Samice sršenov so še večje od samcev, saj zrastejo tudi več kot pet centimetrov. Foto: YouTube
Samice sršenov so še večje od samcev, saj zrastejo tudi več kot pet centimetrov. Foto: YouTube
Sršeni
Zaradi pika se lahko razvije huda alergija. Foto: YouTube
Sršeni
Gasilci in prostovoljci ponoči uničujejo sršenja gnezda. Foto: Reuters

Številne žrtve velikanskih sršenov se morajo več dni zdraviti v bolnišnici, nekateri so tudi v kritičnem stanju.

Gre za vrsto vespa mandarinia, ki velja za največjo vrsto sršenov na svetu. Veliki so približno toliko kot palec odraslega moškega, rumene in črne barve, njihov izjemno strupen pik pa pri človeku povzroči okvaro ledvic ali anafilaktičen šok, okoli pika, ki je videti kot majhna vbodna rana, pa se pojavi hudo srbenje. Sršen je velik za pet čebel, v eni minuti pa lahko njegov strup umori kar 40 običajnih čebel delavk.

Letošnja populacija nekaj izrednega
Strah pred temi velikimi žuželkami je del vsakdana v severozahodni kitajski provinci Šanši, kjer je samo v zadnjih treh mesecih zaradi pikov umrlo 42 ljudi. Središče napadov je mesto Ankang, ki je življenja s takšno nevarnostjo že navajeno - med letoma 2002 in 2005 je zaradi pikov umrlo 36 domačinov, a letošnje razmere so povsem ušle izpod nadzora.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da sršeni običajno ne napadejo ljudi, to se zgodi le, ko čutijo, da je ogroženo njihovo sršenje gnezdo. In ko napadejo človeka, se to zgodi zelo hitro - sršeni lahko dosežejo hitrost 40 kilometrov na uro, na dan pa preletijo 90 kilometrov. Živijo v drevesnih štorih ali pod zemljo, zato je njihova gnezda izjemno težko odkriti. Njihovo naravno okolje sta jug in jugovzhod Azije, poleg Kitajske torej živijo na Korejskem polotoku, na Japonskem, v Indiji in Nepalu.

Privlači jih vonj po človeškem potu
Domačini menijo, da so se letos tako namnožili zaradi podnebnih sprememb - lani je bilo neobičajno toplo, zato je veliko več sršenov kot po navadi preživelo zimo. Huang Ronghvi s krajevnega zavoda za gozdove pa je v pogovoru za britanski Guardian omenil še en mogoč vzrok - sršeni bi lahko bili vznemirjeni zaradi krčenja njihovega življenjskega okolja, saj domačini vse bolj posegajo v njihove gozdove. "Poleg tega jih privlačijo svetle barve in vonj človeškega potu, alkohola in sladkarij. Hitro zaznajo gibanje, tako človeško kot živalsko," je dodal. Nekateri menijo, da se je njihovo število tako povečalo tudi zaradi zmanjšanja populacije njihovih naravnih sovražnikov, to so ptiči in pajki.

Provinci pa poleg tega preglavice dela še ena vrsta sršenov, vespa velutina, ki je le malo manjša od svojih gigantskih sorodnikov, a enako nevarna. V vsakem sršenjem gnezdu, ki običajno visi z veje, jih je več sto, lahko tudi več tisoč. V Ankangu je na vsakem vogalu videti opozorila, od osnovnih šol do uličnih svetilk. Prostovoljci vse noči tavajo po okolici mesta, iščejo in zažigajo njihova gnezda. Samo v okolici šol in cest so jih v enem mesecu našli 175.

55-letni kmet Mu Conghvi je imel srečo, da je preživel, saj so ga sršeni napadli na riževem polju in ga pičili več kot 200-krat. "Strašljivi so. Vsi so se hkrati zagnali v mojo glavo in me začeli pikati. Kmalu se nisem mogel več premikati in veliko srečo sem imel, da so se sami umaknili. V dveh mesecih sem moral že 13-krat na dializo."

Krajevna vlada odgovarja, da se trudi po najboljših močeh. Odstranili so že 710 sršenjih gnezd in za prizadeta območja namenili okoli 800.000 evrov. "Delamo najboljše, kar znamo, a teh živali ne moremo izkoreniniti. Bog ni bil pravičen do nas," je dejal vladni predstavnik Deng Šianghong.