Britanska premierka Theresa May je napovedala uveljavitev 50. člena Lizbonske pogodbe do konca marca prihodnje leto, kar bo zdaj težko uresničljivo. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May je napovedala uveljavitev 50. člena Lizbonske pogodbe do konca marca prihodnje leto, kar bo zdaj težko uresničljivo. Foto: Reuters

Odločitev višjega sodišča v Londonu je sprožila jezo predvsem med zagovorniki t. i. brexita. Ti so namreč zaskrbljeni, da se bo zaradi potrebe po odobritvi parlamenta, tako spodnjega kot zgornjega doma, zamaknila sprožitev 50. člena Lizbonske pogodbe, ki ureja izstop iz EU-ja.

Zaradi odločitve sodišča je postalo sodstvo tarča napadov. Evroskeptični časopis Daily Mail je sodnike označil za "sovražnike naroda", kritični pa so bili tudi nekateri drugi mediji.

"Grožnja neodvisnosti sodstva"
Predsednik parlamentarne komisije za pravosodje Bob Neill je dejal, da gre pri tem za grožnjo neodvisnosti britanskega sodstva. "Nekatere stvari, ki so bile izrečene (...) o razsodbi sodišča, so škandalozne," je za časopis Times poudaril poslanec konservativne stranke. "Člani vlade, začenši s premierko, morajo jasno pokazati, da je neodvisnost sodstva bistvena za delovanje naše demokracije," je še izpostavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tudi pravosodna ministrica Liz Truss, ki so ji v preteklih dneh številni očitali molk, se je postavila v bran sodstva. Poudarila je, da je neodvisnost sodstva "temelj, na katerem temelji naša vladavina prava", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ugibanja o predčasnih volitvah
Medtem je Konservativno stranko, ki jo vodi premierka Theresa May, v petek zaradi nesoglasij z vlado zapustil poslanec Stephen Phillips, ki se zavzema za večjo vlogo parlamenta pri brexitu, katerega je podpiral. Koalicija ima tako v 650-članskem spodnjem domu parlamenta zgolj 14 glasov več kot opozicija, kar je že sprožilo ugibanja o predčasnih volitvah.

Po poročanju britanskega časopisa Telegraph naj bi ministri o tem odkrito razpravljali. "Težava je v tem, da se v državi večina zavzema za izstop, v parlamentu pa za obstanek v EU-ju," je za časopis dejal neimenovani član vlade. Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je po poročanju AFP-ja premierko, ki je že napovedala pritožbo na odločitev višjega sodišča, pozval, naj svoje načrte glede pogajanja za izstop iz Unije v parlamentu predstavi takoj.