Svet

Poudarki

  • Primanjkuje hrane, zdravil, denarja
  • Protestniki zahtevajo volitve, Maduro se jim ne želi ukloniti
  • Inflacija bi bila lahko kar 2.200-odstotna
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 35 glasov Ocenite to novico!
Venezuela
Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem primanjkuje tudi hrane. Predsednik Nicolas Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev. Foto: Reuters
Venezuela
Prodaja nafte prispeva kar 95 odstotkov k venezuelskemu BDP-ju. Foto: Reuters
Venezuela
Urgenca v univerzitetni bolnišnici v Meridi. Foto: Reuters
Nicolas Maduro
Maduro je po Chavezovi smrti marca leta 2013 prevzel vodenje države, mesec dni kasneje je zmagal na predsedniških volitvah. Protikandidata Henriqueja Caprilesa je premagal za manj kot dva odstotka. Foto: Reuters
Venezuela
Inflacija je trištevilčna, hrana je redka, zato mnoge družine po ves dan stojijo v vrsti, da bi lahko kupile vsaj osnovno hrano. Foto: Reuters
Venezuela
Nekateri Venezuelci skušajo ponoči na skrivaj priti čez mejo v Kolumbijo, da bi lahko kupili najnujnejše. Foto: Reuters
Venezuela
Lani se je v Venezueli smrtnost dojenčkov v primerjavi z letom prej povečala za skoraj 30 odstotkov. Za skoraj 66 odstotkov se je povečalo število žensk, ki so umrle med nosečnostjo ali 42 dni po porodu. Lani je v Venezueli tako umrlo 11.466 otrok, mlajših od enega leta. Leto poprej so imeli 8.812 tovrstnih smrtnih primerov. Med vzroki za smrt dojenčkov so sepsa, pljučnica, prezgodnje rojstvo in dihalne težave. Poročali so tudi o 756 smrtnih primerih nosečnic in porodnic. Po navedbah venezuelske zdravstvene zveze imajo bolnišnice po državi trenutno na voljo samo tri odstotke zdravil in opreme, ki je potrebna za normalno delovanje bolnišnic. Foto: Reuters
Venezuela
Kdaj in na kakšen način se bo trenutna kriza rešila, ne ve nihče. Foto: Reuters
Venezuela
Protestniki se dan za dnem vračajo na ulice Caracasa. Foto: Reuters
Venezuela
Zaradi krize izobrazba za mnoge otroke nižjega in srednjega sloja ni več prioriteta. Težko življenje imajo tudi učitelji, saj jih kar okoli 40 odstotkov ne pride vsak dan na svoje delovno mesto, saj raje stojijo v vrsti za hrano ali zdravila. Foto: Reuters

Dodaj v

Venezuela hodi po robu prepada. Kje so vzroki?

Od Chavezove smrti se je cena nafte več kot prepolovila
14. maj 2017 ob 06:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Venezuela ima največje naftne rezerve na svetu, a hkrati tudi najvišjo inflacijo, ki naj bi konec leta dosegla 700 odstotkov. Gospodarstvo se je lani skrčilo za skoraj 19 odstotkov, ljudje so lačni, v bolnišnicah ni zdravil.

Država se je znašla v primežu hude krize, kar se odraža na ulicah glavnega mesta Caracas in manjših mest, kjer množice že več kot en mesec zahtevajo odstop predsednika države Nicolasa Madura, pri tem pa večkrat pride do nasilja. V spopadih je umrlo že vsaj 39 ljudi, okoli 700 je bilo ranjenih, skoraj 2.000 protestnikov so varnostne sile zaprle.

Nekoč najbogatejša država v Južni Ameriki tone vse globlje, zato protestniki zahtevajo gospodarske in politične reforme. Čeprav ima Venezuela večje zaloge nafte kot Savdska Arabija, ljudje več ur v vrstah stojijo za osnovne življenjske potrebščine, na ulicah je vse več kriminala, bolnišnice nimajo več nujnih pripomočkov, kot so plastične rokavice in milo, primanjkuje tudi antibiotikov, ni mogoče več dobiti niti nadomestnega mleka za dojenčke.

Maduro nima Chavezove karizme
Venezuela je politično razdeljena. V prvo skupino sodijo t. i. chavisti, ki podpirajo levičarsko ideologijo, slonečo na načelih borca za neodvisnost od Španije Simona Bolivarja, in socialni program nekdanjega predsednika Huga Chaveza, ki ga danes izvaja njegov naslednik Nicolas Maduro. Na drugi strani so vladni nasprotniki, ki si bolj kot vse drugo želijo, da bi se po 18 letih Združena socialistična stranka (PSUV) umaknila z oblasti, pojasnjuje BBC.

Potem ko je karizmatični Chavez leta 2013 izgubil boj z rakom, je na predsedniških volitvah Maduro, ki ga je Chavez sam izbral, za las premagal opozicijskega kandidata Henriqueja Caprilesa in obljubil nadaljevanje Chavezove politike. Chavez je velike zaslužke od prodaje nafte namenil za najrevnejši sloj prebivalstva in vsaj nekoliko zabrisal razlike med sloji. A Maduru ni uspelo navdušiti ljudi tako kot njegovemu predhodniku, poleg tega pa so državo močno udarile po žepu vse nižje cene nafte.

Prav nafta namreč prispeva kar 95 odstotkov dohodkov v venezuelski BDP. Ob Chavezovi smrti leta 2013 so bile cene nafte izjemne, več kot 100 dolarjev za 159-litrski sod, tako da je lahko prihodke v letih pred tem usmeril v izobraževanje in infrastrukturne projekte, pred volitvami je celo sam kupoval hladilnike ter hrano svojim potencialnim volivcem. Njegova vlada je obenem nacionalizirala naftne ploščadi, telekomunikacijska podjetja in banke, kar je mnoge prisililo k umiku iz države, piše Fox News.

Odplačevanje dolga namesto zagotavljanje materialnih potrebščin
Chavez, ki je poskrbel za veliko zapomljivih izjav, med drugimi je nekdanjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha imenoval "hudič", je na kratki rok z državnim denarjem mnogim revežem pomagal, na dolgi rok pa je domača naftna industrija imela vse manj dohodkov, kar je "začelo ubijati kokoš, ki nese zlata jajca", je za New York Times dejal novinar Nicholas Casey. Tako sta rasla Madurova avtoritarnost in omejevanje demokracije, poleg tega pa je še nafta postajala vse cenejša. Danes se tako giblje pri okoli 46 dolarjih za 159-litrski sod. "Če bi se cena nafte obdržala pri 100 dolarjih, pogovora o krizi v Venezueli ne bi bilo," je za NBC dejala Shannon K. O'Neil, strokovnjakinja za Latinsko Ameriko.

Strokovnjaki presojajo, da je Maduro v obdobju padanja cen nafte naredil ključno napako – namesto da bi zagotovil zadostne količine hrane in zdravil za državljane, je s prihodki od nafte odplačeval mednarodni dolg države. Položaj se je tako le še slabšal, danes je država v močno rdečih številkah. Problem ni le globoka recesija, ampak tudi hiperinflacija, saj so cene v državi lani skočile kar za 800 odstotkov, po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pa bi se lahko do konca leta dvignile celo za 2.200 odstotkov. Gospodarstvo se je v letu 2016 skrčilo za 18,6 odstotkov.

V Španijo prišlo več Venezuelcev kot Sircev
Uradni Caracas od leta 2015 ne objavlja več uradnih podatkov o gospodarskih kazalcih, z IMF-om je država zadnjič sodelovala leta 2004, zato je resnično stanje težko preveriti. Pri Financial Timesu so naredili analizo, ki so jo sklenili s pričakovanjem, "da bo Venezuela ostala v globoki recesiji, saj je malo verjetno, da bi se država lotila nujnih strukturnih reform". Obenem so spomnili na Madurovo izjavo z začetka aprila, ko je dejal: "Letos pričakujemo novo, postnaftno gospodarstvo. Od leta 2017 naprej se bo za nas začela nova era. Gradimo novo gospodarstvo s trdnimi temelji na podeželju."

A številke Financial Timesa kažejo popolnoma drugačno stanje. Mnogo Venezuelcev zapušča državo, večina si za svoj cilj izbere Španijo ali ZDA. V Španiji so januarja prejeli rekordno število prošenj za azil Venezuelcev, ki je celo preseglo število prošenj sirskih prebežnikov. Lani je v Španijo prišlo skoraj 4.000 Venezuelcev, kar predstavlja kar četrtino vseh novih azilantov v državi. A to so le prosilci za azil, ki trdijo, da bežijo zaradi rasnih, verskih in političnih vzrokov, skupno število venezuelskih migrantov je po ocenah dvakrat večje. Podobno je stanje v ZDA, saj venezuelske prošnje za azil predstavljajo že 23 odstotkov vseh.

Rekordno krčenje gospodarstva
Zaradi naštetega ni presenetljivo, da so mnoga tuja podjetja prekinila naložbe v državo, nekatera, kot je na primer General Motors, pa so začasno ustavila proizvodnjo, potem ko so eno izmed njihovih tovarn zasegle krajevne oblasti. Neposredne neto ameriške naložbe v Venezuelo so bile od zgodnjih 90. let leta 2016 prvič negativne. Da bi dobila denar, se je venezuelska vlada zatekla k zunanjim rezervam, ki so padle na okoli 10 milijard dolarjev, v primerjavi s 30
milijardami leta 2013.

Ocene glede stopnje inflacije se razlikujejo in se gibljejo med 350 in 2.200 odstotki. Tudi ocene rasti se spreminjajo od -7 do 1,1 odstotka. Po podatkih IMF-ja se bo BDP leta 2017 zmanjšal za 7,4 odstotke, kar pomeni, da se bo gospodarstvo države od leta 2013 skrčilo kar za okoli 30 odstotkov. To predstavlja eno največjih krčenj v miroljubnem času po drugi svetovni vojni. Država, ki je imela leta 1980 najvišji BPD v Latinski Ameriki, zdaj po tem kazalcu ne sodi več niti med deseterico, njeno gospodarstvo je že manjše od kolumbijskega, čilskega ali perujskega.

"Državi grozi gospodarski polom brez primere, krivec za to pa je slabo politično upravljanje v povezavi z nizko ceno nafte," je dejal strokovnjak za Venezuelo Jean-Philippe Pourcelot za Financial Times. Svetovna banka je v poročilu zapisala: "Nadzorovane cene, omejitve pri dostopu do tujih valut ter nezmožnost zasebnega sektorja pri zagotavljanju osnovnih stvari so prispevali k eni najvišjih stopenj inflacije na svetu. To pomeni, da Venezuelci vsak dan za svoj denar dobijo manj dobrin in storitev."

Maduro želi ustavo, ne novih volitev
Protestniki – mnogi so se znašli na robu preživetja –, za takšne razmere krivijo Madura. Njihove zahteve, ki jih skušajo doseči na ulici, bi lahko strnili v štiri točke – izvedbo splošnih volitev do konca leta, umik sodnikov vrhovnega sodišča, ki so marca razglasili, da prevzemajo pristojnosti nacionalne skupščine, v kateri ima večino opozicija, izpustitev političnih zapornikov in oblikovanje humanitarnega koridorja, ki bi omogočil dostavo najnujnejših zdravil v bolnišnice.

Omenjeno odločitev vrhovnega sodišča so zaradi ogorčenja množic sodniki čez tri dni preklicali, a je vseeno dala protestnikom nov zagon. Opozicija je namreč opozorila, da takšna poteza pomeni nespoštovanje načela delitve oblasti in še korak bliže avtoritarni vladi Nicolasa Madura. Sodišče je pojasnilo, da je nacionalni skupščini vzelo pooblastila, ker poslanci v preteklosti niso upoštevali nekaterih njihovih odločitev.

Opozicijo oblast obtožuje poskusa udara
Maduro se tudi ne želi ukloniti zahtevam za razpis predsedniških volitev. Namesto tega je napovedal oblikovanje ustavne skupščine, ki bo spisala novo ustavo, s katero bodo po njegovih besedah "nevtralizirali opozicijo in zatrli načrtovalce državnega udara, s tem pa bo v državi zavladal mir". Maduro namreč ves čas trdi, da opozicija skuša nezakonito vreči z oblasti njegovo zakonito izvoljeno vlado, za težave pa krivi "gospodarsko vojno, ki poteka proti njegovi državi".

Opozicija je bila nad njegovo potezo za oblikovanje nove ustave ogorčena, saj so Madurovi nasprotniki prepričani, da gre le za način, da se odloži razpis regionalnih in predsedniških volitev, bojijo pa se tudi, da bo nova ustava oslabila moč nacionalne skupščine. Njen predsednik Julio Borges je tako izjavil, da je pisanje nove ustave le "prevara za venezuelsko ljudstvo, v ozadju pa se demokraciji zadaja smrtni udarec".

Kaj sledi?
Umiritvi razmer ni videti konca. Na eni strani študenti, gospodinje in upokojenci, združeni na ulicah, na drugi varnostne sile, oborožene s solzivcem in vodnimi topovi. "Mnogi, tisti, ki so imeli kam iti, so že pobegnili iz države. Nekateri pa smo ostali in nadaljujemo boj. Borimo se za svobodne in poštene volitve, želimo obnoviti demokracijo," je za NBC dejal 51-letni prebivalec Caracasa, ki zaradi lastne varnosti ni želel biti imenovan.

Gustavo Arnavat, strokovnjak s Središča za strateške in mednarodne študije v Washingtonu, napoveduje: "Razmere so pripeljale do politične, gospodarske in ustavne krize, zato je država že nevarno blizu popolnemu razpadu sistema. Dokler se gospodarska kriza in trpljenje ljudi ne bosta ustavila, politična rešitev pa ne bo dosežena, se bodo zadeve še slabšale."

Jennifer McCoy, profesorica na univerzi Georgia, pa je opozorila na vlogo vojske: "Kaj se bo zgodilo v prihodnosti, ni odvisno le od ljudi na ulicah, ampak tudi od vojske, če bo še naprej podpirala Madurovo vladavino in kako velik bo pritisk iz tujine. Trenutno se kriza le počasi razpleta, zato bi se lahko takšno stanje ohranjalo še kar nekaj časa, lahko pa pride do kakšnega velikega premika tudi le v nekaj urah."

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
Majestic12
# 14.05.2017 ob 07:15
Recept je enostaven.

Malo manj revolucije, malo več evolucije.
dare326
# 14.05.2017 ob 07:26
Tako je, ko avtobusni šofer vodi državo. Ali ko igralka Violeta T. zastopa socialistične sile v parlamentu in spodbuja vezuelsko ljudstvo naj vztraja pri začrtani poti. Taka levica kot smo jo imeli in jo imamo danes je rak rana vsakega ljudstva. Nima pojma o ničemer, toda radi bi vodili vse od znanosti, šolstva, gospodarstva, kulture, itd. Vidimo, kam je to pripeljalo.
KKorupcija
# 14.05.2017 ob 07:28
Prodaja nafte prispeva kar 95 odstotkov k venezuelskemu BDP-ju

v splošnem to pomeni, da noben nič ne dela, razen ustvarja nove levičarske, socialistične parole.
dude
# 14.05.2017 ob 07:05
Vzrok je ociten. Pomanjkanje ekonomske svobode. Kar zagovarja skrajna levica - tudi pri nas.
Bloodline
# 14.05.2017 ob 07:14
Venezuela hodi po robu prepada. Kje so vzroki?

Preveč kapitalizma, če vprašaš Združeno levico.
paver
# 14.05.2017 ob 07:32
Zakaj pa Soros s svojimi humanitarci ne pomaga?
mali_piscek
# 14.05.2017 ob 07:26
Groza, kaj bo šele z nami, ki sploh nimamo črnega zlata.
Karantanc+
# 14.05.2017 ob 07:12
Socializem v vsem svojem sijaju.
tyhobrahe
# 14.05.2017 ob 07:18
No, temu se pravi revščina in beda levega sistema. V teoriji tak sistem deluje brezhibno, v praksi pa se ne obnese. Tuje investicije so odšle, ljudje odhajajo v Španijo in ZDA. Potomci konkvistadorjev in kolonialistov se vračajo nazaj. Neke vrste moderni boomerang.
aless70
# 14.05.2017 ob 07:54
Chavisti - elita. Novi razred, by Đilas.
Vi delajte, mi bomo pa "pravično" delili rezultate vašega dela.
Če vam kaj ni prav vam bo pa vojska, na bolj preprosto razumljiv način, pojasnila naše "smernice razvoja".
.
Vsaka podobnost s "profesorsko-zdravniško-učiteljsko elito" našega JS ni naključna.
aless70
# 14.05.2017 ob 07:49
Poslanci ene naše parlamentarne stranke trdijo, da je za vse opisane težave v Venezueli krivo to, da imajo še vedno preveč kapitalizma.
.
Ko bodo izbrisali še čisto povsem zadnje sledi kapitalizma, zasebne pobudi, ekonomske svobode...
...takrat se bodo pa vrata v socialistični raj obilja čisto zares, ampak čisto zares, odprla.
Nikec3
# 14.05.2017 ob 08:39
Vzrok je socializem. To kar se dogaja v Venezueli, je najslabša možna varianta. Umiranje sistema na obroke.
mile952
# 14.05.2017 ob 07:29
Seveda je vzrok v razlastitvi tujih firm, ki pač ne vlagajo več v nestabilno državo kot je Venezuela. Danes edini socializem, pa še ta samo na papirju, funkcionira na Kitajskem. Venezuela se ne bo rešila prej, dokler se ne bo odprla tujemu kapitalu. Sami nimajo ne sredstev, še manj znanja, da se rešijo iz zagate. Čakanje, da se cena nafte zviša na nekdanjo raven ne bo delovalo.
nomensland2015
# 14.05.2017 ob 08:40
Vzrok je: 'Socializem na dolgi rok ne deluje'.
Znano že dolgo - samo 'levičarski filozofi' si pred tem dejstvom zatiskajo oči in filozofirajo o vzrokih :-)
komenda
# 14.05.2017 ob 08:16
Kaj bi se zgodilo ce bi socialisti vladali v Sahari???
Deset let nic-pol bi pa kupovali pesek!!!
Srečni Luka
# 14.05.2017 ob 09:06
Miha Kordiš 2015: »Imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so še vedno v kapitalizmu,«
črnogled
# 14.05.2017 ob 08:52
Predlagam,da za svetovalca vlade najamejo Luko Meseca in njegove kompanjone.Po njihovih besedah so venezuelci na pravi poti,samo še nekaj kapitalistov odstranijo,pa bo sistem zalaufal.Luka bo vse zrihtal.
anny22
# 14.05.2017 ob 07:45
Viri, oziroma en vir - nafta, so v rokah nesposobnih ljudi, ker so vsi sposobni pobegnili, pa dežela že prej ni ravno slovela po disciplini, ustvarjalnosti in inteligenci. Da pelješ družbo naprej, moraš dati 10% ljudem dovolj prostora, da izpeljejo svoje ideje. Za ostalih 90 se potem nekako že ustvarijo razmere za preživetje. To je tudi vzrok, da vse socialistične utopije propadejo. Povsod obračunajo s srednjim razredom...kako bo raja skrbela sama zase? Zase skrbi samo kleptomanska oligarhija.
the law1
# 14.05.2017 ob 08:49
No, vsem socialistom v opomin je pa spodnji citat legendarne Thačerce

“The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.”

Ko se prvotna akumulacija, ki je pridobljena z raznimi zaplembami in nacionalizacijami potroši je vsega konec
Diego Armando
# 14.05.2017 ob 08:53
Tako bo pri nas, ko bo ZL uvedla "demokratični socializem".
Celt
# 14.05.2017 ob 07:44
Verjetno jih tudi ZDA rušijo, seveda. Niso pa izključni krivec, chavisti so pač tipičen primer nekoga, ki pride na oblast in je ob tem še nesposoben.
eye1
# 14.05.2017 ob 08:43
razlogi so... ignoranca, pohlep, kraja.... z eno besedo socializem
sirus
# 14.05.2017 ob 08:31
Neverjetno, največji venezuelski naftni družbi PDVSA je začelo zmanjkovat denarja za razvoj novih vrtin, tako da je tudi črpanje nafte v tej državi ogroženo.
the law1
# 14.05.2017 ob 08:23
@Nikolaj

Zanimiva statistika:
- Države, ki so bogate z nafto so v bistvu revne.
- V mnogih sredozemskih državah, ki imajo lepo morje in odlične pogoje za kmetijstvo (Grčija, Hrvaška, Španija, itd.) je standard nižji kot pa v deželah Severne Evrope.


Norveška je, da leč od tega, da bi bila revna. Se ti ne zdi?

Naravni pogoji tudi za ostalo, kar pišeš pa sami po sebi ne pomenijo nič brez znanja, volje do dela ter seveda zadostnega kapitala.
ElTorro
# 14.05.2017 ob 08:02
Jap, tudi v Katarju in Kuvajtu tisoči umirajo od lakote ker so cene nafte tako nizke.

Ob takšnih cenah ne more funkcionirati nobena država, kateri nafta predstavlja glavni vir dohodka.
as55
# 14.05.2017 ob 09:09
"Venezuela hodi po robu prepada. Kje so vzroki?"

A se hecate??? Kje je vzrok za siromaštvo Kube, Severne Koreje?

Jugoslavija nikoli ni bila med top 100 najbogatejših držav na svetu medtem, ko je bila Slovenija v družbi TOP 35 še pred 10timi leti. Vem, da je tale info nož v srce večine komentatorjev na MMCju ampak to so dejstva. Kjerkoli je socializem - KJERKOLI, brez izjeme, tam vlada revščina.
neterk
# 14.05.2017 ob 15:50
Socialistični nostalgiki, sprijaznite se pač, da je celoten vzhodni/socialistični blok propadel (praktično polovica sveta), ne glede na to, koliko so trenutne zadolženosti države v kapitalizmu, pa če se ugriznete kam... Pač ne gre, cca 50 let je razpolovna doba socializma (ena generacija), potem razpade, ko porabi vse zaplenjene resurse... Venezuela je tu za opomin, socializmu pač niti naravne danosti ne pomagajo. Totalni fail, pač... Zgodovina pač pravi tako...
Dobrojutro
# 14.05.2017 ob 09:30
SamoRes, niti ne veš kaj je kapitalizem, zato pa je tvoj zaključek tak kot je.

Prvo temeljito predelaj definicijo kapitalizma in potem primerjaj to s trenutnim stanjem, tudi v Sloveniji.
slosem
# 14.05.2017 ob 08:49
Oblast levice. Vse uničijo. Za obstoj pa potrebujejo zunanje sovražnike za opranoglavce ker so sami nesposobni kaj ustvariti. Klasika.
sirus
# 14.05.2017 ob 13:54
vxxxx

Morava mal popravit tale mess, ki ga prodajaš kot fake news. Ti govoriš o neto izvozu ali pokritosti uvoza z izvozom. Jugoslavija je imela od odprtja proti Zahodu ogromen trgovinski primanjkljaj, ki se je kasneje z nekonkurenčnostjo socializma le še povečeval. Logično, ker ni bilo prihodkov, da bi to luknjo pokrivali, je naraščal dolg, inflacija, padala je vrednost dinarja:

the law1
# 14.05.2017 ob 10:05
@hexen

Novinarka, zakaj nič ne omenjate, da je Venezuela pod sankcijami zahoda, ker ta ne trpi nobene konkurence pohlepizmu.

Daj naštej te sankcije prosim.
the law1
# 14.05.2017 ob 09:24
@Labod

Venezuelo se nacrtno unicuje in vodstvo te drzave nosi toliko krivde, da se proti temu ne znaj primerno boriti. Tuja podjetja so v drzavi ustavila proizvodnjo, ker sodelujejo v unicevanju drzave s tem da drzijo nivo ponudbe krepko pod povrprasevanjem.

Kot zgleda ti niti osnovni pojmi niso jasno oz. ideološka zaslepljenost dela svoje. Seveda, da so podjetja ustavila proizvodnjo, če je država sprejela regulirane cene, ki ne pokrijejo niti stroškov proizvodnje. Pa kdo je takšen norec, da bo delal za minus oz. točno v tem tiči problem vašega socializma.
COP
# 14.05.2017 ob 09:01
Tao3
Katera država pod sankcijami pa ima ekonosmko svobodo in katera država pod US of A sankcijami pa lahko preživi?

Fake news.

Trgovanje med ZDA in Venezuelo je nenehno raslo tudi pod Chavesom in doseglo vrh leta 2008. Za primerjavo, leta 1998 je Venezuela izvozila v ZDA za 9 milijard in uvozila 6 mlr dobrin, leta 2008 pa je bil izvoz v ZDA že 53 milijard in uvoz 13 mlr, torej je imela Venezuela 38 milijard presežka v trgovinski bilanci. Po letu 2011 pa je trgovska menjava med državama drastično padla, a ne zaradi sankcij, saj jih praktično ni, temveč zaradi sesutje cen nafte.

Namesto da nabijate v prazno, raje preverite podatke.
Nikolaj
# 14.05.2017 ob 08:12
Zanimiva statistika:
- Države, ki so bogate z nafto so v bistvu revne.
- V mnogih sredozemskih državah, ki imajo lepo morje in odlične pogoje za kmetijstvo (Grčija, Hrvaška, Španija, itd.) je standard nižji kot pa v deželah Severne Evrope.
anny22
# 14.05.2017 ob 15:58
Ne se sekirat, fantje...poznam zelo malo izobraženih podpornikov socializma. Pod izobrazbo ne mislim akademskih naslovov, ki so dobljeni tako ali drugače, nikoli sicer s pretiranim naprezanjem, ampak preprosto intelektualno širino. Razgledanost. Da imaš poleg poklicnega še osnovno znanje iz financ, sociologije, ureditve družbe, da znaš sam vodit kakšen projekt, si postavljati cilje, da vzameš kakšno težje čtivo od Slovenskih novic, da te žene želja po znanju in radovednost. Razlog je v tem, da so večinoma zaposleni v javnem sektorju, kjer pač opravijo svoje delo, na drugo pa jim ne samo ni potrebno misliti, ampak je vsaka odgovornost in iniciativa celo nezaželena. Been there, saw it. Povsem drugače kot v realnem sektorju, kjer moraš biti ob odprtju svojega podjetja poleg osnovne dejavnosti še direktor, tajnica, marketinški guru, oblikovalec, računalničar, davčni in pravni izvedenec, kadrovik, čistilka in fikus, vse v enem. Če hočeš preživeti, se moraš učiti nove stvari in to hitro! Med ljudmi, ki so uspeli prevzeti nadzor nad svojo življenjsko potjo in tudi odgovornost za druge, je zelo malo podpornikov ZL. To že samo po sebi ogromno pove.
Skippy
# 14.05.2017 ob 13:55
In če socializem ni kriv, zakaj se tako boji volitev? Saj če je vse tako super, bo itak znova izvoljen, a ne? Zakaj hoče na vse načine ostati na oblasti?
sirus
# 14.05.2017 ob 11:10
@the law

In 2015, Venezuela exported $34.3B and imported $27.5B.
In 2015, Slovenia exported $27.4B and imported $27B


Slovenija 2,1 mio prebivalcev.
Venezuela 31,1 mio prebivalcev.

Perspektive socialističnega uničenja (ob dejstvu, da je bila tudi Slovenija precej prizadeta).
sirus
# 14.05.2017 ob 09:58
hexen

A se sankcije nanašajo na proizvodnjo in uvoz hrane? Je Venezuela puščava?
lonc
# 14.05.2017 ob 09:33
slovenska združena levica(kordiš,violeta tomić itd)pa letijo k njim na instrukcije
as55
# 14.05.2017 ob 09:15
@Aeda KDO ima največji interes, da režim v Venezueli propade?

Kako to misliš truplo božje??? Ja menda Venezuelci, ki crkujejo ob terorju maloumja!
mali_piscek
# 14.05.2017 ob 07:28
Nobene demonstracije ne bodo rešile Venezuele Kjer vlada pomanjkanje, pač ni kaj za delit.
mile952
# 14.05.2017 ob 16:47
@sirus

# 14.05.2017 ob 14:41
Prijavi neprimerno vsebino vxxxx

Ok, da zaključim tole s tabo, zakaj sploh gre.... od kar je Srbija izgubila kontrolo nad Jugoslavijo in vse vojne v 90ih, poizkušate naokoli prodajat, da je bila Jugoslavija super, da smo z razpadom vsi izgubili, da gre sedaj vse narobe in da so le pametni Srbi vedeli, da bi bilo bolje, če bi ostali skupaj. To vašo teorijo prodajate z nekimi fiktivnimi podatki, pravi podatki so za vas laži ali jih ne razumete in tako naprej.

Srbe je še za razumeti, da jim je žal za Jugoslavijo. Doživlei so vojno, so v globoki krizi, izgubili so Kosovo... Bolj me čudijo Slovenci, ki žalujejo za Titom in Partijo. Ti so pa čudaki.
dStroj
# 14.05.2017 ob 13:53
Tale debata...
oz. zakaj ne moreš zmagati partije šaha proti golobu...lep pozdrav
sirus
# 14.05.2017 ob 12:06
vxxxx

Iz teh številk ne moreš sestavit 27, ker so samo največje izvozne kategorije:

Tukaj si lahko ogledaš nadaljevanje oz. vse:

LINK

Jasno piše, da avti predstavljajo 8,7% izvoza, zdravila 8,2%, avtomobilski deli 3,3% in tako naprej.... vse drugo, do 100 % imaš v linku... toda pozor, za funkcionalno pismene!
JANEZ BLOND
# 14.05.2017 ob 11:23


LasitusXVI
# 14.05.2017 ob 11:22
@ vxxxx

The top exports of Slovenia are Cars ($2.38B), Packaged Medicaments ($2.23B), Vehicle Parts ($905M), Refined Petroleum ($758M) and Electricity ($561M), using the 1992 revision of the HS (Harmonized System) classification. Its top imports are Refined Petroleum ($1.69B), Cars ($1.55B), Packaged Medicaments ($902M), Vehicle Parts ($776M) and Electricity ($402M).

Pa tud, če bi ti podatki odražali realnost, je to še vedno daleč od tvojih 27 milijard če sešteješ vse skupaj !

______________________________

OMG, ti res ne znaš brat podatkov. In to je le ena od številnih težav. Over and out.
lonc
# 14.05.2017 ob 09:28
samores
in potem američani migrirajo v venezuelo
Lord Vader9
# 14.05.2017 ob 11:39
Socializem za telebane!

iron_maiden15
# 14.05.2017 ob 11:32
Viloteta Tomić sporoča Venezuelcem, naj vztrajajo na svoji poti v socializem...ha, ha, ha, ha...
iron_maiden15
# 14.05.2017 ob 11:27
Združeno levico bi morali prepovedat, ker zagovarja nasilje in ravolucionarno razbojniške metode političneda delovanja.
Kazalo