Razkazovanje mišic v dobesednem pomenu ... Takole so se spoprijeli ukrajinski izvoljenci ljudstva. Foto: EPA
Razkazovanje mišic v dobesednem pomenu ... Takole so se spoprijeli ukrajinski izvoljenci ljudstva. Foto: EPA

Potem ko je ruskemu skrajnemu nacionalistu Vladimirju Žirinovskemu v neki oddaji prekipelo in je svojega sogovornika, namestnika predsedniškega kandidata Andreja Bogdanova, Nikolaja Gozo, z boksarskim udarcem pregnal iz studia, smo v MMC-ju zbrali nekaj najzanimivejših posnetkov parlamentarnih pretepov.

Vročekrvni in zelo razboriti poslanci, ki imajo - dokazano, tudi zelo trde pesti - sedijo v parlamentih po vsem svetu, čeprav je poslansko skakanje v lase morda najbolj značilno za azijske države.

A. P.

Rusija
Vodja ruske Liberalno demokratske stranke Vladimir Žirinovski se je leta 2005 v dumi spopadel s članom frakcije stranke Rodina, Andrejem Saveljevim. Razlog: ostra razprava o izidih krajevnih volitev.

Indija
V zvezni državi Utar Pradeš so med vročo razpravo o državljanskih pravicah poslanci besede zamenjali z metanjem stolov, palic in drugih predmetov. Varnostniki niso posredovali.

Jordanija
Tudi Bližnji vzhod ni odporen proti parlamentarnim pretepom. Prekipelo je jordanskemu poslancu Mamduhu Abadiju, ki je vroče zagovarjal izgon jordanskih Palestnicev iz države.

Bolivija
Lani avgusta so si v lase skočili tudi bolivijski poslanci, saj jih je preveč razburil primer sojenja ustavnim sodnikom, ki ga je predlagal predsednik Evo Morales.

Tajvan
Tudi osnutek zakona o volilni reformi je lahko razlog za hud pretep. Tajvanski zakonodajalci so se boksali, prerivali in se zalivali z vodo. Prav tajvanski poslanci veljajo ze ene najbolj vročekrvnih.

Šrilanka
Za nov posnetek ni treba daleč, potreben je le "skok" na Šrilanko.

Južna Koreja
Še vedno smo v Aziji. Decembra lani je takole zavrelo poslancem v Južni Koreji.

Kenija
V Keniji se razmere po decembrskih predsedniških volitvah še niso umirile. Kako pa so videti parlamentarna zasedanja?

Slovenija
16. oktobra leta 1998 so se informativne oddaje v Sloveniji začele z incidentom v parlamentu, ko so poslancu Jelku Kacinu popustili živci. Za "orodje", s katerim se je dotaknil glave Iva Hvalice, je uporabil kar časopis.