Tako Pariz kot London zagovarjata več nadzora nad prebežniki, ki želijo iz Franciji priti v Veliko Britanijo. Evropske ulice niso tlakovane z zlatom, pa sporočata britanska notranja ministrica in njen francoski kolega. Foto: Reuters
Tako Pariz kot London zagovarjata več nadzora nad prebežniki, ki želijo iz Franciji priti v Veliko Britanijo. Evropske ulice niso tlakovane z zlatom, pa sporočata britanska notranja ministrica in njen francoski kolega. Foto: Reuters
false
Britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande sta se dogovorila za dodatne ukrepe, kot so namestitev dodatnih nadzornih kamer in varnostnih ograj ter napotitev še več francoskih policistov. Foto: EPA
false
Na težave, s katerimi se spoprijemajo prebežniki, opozarja tudi britanska civilna družba. Foto: Reuters
false
Angleški nacionalisti in skrajni desničarji ostro nasprotujejo novemu priseljevanju v Veliko Britanijo. Foto: Reuters

Velika Britanija in Francija sta se tako zavezali, da bosta naredili vse za končanje krize v Calaisu, od koder skušajo obupani begunci priti v Veliko Britanijo. Obe državi sta obenem pozvali druge članice EU-ja, naj jima pomagajo v spopadu z valom prebežnikov, ki prihajajo v Evropo.

Britanska notranja ministrica Theresa May in njen francoski kolega Bernard Cazeneuve sta v skupni izjavi v francoskem časniku Journal Du Dimanche in britanskem Telegraphu zapisala: "Reševanje tega položaja je glavna prioriteta britanske in francoske vlade. Zavezani in odločeni smo, da jo rešimo in da jo rešimo skupaj."

Državi sta v zadnjem času sicer močno okrepili nadzor na francoskem koncu predora. Francija je v Calaisu nastavila že več kot 600 dodatnih policistov, ki kolegom pomagajo preprečevati vdore prebežnikov v predor. Po poročanju BBC-ja pomagajo policistom tudi zasebni varnostniki.

Še več kamer in še več policistov
Britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande sta se v petek dogovorila za še dodatne ukrepe, kot sta namestitev dodatnih nadzornih kamer in varnostnih ograj ter napotitev še več francoskih policistov. V ta namen je Velika Britanija obljubila deset milijonov evrov.

Vsi ti ukrepi pošiljajo "jasno sporočilo", da "je naša meja varna in ni nobene lahke poti v Veliko Britanijo", sta zapisala Theresa May in Bernard Cazeneuve. Kot poroča BBC, dolgoročno rešitev vidita v tem, da prepričajo morebitne prebežnike, ki boljše življenje vidijo v Evropi, da "naše ulice niso tlakovane z zlatom".

Grožnja z ukinitvijo podpore
Ob tem je britanski minister za priseljevanje James Brokenshire dejal, da bi lahko prišlo do sprememb pravil glede pomoči prosilcem za azil. Tako je mogoča odprava podpore za več kot 10.000 ljudi, ki jim azil ni bil dodeljen, a v Veliki Britaniji živijo z družinami. V Veliki Britaniji je namreč, kdor zaprosi za azil, upravičen do nastanitve in tedenske žepnine 51 evrov. Podpora se nato odvzame ljudem, ki jim je bil azil zavrnjen, razen tistim z družinami, poroča BBC.

V zadnjih dneh je vedno več prebežnikov, ki skušajo vdreti na železniški terminal Eurotunnela in se skozi predor prebiti do Otoka. Več teh poskusov se je končalo tragično, s hudimi poškodbami in celo smrtjo. Po poročanju al Džazire je od junija tako umrlo že najmanj 10 prebežnikov, medtem ko BBC poroča o devetih smrtnih žrtvah. Begunci sicer prihajajo predvsem iz Sirije, Libije, Eritreje, pa tudi iz drugih afriških in bližnjevzhodnih držav.

"EU naj ukrepa"
Britanska notranja ministrica in njen francoski kolega ob tem opozarjata, da ne gre le za dogajanje v Calaisu, ampak smo pred "svetovno begunsko krizo", ki terja ukrepanje tudi drugih držav članic EU-ja, Unije kot celote in mednarodne skupnosti. Nagovoriti je treba osnovne vzroke ter predvsem zmanjšati število ekonomskih priseljencev, ki prihajajo v Evropo iz Afrike, sta še zapisala.