Britanska vladna naveza George Osborne-David Cameron je z znižano oceno doživela boleč simbolični poraz. Foto: Reuters
Britanska vladna naveza George Osborne-David Cameron je z znižano oceno doživela boleč simbolični poraz. Foto: Reuters
London
Javni dolg Velike Britanije se nahaja pri okoli 90 odstotkih vrednosti bruto domačega proizvoda (BDP). Foto: Reuters

V eni od treh vodilnih bonitetnih agencij so se tako odločili zaradi njene počasne rasti in naraščajočega bremena dolga. Glavni razlog za znižanje ocene je vse večja jasnost, da bo rast gospodarstva Velike Britanije v naslednjih nekaj letih kljub znatnim strukturnim gospodarskim prednostim ostala šibka, pojasnjujejo v bonitetni agenciji.

Moody's je istočasno znižal tudi bonitetno oceno za britansko centralno banko (Bank of England), prav tako z najvišje ocene AAA na Aa1.

Hud udarec za premierja in ministra
Znižanje ocene je dodobra pokvarilo petkovo vzdušje v londonskem Cityju in omajalo samozavest britanske vlade, ki so jo nato pričakovano in ostro napadli iz opozicije. "Ponižujoč udarec za premierja in vladnega kanclerja," je bil oster predstavnik laburistov Ed Balls, zadolžen za finance, in pojasnil: "Oba sta zatrjevala, da je ocena AAA preizkus njune gospodarske in politične kredibilnosti."

Neuspešna obramba trojnega A-ja
Napadeni finančni minister oz. kancler George Osborne je predtem ocenil: "Znižanje bonitetne ocene je ostro opozorilo na dolžniške probleme, s katerimi se spoprijema naša država." Ob tem je bil najpomembnejši vladni minister prepričan, da vlada Davida Camerona vodi britansko gospodarstvo po pravi poti. Osborne je že v opoziciji nenehno poudarjal pomembnost ocene AAA za Veliko Britanijo, obramba tega ratinga pe je bila tudi eden glavnih argumentov v sklopu njegovih varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi zmanjšali proračunski primanjkljaj.

"Britanska vlada ostaja zavezana varčevanju," ob tem poudarja minister. Ne le, da odločnost vlade glede vztrajanja pri varčevalnem programu zaradi znižanja bonitetne ocene ne bo oslabela, ampak se bo celo podvojila, je prepričan ne pretirano priljubljeni Osborne.

Sledila bodo nova znižanja
Škotski finančni minister John Swiney je opozoril, da "ostri varčevalni ukrepi, ki jih je uvedla vlada Združenega kraljestva ne delujejo".

Po pisanju BBC-ja gre predvsem za simbolično potezo, ki je bila po dveh letih stagnacije in ničelne gospodarske rasti bolj ali manj pričakovana, agenciji Moody's pa naj bi v kratkem sledili tudi preostali dve bonitetni hiši Standard & Poor's in Fitch.