Obtolčeni opozicijski poslanec Julio Borges. Foto: Reuters
Obtolčeni opozicijski poslanec Julio Borges. Foto: Reuters
Kaos v parlamentu. Foto: Youtube

Opozicijski poslanci in koalicijski zdaj drug drugega obtožujejo, kdo je pretep začel. Opozicija trdi, da so poslanci koalicije napadli njene poslance.
"Lahko nas pretepajo, nas zaprejo, nas ubijejo, ampak ne bomo prodali naših načel," je pozneje pred kamero izjavil okrvavljeni in obtolčeni poslanec Julio Borges. "Ti udarci nas samo še bolj krepijo."

Opozicija pravi, da jo je predsednik državne skupščine Diosdado Cabello "utišal". Na začetku seje je bil namreč sprejet ukrep, po katerem lahko spregovorijo samo poslanci, ki so priznali Nicolasa Madura za novega predsednika Venezuele.
"Vprašal vas bom, gospod poslanec, priznavate Nicolasa Madura?" je Cabello vprašal enega izmed poslancev. "Če odgovorite z ne, se nimate pravice prijaviti k razpravi."

Kdo je začel?
Provladni poslanci so medtem za začetek pretepa okrivili opozicijo. "Danes sem morala ponovno braniti dediščino Huga Chaveza," je dejala poslanka Odalis Monzon. Ob tem je dodala, da so opozicijski poslanci napadli njo in njene kolege.

Maduro je na volitvah 14. aprila za las premagal kandidata opozicije, Henriqueja Caprilesa, ki je že zahteval ponovno štetje glasov. Državna volilna komisija, ki je Caprilesovo zahtevo zavrnila, je v ponedeljek sporočila, da je Maduro zmagal za 1,49 odstotka oz. 225.000 glasov.
Novi izid so sporočili po tem, ko so prešteli še glasovnice iz tujine.