Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 81 glasov Ocenite to novico!
Barack Obama
Barack Obama je ZDA vodil od 20. januarja 2009 do 20. januarja 2017. Foto: Reuters
Edvard Žitnik
Edvard Žitnik je dopisnik TV Slovenije iz ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Velika pričakovanja

Oddaja Osem let Baracka Obame v torek ob 21.00 na TVS 1
21. marec 2017 ob 06:50
New York - MMC RTV SLO

Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla: "Kdo danes sploh še ve za Obamo!"

Po "moško" sem preslišal ne ravno prijazno opazko, na nacionalki sicer nič nenavadnega. Pripisal sem jo obsedenosti z dnevno tlako v "tovarni novic" in z merjenji gledanosti.

Obama se morda res zdi kot blago, ki je sicer še na prodaj, a že vsaj dva meseca ga ni več v izložbah. Zanj se zanimajo samo še posebneži z nenavadnim okusom. Od tam ga je izrinila nova kolekcija oblačil; ta se, sodeč tudi po uredniških naročilih, ki vsako jutro končajo v nabiralniku mojega računalnika, zelo dobro prodajajo.

Ko sem urednikom predlagal oddajo o Obami, se mi je v zavesti zavrtel čas 20. januarja 2009. V Washingtonu je bilo strupeno mraz. Čeprav je bil dan že občutno daljši, so bile temperature krepko pod ničlo, poročila o snežnih ujmah na zahodu pa so potrjevala, da je, v nasprotju z Evropo, konec ostre ameriške zime še zelo daleč.

A kljub temu je v mestu vladalo prešerno vzdušje: z vseh koncev države so dopotovali milijoni ljudi, ki so hoteli prisostvovati zgodovini. Združene države Amerike so dobile prvega temnopoltega predsednika; nekaj, kar se je nemajhnemu številu Američanov samo leto dni prej zdelo komajda dojemljivo.

Komaj 48-letni senator iz Chicaga Barack Hussein Obama je prisegel na prireditvi s pomenljivim naslovom Prerod svobode. Prva država sveta v globoki gospodarski recesiji, v katero je za seboj povlekla ves svet, ter v dveh uničujočih vojnah je polagala upe v človeka, za katerega še včeraj ni slišal nihče.

Občutki pričakovanja, veselje, optimizem, upanje … so kot nezadržna plima preplavili ves svet. Inavguracijo mladega karizmatičnega predsednika je tudi nacionalna televizija prenašala v živo. Za komentiranje prenosa sem prosil kolegico Blanko Doberšek, ki je vse prej kot hvaležno delo prenašanja dogodka brez natančnega scenarija opravila izvrstno …

Amerika in ves svet sta bila utrujena od slabih novic: vojne, delitve, finančna kriza … Vse oči so bile uprte v mladega predsednika, ki je "spremenil v zlato" vse, o čemer je spregovoril. S svojo karizmo je čudežno segel preko strankarskih, rasnih, razrednih okopov in ponudil vizijo prihodnosti, ki se ji je bilo težko upreti!

Pričakovanja od Obame so bila tako velika, da je bilo razočaranje skorajda neizogibno. Ob tem njegovi številni kritiki pozabljajo, da se je nanj tako rekoč prvi dan v Beli hiši zgrnila najhujša finančna kriza po veliki depresiji. Gospodarstvo je bilo v krču, investicijski cikel tako rekoč prekinjen, na cesti je bilo več kot 12 milijonov Američanov …

To ni bil čas za teoretične modele univerzitetnih profesorjev ter z neštetimi pogojniki opremljene novinarske analize. Država je izgubljala stotine tisočev delovnih mest mesečno, Američani so od predsednika pričakovali odločne, hitre in učinkovite ukrepe.

Ne glede na to, kako so Obamov načrt reševanja krize takrat ocenjevali njegovi politični nasprotniki, številke govorijo same zase: s petimi odstotki je brezposelnost za polovico manjša kot pred osmimi leti, gospodarstvo je v vzponu, borzni indeksi rastejo, katastrofične napovedi, o katerih je Obama nekoč poslušal v Ovalni pisarni, pa se slišijo kot moreče sanje …

Ko je Obama obračunal z Gadafijem, se je nanj zgrnil plaz kritik, češ da je v Libiji zavladal kaos, država pa se je znašla v fevdu islamske države … Ko pozneje Obama v Siriji ni obračunal z Asadom, se je nanj nič manj neizprosno usulo, da je neodločnež, da je Evropo pahnil v begunsko krizo, v Sirijo pa spustil Rusijo in Iran …

Obama je ob koncu mandata priznal, da je v osmih letih postal modrejši in da bi, če bi imel še eno priložnost, marsikaj storil drugače. V spominu Američanov bo ostal kot predsednik, čigar magnetizem je navduševal množice, racionalni dvom in človeška odgovornost pa sta hromila njegovo učinkovitost.

Po dosežkih najbrž ne bo spadal med največje ameriške predsednike. Ti so to praviloma postali zaradi izjemnih zgodovinskih preizkušenj, največkrat - seveda - je šlo za vojne. A morda bo ravno zato, ker se Obama kot eden redkih ameriških predsednikov ni zapletel v novo vojno, sodba zgodovine o njem zelo kmalu milejša, kot se zdi ta čas.

Velika pričakovanja - osem let Baracka Obame, bodo na sporedu prvega programa nacionalne televizije v torek, 21. marca, ob 21.00!

Edvard Žitnik, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
rarrog
# 21.03.2017 ob 07:13
"Kdo danes sploh še ve za Obamo!"
--------
Žitnik je že davno izgubil kredibilnost. Kdo še bere njegova v celofan zavita klobasanja.
Olorin
# 21.03.2017 ob 07:55
"Ko je Obama obračunal z Gadafijem, se je nanj zgrnil plaz kritik češ, da je v Libiji zavladal kaos"

Tistile "češ" je za Žitnika čisto normalen, Libija je danes oaza miru in stabilnosti.
jarovit
# 21.03.2017 ob 07:27
Ko je pod članek podpisan E.Ž ga lahko oceniš z 1 ne da bi ga prebral pa se nisi nič zmotil.
čofotalček
# 21.03.2017 ob 07:15
Osem let časa je imel za ustvarjanje zgodovine in kaj se ven iz tega rodilo?
...Trump.
Upam, da se počasi demokrati tega zavedajo.
Funky_funky
# 21.03.2017 ob 07:28
Ne more in ne more preboleti.....hahaha.
STANE
# 21.03.2017 ob 07:29
Lahko pa se ponaša z nobelovo nagrado za mir,kar je absurd brez primere.Sicer se mi pa zdi,da je tale Žitnik kar malce zaljubljen v Obamo....
Mene je razočaral na vsej črti,na koncu je samo še poziral,kot glumac in me spominjal na Sydnija Poitierja.
zapelo
# 21.03.2017 ob 08:00
Samo prvi stavek prebereš .... in veš da Edo Žitnikov je podpisan.... pač nehaš z branjem....
aristotel
# 21.03.2017 ob 09:25
Naj Zitnik pise kar hoce. Obama je bil katastrofa za svet in za USA. Naj pociva v miru. Ali RTV res nima kaj drugega. Szpreminja se v klepetalnico.
el CARTEL
# 21.03.2017 ob 07:55
obama pa ni bil ravno nek pacifist, kot ga žitnik hoče predstaviti.
je res, da ni začel toliko vojn kot predhodniki,a predvsem na račun tega, ker je podedovald dva velika problema v vojnem smislu - trajajočo vojno v afganistanu ter trajajočo vojno v iraku.

je podpiral NATO v libiji, podpiral jihadiste v siriji, "war on terror" v pakistanu.

sedaj, vprašanje je sploh koliko amriški rpedsednik lahko kontrolira vojno mašinerijo ZDA,
glede na to,d a se imajo razne organizacije za kontinuirano oblast (in gledajo na predsedniško funkcijo kot začano oblast).
Prismuknjen
# 21.03.2017 ob 10:24
Edvard, izvoli

https://www.rtvslo.si/svet/predsedovanje-nobelovca-obame-rekordna-prodaja-orozja-in-bombardiranje-osmih-drzav/412858
genniuuss
# 21.03.2017 ob 10:55
članek, o katerem se levi in desni strinjamo.
muki-1
# 21.03.2017 ob 10:13
Obama je razsul Libijo, naredil kaos v Libiji, Ukrajini, Afganistanu, Iraku, pobijal civiliste z droni....pa vendar Gospod Žitnik o tem ne ve ničesar
Joker
# 21.03.2017 ob 08:23
Ko ena katastrofa piše o drugi katastrofi, nastane tako skropucalo.
el CARTEL
# 21.03.2017 ob 07:58
kaka "analitik" je žitnik pa se vidi že če kliknete na novico "trumpov teden groze",
kjer je baje clintonova popolnoma uničila trumpa... na koncu pa izgubila volitve :)))
el CARTEL
# 21.03.2017 ob 07:48
Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla "Kdo danes sploh še ve za Obamo!"

dejansko ti je dobro rekla,
obama ni bil niti približno taka "sprememba" kot jo je obljubljal.
bil je mainstream politik.

je imel dobro medijsko prisotnost (dober PR), ampak ni naredil skoraj nič v svojem mandau.

Ko je Obama obračunal z Gadafijem, se je nanj zgrnil plaz kritik češ, da je v Libiji zavladal kaos, država pa se je znašla v fevdu islamske države… Ko kasneje Obama v Siriji ni obračunal z Asadom, se je nanj nič manj neizprosno vsulo, da je neodločnež, da je Evropo pahnil v begunsko krizo, v Sirijo pa spustil Rusijo in Iran…

ne vem kje je žitnik videl kogarkoli, v evropi, ki ni na plačilni listi NATA,
da si je želel da obama obračuna z asadom.

to so se želeli meriški neo-con imperialisti.
krumpek
# 21.03.2017 ob 09:08
Kdaj bo pa na sporedu oddaja o predsednici Hillary Clinton? Aja......
Roko_europe
# 21.03.2017 ob 08:21
Kdo je Edvard Žitnik?!
juster
# 21.03.2017 ob 07:56
A morda bo ravno zato, ker se Obama kot eden redkih ameriških predsednikov ni zapletel v novo vojno, bo sodba zgodovine o njem zelo kmalu milejša kot se zdi ta čas.

Malo verjetno glede na dejstvo da je prvi ameriški predsednik v zgodovini ki je predsedoval državi v stanju vojne od prvega do zadnjega dne svojih obeh mandatov. Pri čemer je kot kvazi liberalec pripeljal program eksekucij z droni do skrajnosti.
Suave Ben
# 21.03.2017 ob 13:38
"A morda bo ravno zato, ker se Obama kot eden redkih ameriških predsednikov ni zapletel v novo vojno, sodba zgodovine o njem zelo kmalu milejša, kot se zdi ta čas."

A se tako pristranskega in nesposobnega novinarja res ne da odpustiti z javnega zavoda?
Grof_von_Baron
# 21.03.2017 ob 08:58
Ko je Obama obračunal z Gadafijem, se je nanj zgrnil plaz kritik, češ da je v Libiji zavladal kaos, država pa se je znašla v fevdu islamske države … Ko kasneje Obama v Siriji ni obračunal z Asadom, se je nanj nič manj neizprosno

A morda bo ravno zato, ker se Obama kot eden redkih ameriških predsednikov ni zapletel v novo vojno, sodba zgodovine o njem zelo kmalu milejša, kot se zdi ta čas.[/i

Ko v razponu nekaj vrstic kontriras samemu sebi... in btw. Obama se je še kako zapletel tudi v vojno v Siriji - financiranje in oboroževanje teroristov že od nekdaj šteje kot vojno dejanje, hvala Bogu pa mu ni uspelo vzpostaviti "no fly cone".
neprilagojen
# 21.03.2017 ob 08:51
Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla "Kdo danes sploh še ve za Obamo!"

veliko veliko ljudi
tisti kater je obamacare unicil zivljenje in tisti katerim je nobelova nagrada, odnesla otroke in bliznje na drugi svet. tisti kateri so ostali brez domov in gelca merkel, katera je imela svojega crnega boga
ja te bodo vsi vedeli do svojega zadnjega dne in ga ne bodo pozabili
Krisha
# 21.03.2017 ob 13:23
Asada je tudi hotel rusiti..ampak so uleteli rusi in mu to preprecili
Ljubiljančan
# 21.03.2017 ob 07:38
Oboje je v redu.
Po žensko: Obama, Obame, Obami, Obamo, pri Obami, z Obamo. Obamin ...
Po moško: Obama, Obama, Obamu, Obama, pri Obamu, z Obamom. Obamov...

Narobe pa je, če se v istem sestavku spol meša.
Bondjanez
# 21.03.2017 ob 18:23
Joj Žitnik. Če že ni sporno za nekatere ,da je uničil Gadafija (ubil ko psa). Je pa definitivno sporno, da je zapustil vakuum,ki so ga zasedli razni jihadisti. Itd,itd,itd.... Za začetek, bi morda lahko probal dobit intervju z Melanijo. Al se tud poklicat ne upaš ???
vidaest
# 21.03.2017 ob 08:25
Sicer se mi pa zdi,da je tale Žitnik kar malce zaljubljen v Obamo....

Razumljivo, saj pravijo: once you go black, you never go back. Žitnik že ve ...
Burner
# 21.03.2017 ob 12:39
Kako se ni zapletel v novo vojno!!!!
Libija, Sirija, Ukrajina...
Kobalt
# 21.03.2017 ob 11:47
Spavaš li mirno, Žitniku Edvarde?
ksenak2
# 22.03.2017 ob 10:06
Obama podpisal, potem pa so prišli, videli in on je umrl, HA HA HA HA HA HAHAAAHAHAH !!!
(we came, we saw and he died.....) Hillary Clinton vsem na očeh, pred tv kamerami, za vekomaj dokazano, gospod Žitnik!

Tako da ni izgovora, da niste vedeli in češ da se vam je narobe zapisalo!
ZETAC
# 21.03.2017 ob 10:48
Več kot očitno je, da se EŽ še vedno ne more sprijazniti s tem, da so njegovi favoriti pogrnili na celi črti in da Amerika pač ni Slovenija, kjer volilci tako radi nasedajo propagandi režimskih medijev.
RESNICA
# 21.03.2017 ob 14:39
Zanimivo: ocene je enaka, če stisnem 1 ali 5.....

Čemu je že namenjeno tole ocenjevanje???
RESNICA
# 21.03.2017 ob 14:38
Po "moško" sem preslišal ne ravno prijazno opazko, na nacionalki sicer nič nenavadnega. Pripisal sem jo obsedenosti z dnevno tlako v "tovarni novic" ter z merjenji gledanosti.

Edvard, će bi bil jaz tvoj šef bi ti dobil odpoved!!! Lahkotno življenje za "družben" denar......

Drugače pa s svojo "moškostjo" kažeš svoj "macho" odnos do žensk.... Če še ne veš, v "moji deželi" smo vsi enaki!!! Čas je, da se šuvinistične fraze končajo enkrat za zmiraj!!!
audiac
# 21.03.2017 ob 14:07
A morda bo ravno zato, ker se Obama kot eden redkih ameriških predsednikov ni zapletel v novo vojno

??????????
Se,pravi da to ni nova vojna,če jo na terenu izvajajo proxy države in bojevniki? Ni kaosa ali vojne,kjer ne bi v osmih letih Obama držal zraven svoje prstke!
ronin SLO
# 24.03.2017 ob 12:57
Žitnik, aja seveda,...
karambo
# 22.03.2017 ob 22:20
Edvard, vem da vam je bil Obama bolj pri srcu kot Trump, ampak če potegnemo črto pod njegov mandat, je ključno vprašanje ali je (vsaj delno) izpolnil pričakovanja tistega mrzlega dne 2009?
Micesar
# 21.03.2017 ob 13:39
Kdo bo to gledal? To naj vrtijo na Nova 25 Tv... Obamov mandat v Ameriki je sila podoben Janševem v Sloveniji. med leto 04-08
zelje
# 21.03.2017 ob 14:44
Ne samo da tega neprofesionalnega pisuna še vedno niso zamenjali, temveč mu dajejo celo svojo oddajo in to o Obami, ki je aktualen ravno toliko kot lanski sneg. Neverjetno. Če že, naj javna televizija, financirana od davkoplačevalcev, naredi raje oddajo o Trumpu ali o Melaniji.
sekioli
# 21.03.2017 ob 12:10
Če bi hotel kaj narediti bi lahko,pa ni. Končanje vojaških posredovanj na primer bi bilo veliko dejanje predsednika npr.
sir.shrek
# 23.06.2018 ob 18:03
najbolj smešno je bilo gledat kako je Žitnik zavijal ustnice navzdol ob javljanjih na volitvah ko je zmagoval Trump.
milina
# 14.06.2018 ob 18:51
mene pa zanima od kje ima gospod žitnik tako izgovorjavo in melodijo govora, zdi se mi tako narejena in izumetničena, da ga ne morem poslušat, da o vsebini sploh ne govorim...
Hud Hren
# 24.03.2017 ob 14:31
Predsedniki se menjajo odločevalci iz ozadja ostajajo.

Zbigniew Brzezinski: The man behind Obama’s foreign policy


Poudarki iz tega članka;

In August, 2007, Brzezinski endorsed then Democratic presidential candidate Barack Obama.

Brzezinski, who was born in Poland, in fact acted as the lead political advisor on foreign affairs to President Obama during his 2008 campaign and is still unofficially advising him on foreign policy today. Brzezinski’s advice, based on what he asserted in his interview with Zakaria, is likely to shape Obama’s near term actions in the Middle East as well as his campaign platform.
qwasyx
# 24.03.2017 ob 03:21
Rikverc kometator od 'Ž' do 'O'
mb128
# 21.03.2017 ob 08:32
Skomine......
G.Bruno
# 21.03.2017 ob 16:41
genniuuss
članek, o katerem se levi in desni strinjamo.
Ja, neumnost je pravično razdeljena.
ti-ne
# 21.03.2017 ob 12:39
Groza od predsednika!
Tisto najslabše pa šele prihaja.
Pravzaprav je že tukaj.
zapatist
# 21.03.2017 ob 08:48
@jarovit
Ko je pod članek podpisan E.Ž ga lahko oceniš z 1 ne da bi ga prebral pa se nisi nič zmotil.

Odlična ilustracija razmišljanja komentatorja, ki si je v glavi že vse opral in vzpostavil učinkovite obrambne mehanizme pred morebitnimi informacijami, ki bi lahko omajale njegovo vero.
Kazalo