Foto: EPA
Foto: EPA

"Kandidirala bom. To bo fantastično, izjemna priložnost in velika čast zame, da bom del tega procesa," je dejala Vesna Pusić za The Independent on Sunday, za katero britanski časnik ocenjuje, da ima v teoriji "spodobne" možnosti za uspeh kandidature.

Častnik je pri tem spomnil, da neformalno pravilo izmenjave globalnih regij pri izbiri generalnega sekretarja ZN-a predvideva, da bo to oseba iz Vzhodne Evrope. Vedno več je tudi podpornikov zamisli, da bi zdajšnjega generalnega sekretarja Ban Ki Muna zamenjala ženska.

Odlična priložnost za premierko Nove Zelandije
The Independent meni, da je pomanjkljivost bolgarske kandidatke, direktorice Unesca Irine Bokove, ki je odprla tekmo za vodilni položaj v ZN-u, v njenih družinskih povezavah s komunističnimi elitami. Stanje v Ukrajini pa lahko dodatno zaplete soglasje glede kandidata iz Vzhodne Evrope. Če bo Varnostni svet ZN-a iskal naslednika Bana zunaj Evrope, ima odlično priložnost premierka Nove Zelandije Helen Clark, ki je tudi vodja programa ZN-a za razvoj in že del notranje strukture organizacije.

Pusićeva je sicer v intervjuju izrazila prepričanje, da je pot Hrvaške iz povojnega nacionalističnega avtoritarnega sistema do članice Evropske unije ter mirno reševanje spora o meji s Slovenijo lahko primer za reševanje sporov. "Te izkušnje lahko uporabimo v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki," je menila.

Slovenska vlada podprla Danila Türka
Kot je znano, je slovenska vlada januarja napovedala, da bo podprla kandidaturo nekdanjega predsednika Danila Türka za novega generalnega sekretarja Združenih narodov. "Danilo Türk ima izkušnje. Če bi s kandidaturo uspeli, bi bil to lep rezultat tudi slovenske zunanje politike," je januarja dejal zunanji minister Karl Erjavec. Ob tem je dodal, da podpora Türkovi kandidaturi Slovenije ni še nič stala, saj "podporo izvajamo prek diplomatske konzularne mreže". "Zadnje leto pred volitvami pa bi bilo treba nameniti določena sredstva, da bi ta kandidatura tudi uspela. A o tem bo odločala vlada." Türka je podprl tudi predsednik države Borut Pahor. "Če se Slovenija odloči za tovrstne kandidature, pa mora biti vztrajna, mora izvesti argumente in se za svoj uspeh tudi postaviti," je poudaril na januarskem posvetu slovenske diplomacije.