letih.Jugoslavija je dala šiptarjem vse.....vse....ampak res VSE.
Pa so se po zahodni komandi obrnili proti roki,ki jih je hranila.
Zato nimajo prav.
Nimajo prav.
Obrnite kakor hočete....ni pravično...kar so počeli in še počnejo.
oziris.va
# 21.05.2017 ob 10:26
deer_hunter
# 21.05.2017 ob 09:58

kapljač

Ne vem, jaz imam z Albanci samo dobre izkušnje, se pravi je moja beseda proti tvoji.


Saj jaz imam tudi z našim lokalnim albanskim sladoledarjem dobre izkušnje.

Lepo se pozdravljava in poslovno sodelujeva, ko pri njem kupim kakšno kepico sladoleda. A on tu živi že več kot 40 let, pa še slovensko se je zelo dobro naučil.

Je pa en izmed tisoč.
Nove generacije pa se nočejo prilagodit, ženske npr. govorijo samo albansko.
staggerlee
# 21.05.2017 ob 10:22
Koncept Velike Albanije – združiti Albance iz Albanije, Kosova, Preševa, južne Črne Gore, severozahodne Grčije in zahodne Makedonije pod eno državo.
Vsem tem pokrajinam/območjem lahko mirno dodamo še občino Kranj.
svyatoslav
# 21.05.2017 ob 09:56
Realna grožnja.
Albanci, od kar so jih izmislili in jim ustanovili nikoli obstoječo državo, so igralci v rokah globalistične kabale. Vedno v zgodovini so bili na strani okupatorjev in osvajalcev: Turki, Avstro-Ogrska, Nemčija, Italija.
Ustanovili in izumili so jih šele 1918 z namenom
- preprečiti Srbiji izhod na morje
- zmanjšati srbski (slovanski) vpliv na Helmu
- širiti pospešeno islamizacijo Helma na račun pravoslavnega krščanstva.

Dobro je prebrati doktorsko disertacijo Teodore Toleve, Univerza v Madridu. na temo Albancev (guglaj).
Kljub prenapihnjenim številkam, jih na celotnem Helmu ni niti 6 mio.
BJR Makedonija je najšibkejši člen in tam bo najprej počilo. To bo tudi velika priložnost za Srbijo za povratek Kosova in Metohije in priložnost za vse narode na Helmu, da dokončno obračunajo z velikoalbanskim iredentizmom in rešijo albansko vprašanje za vekomaj.
Jajaja
# 21.05.2017 ob 17:31
Zanimivo razmišljanje novibarja. Če bi Srbi zahtevali veliko Srbiji bi bila to grožnja miru na balkanu. Če pa to počnejo albanci gre samo za nenevaren populizen
bob
# 21.05.2017 ob 12:48
Albanci imajo že zdaj tri nogometne reprezentance: Albansko, Kosovsko in Švicarsko.
neprilagojen
# 21.05.2017 ob 10:12
@deer_hunter
# 21.05.2017 ob 09:58
Ne vem, jaz imam z Albanci samo dobre izkušnje, se pravi je moja beseda proti tvoji.
------------------------------------
popolnoma razumem
jaz imam s slovenci dobre iskusnje, ceprav nisem po rodu slovenec, le drzavljan slovenije sem
mislim, da je to zaradi tega, ker imam enako miselnost, kot slovenci, mogoce imas ti enako miselnost, kot albanci in ti odgovarja tak nacin
Drncl
# 21.05.2017 ob 10:10
Če vprašaš naše politike oz. brez hrbtenične kimavce, so takoj za to idejo. Srbom pa nož v hrbet...
KLIPAN
# 21.05.2017 ob 10:01
@Morpheus2 aka Lord Vader9 in ostali ljubitelji zahoda in Amerike:

Včeraj je vaš veliki rešitelj desničarski republikanec Beli vitez Trump šel na svoj prvi državni obisk v tujino. Prvo državo, ki jo je obiskal je bila-najbolj skrajna islamska država na planetu-šeriatska Saudova Arabija, kateri bo prodal za stotine miljard dolarjev orožja.
Tri sekularne države na BV pa so Ameri in Nato popolnoma uničili, najbolj skrajnih se pa sploh ne dotaknejo.
Prav tako Ameri in Nato v naši bližini podpirata kosovske in ostale Albance, čeprav vemo, da je glede na velikost posamezne države, procentualno največ borcev Isis-a prav iz Kosova.

In potem se še najdejo tipi, ki pod člankom o beguncih pišejo o Hanžku, levičarjih, humanitarcih.....
Vaši ljubljenčki Ameri in Nato so vam ustvarili begunce, uredili so, da je Libija kolapsirala in da cela Afrika proti Evropi gre čez Libijo (kar je bilo v času Gaafija nemogoče), na Kosovu podpirajo islamiste in postavljajo svoje Nato baze itd.
Kako vsi tisti, ki podpirate Amere in njihovo zlizanost z islamisti imate še sploh obraz omenjati koga drugega kot krivca za begunce in islamizacijo Evrope, kaj vam še ni jasno?
shark77
# 21.05.2017 ob 09:58
S tem dronom zastave velike Albanije kjer so sicer potem nelogično kaznovali Srbijo je tako, da se je kasneje istega leta še ena velika identična zastava pojavila v Črni gori ob cesti Podgorica-Skadar. Se je pa tudi letos aprila v Makedoniji v Skopju na nogometni tekmi med Škupijem in Vardarjem ponovila zgodba iz Beograda z dronom z zastavo velike Albanije.Največja napaka zahoda je bila priznanje Kosova in neomejena podpora Albancem (sem Slovenec,preden me kdo obtoži da to pišem ker sem Srb...), ker s tem smo jim dali jasni signal da je vse kar potrebujejo da se naselijo v nek predel,se tam razmnožijo,naredijo nek nered in iz sebe žrtve ter pridobijo vse pravice za lastnino in ugodnosti.To bodo počeli po vsej Evropi tudi v Sloveniji kjer jih je že kar nekaj in so čedalje bolj pogumni ker vedo da jih ščiti big brother.
bobby8
# 21.05.2017 ob 13:22
REsnica
Kdor verjame, da je bila srbska politika na kosovu dobrodelna, poštena, človekoljubna... pač nima pojma.
Zadeva ni črno bela in nedolžnih ni. Tako so srbi hudo zatirali albance, ti pa so se jim maščevali tudi z zločini. Srbi jim po titovi .......
-----------------------------------
Mi smo bolj prijazni do njih.
nap:
za brutalen umor človeka dobi 900 ur družbenokoristnega dela.
Tako da bodo v Ljubljani morda poleg albanske morda obesili tudi kakšno majhno Slovensko zastavo. :-)
bobby8
# 21.05.2017 ob 10:13
Drncl
Če vprašaš naše politike oz. brez hrbtenične kimavce, so takoj za to idejo. Srbom pa nož v hrbet...
--------------------------------------
Ja tako kot so Makedonci poslušali ZDA&EU,da so priznali kosovo kot držav in s tem so zabili nož v hrbet Srbom.
No sedaj pa so dobili nagrado od ZDA&EU.
hizli tren
# 21.05.2017 ob 09:42
Na balkanu bodo vojne.
Dejstvo!
Lešnik
# 21.05.2017 ob 09:28
En delček velike Albanije je tudi tisti albanski pek, ki je novinarki komercialke v obraz zabrusil, da ni "mačak, da lovi miševe". Tista pekarna je pa nekje na območju Slovenije. Le na od mnogih, ki jih imajo albanci, seveda poleg lokalov in slaščičarn. Tanja Fajon jih glede na naklonjenost albancem verjetno redno obiskuje.
Manos de Piedra
# 21.05.2017 ob 13:22
Z Albanci je ista zgodba kot z muslimani s Kavkaza. Obojim se dopušča, da imajo srednjeveške klanovske patrialhalne ultra-militantne vrednote, medtem ko se njihovim krščanskim sosedom vsiljuje feminizem, pacifizem in liberalizem. Posledica je, da imajo eni nenormalno rodnost in se širijo, drugih pa je vedno manj. Zakaj ultra-konservativna družba v Albaniji ne moti liberalcev na zahodu? Zakaj se tam ne trudijo vzpostavit feminizma in ženske prepričat, da je važna kariera, ne pa otroci? Zato ker se te vrednote na globalni ravni vsiljujejo edino narodom, ki se jih smatra kot "bele" in "krščanske".
Kazalo