Leopold Lopez (na sliki z zastavo v roki) se je predal po udeležbi na protivladnem protestu v Caracasu. Foto: Reuters
Leopold Lopez (na sliki z zastavo v roki) se je predal po udeležbi na protivladnem protestu v Caracasu. Foto: Reuters
Genesis Carmona je umrla dan po tem, ko je bila ustreljena v glavo. Foto: Reuters

Lopez, ki ima diplomo iz ekonomije z ugledne ameriške univerze Harvard, se je predal po govoru na protivladnem protestu pred več tisoč ljudmi v prestolnici Caracas, na Twitterju pa zapisal, da se ničesar ne boji, saj je nedolžen.
Vlada je izdala nalog za njegovo aretacijo, saj ga krivi za nasilje na protivladnih protestih. Venezuelska vlada za podžiganje nemirov sicer krivi tudi ZDA, ki pa vsakršno vpletenost zanika.

Takoj po Lopezovi aretaciji so se protivladni protesti po večjih venezuelskih mestih okrepili, slišati je bilo strele, policija pa je uporabila tudi solzivec. Predsednik Nicolas Maduro je ukazal mobilizacijo narodne garde, tankov in vojske, ki so posredovali v Caracasu.
Carmonova zaradi poškodb umrla
Ena zadnjih žrtev nemirov v sredo je bila tudi priljubljena venezuelska estradnica Genesis Carmona, študentka, manekenka in nekdanja lepotna kraljica, ki se je udeležila protestov v podporo Lopezu. Carmonova, ki je bila lani okronana za mis turizma Caraboba, je bila ustreljena v glavo.

"Kako dolgo bomo morali še živeti tako? Kako dolgo moramo prenašati pritiske, pri tem, ko nas pobijajo?"
se je vprašal eden od svojcev ubitega dekleta. "Samo še en semester ji je manjkal do diplome."

Twitter Carmonove kaže, da je bila lepotica politično zelo dejavna, saj je pogosto svojim sledilcem objavljala sporočila vplivnih članov opozicije.

Protesti izbruhnili po posilstvu študentke
Protivladni protesti so izbruhnili 4. februarja na zahodu Venezuele po posilstvu neke študentke. Protesti, ki potekajo pod vodstvom študentov, so se nato razširili tako geografsko in vsebinsko - na nezadovoljstvo zaradi porasta kriminala in korupcije v državi - ter preteklo sredo zahtevali prve smrtne žrtve.

Protesti pomenijo največji izziv za socialističnega predsednika Maduro, ki je prevzel položaj aprila lani po smrti dolgoletnega vodje države Huga Chaveza. V z nafto bogati državi vlada nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja in visoke stopnje inflacije. Državo že leta pesti tudi visoka stopnja kriminala in prejšnji mesec je bila v spodletelem ropu ubita znana igralka in nekdanja mis Venezuele Monica Spear.