Islandija je otok vulkanskega nastanka, zato je na njej veliko ledenikov, gejzirjev, gora in vulkanov. Foto: EPA
Islandija je otok vulkanskega nastanka, zato je na njej veliko ledenikov, gejzirjev, gora in vulkanov. Foto: EPA

Vulkan v bližini ledenika Eyjafjallajoekull, ki je približno 120 kilometrov vzhodno od prestolnice, je začel bruhati lavo kmalu po polnoči. Ceste v bližini območja so zaprte, evakuirali pa so od 500 do 600 ljudi.

"Ocenjujemo, da nihče ni v neposredni nevarnosti, a ljudi smo vseeno umaknili iz bližine," je dejal Sigurgeir Gudmundsson, predstavnik civilne zaščite. V območju 160 kilometrov okoli ledenika so razglasili izredno stanje.

Obstaja nevarnost, da bi vulkan povzročil poplave, saj se je z ledenika nad njim začel taliti led. "Domačini so poročali o močni svetlobi, ki prihaja iz vulkana. Na kraj Fljotshlid pa pada pepel," poroča radio RUV. Ta vulkan je sicer zadnjič pokazal zobe leta 1821.

Zračni prostor zaprt
Domačinka Katrin Moller Eiriksdottir je dejala: "Bilo je precej strašljivo, a hkrati tudi izredno zanimiva stvar, ki smo jo lahko videli na lastne oči. Kraj je prekril pepel, zato se nismo mogli odpeljati z avtomobilom."

Tri letala islandske družbe Icelandair, ki so vzletela iz Seattla, Orlanda in Bostona, so se morala vrniti in pristati v Bostonu, odpovedani pa so tudi vsi notranji leti, saj je v večjem delu islandskega zračnega prostora letenje prepovedano.