Policija je razgnala protestnike iz njihovih taborišč in aretirala več kot 240 ljudi. Foto: EPA
Policija je razgnala protestnike iz njihovih taborišč in aretirala več kot 240 ljudi. Foto: EPA
Policijska akcija se je zgodila tik pred zoro. Foto: EPA
Sledilo je nasilje, v katerem je umrl en policist. Foto: EPA
V Caracasu aretiranih več kot 240 protestnikov

Kot poroča Al Džazira, so policijske enote v četrtek tik pred zoro podrle štiri šotorska taborišča v vzhodnem delu glavnega mesta Caracas, ki so ovirala promet na tamkajšnji glavni cesti. Narodna garda je po besedah notranjega ministra Miguela Rodrígueza Torresa v akciji "zasegla mamila, orožje, eksploziv ... vse stvari, ki so jih uporabljali vsak dan za nasilne spopade z varnostnimi silami". 243 ljudi, ki so jih aretirali, bo kmalu na sodiščih, je dejal.

Vodja enega od taborišč Francia Cacique je policijsko akcijo označila za nezakonito, obtožbe, da so študenti načrtovali prevratne dejavnosti, pa je zanikala. Obtožbe o mamilih in orožju so lažne, je dejala in dodala, da držijo pridržane protestnike v vojaškem oporišču v Caracasu. "Pozivam svet, naj nam pomaga in dojame, da gre za diktaturo," je dejala Cacique.

"Morilski" protestniki
Potem ko je policija iz taborišč pregnala protestnike, pa je bil v nasilju, ki je sledilo, ubit en policist. Predsednik Nicolás Maduro je dejal, da je policista ubil ostrostrelec med čiščenjem ostankov taborišča, protestnike pa je označil za "nasilne" in "morilske". Trije drugi policisti so bili ranjeni, eden s strelnim orožjem, poročajo venezuelski mediji.

Po policijski akciji je šlo na ulice na stotine protestnikov, ki so postavljali barikade. Maskirani mladeniči so na policijo metali kamne in zažigalne steklenice, ta pa je odgovorila s solzivcem. Priče so dejale, da so strelci streljali s stavb na ulice, vendar to ni potrjeno, poroča BBC.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch je ta teden venezuelske varnostne sile obtožila, da protestnike zlorablja in jih pridržuje nezakonito.

Protesti od februarja
Venezuelo že od februarja pretresajo protesti, v katerih je umrlo 41 ljudi, ranjenih pa jih je 785. Protestniki, predvsem študenti in podporniki opozicije, so šli na ulice zaradi nasilja, visokih cen in kroničnega pomanjkanja osnovnih dobrin, kmalu pa so protesti prerasli v protivladne demonstracije in nerede. V zadnjih nekaj mesecih je bilo v povezavi s protesti aretiranih najmanj 2.200 ljudi.

Vlada je protestnike sicer označila za "fašiste" in jih obtožila, da nameravajo s podporo ZDA izvesti državni udar proti vladi predsednika Nicolása Madura, ki je na tem mestu nasledil Huga Cháveza.

V Caracasu aretiranih več kot 240 protestnikov