López je preživel v zaporu tri leta, obsojen pa je bil na 14-letno kazen. Foto: Reuters
López je preživel v zaporu tri leta, obsojen pa je bil na 14-letno kazen. Foto: Reuters

López je prestajal 14-letno zaporno kazen po obsodbi zaradi hujskanja k nasilju med protivladnimi protesti leta 2014. Sam je obtožbe zanikal. Vrhovno sodišče je odredilo izpustitev iz zdravstvenih razlogov, poroča BBC. Predsednik Nicolás Maduro je dejal, da "spoštuje" in "podpira" odločitev sodišča.

Nekaj ur po tem, ko je bil izpuščen iz zapora, je López pozval svoje podpornike, naj še naprej protestirajo na ulicah proti Maduru.

Vodja regionalnega bloka, Organizacije ameriških držav, Luis Almagro je dejal, da odločitev sodišča ponuja novo priložnost za narodno spravo. Venezuelska opozicija in tuje države so dolgo pritiskale za njegovo osvoboditev. Nekdanji opozicijski predsedniški kandidat Henrique Capriles je poudaril, da morajo biti López in vsi "politični zaporniki" popolnoma svobodni.

Lópezov oče je dejal, da so Lópeza pred nekaj dnevi kaznovali in ga za tri dni dali v samico brez svetlobe in vode. Zdaj pa López nosi elektronsko zapestnico, da oblasti lahko spremljajo njegovo gibanje.

Opozicija zahteva izpustitev politikov
V Venezueli potekajo protivladni protesti, podobni tistim, zaradi katerih je bil López zaprt. Opozicija poziva k predčasnim volitvam in zahteva izpustitev opozicijskih politikov, zaprtih v zadnjih letih. Po njenem mnenju so socialistične vlade Madura in njegovega predhodnika Huga Cháveza po prihodu na oblast leta 1999 krive za slabo gospodarsko stanje v državi.