Robinson je odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Venezueli. Državo mora zapustiti v 48 urah. Foto: Reuters
Robinson je odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Venezueli. Državo mora zapustiti v 48 urah. Foto: Reuters

ZDA sicer nimajo veleposlanika v Venezueli že osem let, Robinson pa je njihov najvišji tamkajšnji predstavnik.

Maduro je ukazal odpravniku poslov in njegovemu namestniku, da zapustita državo v 48 urah. Venezuelski predsednik je ob tem obljubil, da bo predstavil dokaze, da je bilo ameriško veleposlaništvo vpleteno v vojaško, gospodarsko in politično zaroto zoper Venezuelo.

Po poročanju Al Džazire je Maduro Robinsona in namestnika obtožil poskusa sabotiranja volitev s pritiskanjem na protivladne predsedniške kandidate, naj na volitvah ne sodelujejo. Robinsonovega namestnika je Maduro označil za vodjo Cie (ameriške obveščevalne agencije) v Venezueli. Kot je dejal, brani "dostojanstvo venezuelske domovine", poroča BBC.

Na predsedniških volitvah je Maduro osvojil 68 odstotkov glasov, glavni opozicijski kandidat Henri Falcón pa 21,2 odstotka. Falcón je izid volitev zavrnil in že pozval k ponovnemu glasovanju. Volitve so glavne opozicijske stranke sicer bojkotirale, potem ko so oblasti njihovim najpriljubljenejšim voditeljem onemogočile sodelovanje.

Kritike na račun volitev
Tudi ZDA ne priznavajo izida, zaradi obtožb o volilnih goljufijah pa so že okrepile sankcije zoper to latinskoameriško državo. Washington je tako omejil zmožnost venezuelske vlade, da prodaja nafto. ZDA, pa tudi Kanada in EU ter več kot deset latinskoameriških držav so pravzaprav že pred volitvami sporočili, da izida ne bodo priznali. Trump je sporočil, da pozivajo "Madurov režim, naj obnovi demokracijo, izpelje svobodne in poštene volitve, nemudoma in brezpogojno izpusti vse politične zapornike ter preneha zatirati venezuelsko ljudstvo in gospodarsko pomanjkanje".

Zaradi obtožb na račun izvedbe volitev je svoje veleposlanike iz Venezuele odpoklicalo 14 držav, med njimi tudi Argentina, Brazilija in Kanada, poroča BBC. Na drugi strani so Rusija, Salvador, Kuba in Kitajska Maduru že čestitale za zmago.

Venezuela je v hudi gospodarski krizi. V državi vlada pomanjkanje hrane in drugih potrebščin.