Smrt najstnika je sprožila nov val protestov. Foto: Reuters
Smrt najstnika je sprožila nov val protestov. Foto: Reuters
Nesrečnega Kluvierja je zadel plastični naboj. Foto: Reuters

23-letni Ortiz je priznal odgovornost za smrt Kluiverja Roe Nuneza, ki ga je med shodom v zahodnovenezuelskem mestu San Cristobal v glavo zadel plastični naboj, ki ga je med množico izstrelil policist.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je incident obsodil in obljubil polno preiskavo.

Moro, za katerega je sodišče ugotovilo, da je kriv umora, so aretirali kmalu po spopadu med protestniki in venezuelskimi varnostnimi silami 24. februarja. Predsednik Maduro je na nacionalni televiziji smrt najstnika obžaloval in pozval h koncu nasilja.

Dijakova smrt je sprožila val protestov po državi proti zakonodaji, ki dopušča varnostnim silam uporabo sile proti protestnikom.

Nezadovoljstvo nad stanjem v državi
Lani so opozicija in organizacije za človekove pravice venezuelsko vlado obtožile uporabe čezmerne sile med več mesecev trajajočimi protesti, v katerih je umrlo več kot 40 ljudi. Med žrtvami so bili posamezniki z obeh strani političnega polja.

Lanske proteste, ki se jih je udeležilo na tisoče ljudi predvsem na zahodu države, je sprožilo vse hujše pomanjkanje osnovnih dobrin, visoka inflacija in razmah kriminala v tej socialistični državi, ki ji od leta 2013, po smrti Huga Chaveza, vlada Maduro. Protesti so se z zahoda razširili po vsej državi, po nekaj mesecih pa izgubili zagon.

V začetku letošnjega leta je opozicija skušala protestniško gibanje oživiti, a so bili shodi, vključno s tistim, v katerem je bil ubit mladi Kluvier Roa, precej manjši.

Opozicija trdi, da je bila levousmerjena politika zadnjih 16 let, ki jo je začrtal pokojni Chavez, zgrešena in da je državo pahnila v gospodarsko katastrofo. Maduro se brani, da opozicija in desničarski elementi zunaj države bojkotirajo venezuelsko gospodarstvo in pripravljajo državni udar. Venezuelska gospodarska kriza se je v zadnjih mesecih, ko država trpi zaradi nižjih cen nafte, še poglobila.