Pogajanja za dogovor so trajala dva tedna. Foto: Reuters
Pogajanja za dogovor so trajala dva tedna. Foto: Reuters
Theresa May
Theresa May je za začetek junija sklicala predčasne volitve, a so na njih konservativci izgubili absolutno večino v parlamentu. Foto: Reuters

Stranki sta po dveh tednih pogajanj sprejeli tri strani dolg dokument. Na predčasnih parlamentarnih volitvah 8. junija so namreč konservativci premierke Therese May, ki je volitve sklicala v upanju na povečanje podpore, izgubili absolutno večino. Kljub velikemu uspehu opozicijskih laburistov pod vodstvom Jeremyja Corbyna so konservativci s 317 poslanci ostali največja stranka v 650-članskem parlamentu.

Deset poslancev DUP-a bo konservativce pri glasovanju v parlamentu glede na dogovor podprlo pri ključnih temah. Voditeljica DUP-a Arlene Foster je po podpisu izrazila navdušenje nad podpisom dogovora, premierka pa je sporočila, da konservativci in unionisti "delijo številne vrednote", dogovor pa je označila za "zelo dobrega".

Dodatna milijarda za Severno Irsko
Pogovori med konservativci in unionisti so bili osredotočeni na finančno podporo Severni Irski in izstop Velike Britanije iz EU-ja. BBC poroča, da bo za infrastrukturo, zdravstvo in izobraževanje v Severni Irski v naslednjih dveh letih namenjena dodatna milijarda funtov (1,14 milijarde evrov), pri čemer naj bi bil denar namenjen specifičnim projektom. V DUP-u trdijo, da so se konservativci med drugim zavezali izboljšanju obravnave vojaških veteranov v Severni Irski.

Med drugim dogovor določa, da bo DUP podprl konservativce glede vprašanja izstopa države iz Unije in zakonodaje na področju varnosti oziroma nadzora. Velika Britanija bo ob tem še naprej za vojsko namenjala vsaj dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Tokrat sicer ni prvič, da konservativna vlada na Otoku uživa podporo severnoirskih unionistov. DUP je že leta 1996 in 1997 podprl premierja Johna Majorja, potem ko je izgubil parlamentarno večino, poroča nemška tiskovna agencija DPA.