Nesreča med prikazom akrobacij ruskih helikopterjev je v črno zavila prve vojaške olimpijske igre, ki so se v soboto začele v Rusiji. Foto: Reuters
Nesreča med prikazom akrobacij ruskih helikopterjev je v črno zavila prve vojaške olimpijske igre, ki so se v soboto začele v Rusiji. Foto: Reuters
Mil Mi-28N - ruski vojaški napadalni helikopterji
Ruska vojaška akrobatska enota Berkuti je ravno izvajala svojo točko, ko je tehnična napaka zakrivila strmoglavljenje enega izmed napadalnih helikopterjev Mi-28N. Foto: Reuters

Enemu izmed pilotov dvočlanske posadke napadalnega helikopterja se je uspelo še pravočasno izstreliti, drugi je umrl. Nesreča pri mestu Rjazan se je zgodila med nastopom letalske akrobatske skupine Berkuti ali v prevodu Zlati orli. Ponesrečeni helikopter se je med vajo obrnil, zaradi okvare hidravličnega pogona je začel hitro izgubljati višino in trčil v gozd ob letališču ter eksplodiral.

"Gasilci so skušali rešiti pilota, a žal je glavni pilot umrl zaradi posledic padca helikopterja. Po pričevanju kopilota se je nesreča zgodila zaradi tehnične napake, zaradi česar sem ukazal ustavitev vseh poletov helikopterjev Mi-28," je za RT po nesreči povedal poveljnik ruskih zračnih sil Viktor Bondarev. Rusija sicer te dni sicer gosti 1. vojaške olimpijske igre, na katerih sodeluje 14 držav s štirih celin.

Tragedija v Daruvarju
Vendar to ni bila osamljena letalska nesreča v Evropi ta konec tedna. Pri športnem letališču v Daruvarju vzhodno od Zagreba je v soboto strmoglavilo športno letalo, pri čemer sta bila ubita člana tamkajšnjega aerokluba. Eden je bil predsednik aerokluba Ždral iz Daruvarja, drugi pa upravnik tamkajšnjega letališča. Letalo apollo fox se je sicer ponesrečilo v soboto zvečer dobrih 300 metrov od letališke steze. Po strmoglavljenju je izbruhnil še požar. Vzrok nesreče za zdaj ni znan, poteka preiskava.

Našli razbitine pogrešanega helikopterja
V Lombardiji v Italiji so medtem v nedeljo končno našli helikopter, ki so ga pogrešali od petka in so ga v soboto iskali tudi v sosednji Švici. Plovilo so našli v goratem predelu Valtellina nedaleč od kraja Sondrio. Vsi trije ljudje na krovu helikopterja, pilot in dva člana posadke, vsi Italijani, so po poročanju italijanskih medijev mrtvi. Helikopter je sicer v gorsko kočo prepeljal skupino turistov, med vračanjem pa je iz za zdaj neznanega razloga strmoglavil.

Reaktivec padel na mitingu BBC-jevega voditelja
Iz Velike Britanije poročajo še o eni smrtonosni letalski nesreči. V petek so jugozahodno od Londona v nesreči ob pristajanju zasebnega letala iz Savdske Arabije umrli štirje ljudje, od tega trije svojci terorističnega voditelja Osame bin Ladna. V soboto se je zgodila nesreča med letalskim mitingom v kraju Cheshire, pri čemer je umrl pilot akrobatskega letala - reaktivca folland gnat. Nesreča se je zgodila na avto-letalskem mitingu, ki ga organizira BBC-jev voditelj Chris Evans, ki bo po novem vodil tudi Top Gear.

Strmoglavljenje ruskega helikopterja Mi-28

Strmoglavljenje reaktivca gnat v Veliki Britaniji